En Sıcak Konular

Hint-Avrupa dillerinin anavatanı Anadolu

24 Ağustos 2012 10:07 tsi
Hint-Avrupa dillerinin anavatanı Anadolu Yeni Zelanda'da bulunan Auckland Üniversitesi uzmanları, yaptıkları araştırmayla dünyada toplam 3 milyar kişinin konuştuğu Hint-Avrupa dillerinin kökeninin Anadolu olduğu tezini doğruladı.

Araştırma kapsamında 103 yaşayan ve ölü Hint-Avrupa dili incelendi. Sonuçlar 200 yıldır tartışılan “Hint-Avrupa dilleri nereden geliyor” sorusunun yanıtının Anadolu toprakları olduğu tezini destekledi.

Sonuçları Science dergisinin bugünkü sayısında yayımlanan araştırma, bu dillerin 8000-9500 yıl önce tarımın gelişmesiyle birlikte yayıldığına işaret ediyor.

İKİ ANA TEZ VAR

Neredeyse 3 milyar kişinin konuştuğu, İngilizceden Rusçaya, Avrupa dillerinden Hintçeye birçok dilin yer aldığı Hint-Avrupa dil grubunun kaynağı konusunda iki ana tez bulunuyor.

Litvanya asıllı ABD’li arkeolog Marija Gimbutas'ın ortaya attığı geleneksel görüşe göre bu diller 6000 yıl önce Hazar Denizi'nin kuzeyindeki steplerden doğdu ve ata binen yarı göçebe Kurganlar aracılığıyla Avrupa'ya ve Yakın Doğu'ya yayıldı.

İngiliz arkeolog Colin Renfrew'ün tezine göre ise bu diller, tarımın genişlemesiyle birlikte Anadolu'dan yayıldı.

DİLLERİN DNA'SI KARŞILAŞTIRILDI

Auckland Üniversitesi uzmanlarının araştırmasında bu iki teori, evrim biyolojisindeki DNA karşılaştırmasına benzer bir yöntemle denendi. Araştırma kapsamında ortak kökeni olan temel sözcükler incelendi.

Örneğin Hint-Avrupa grubunda yer alan 113 eski ve çağdaş dilde “anne” sözcüğünün aynı kökten geldiği belirlendi. Sonra bu sözcüklerden bir soyağacı çıkarıldı. Dillerin bölgeleri ve yaşları Hint-Avrupa dillerinin kökeninin Anadolu olduğu senaryosunu destekledi.

GÜNEŞ DİL TEORİSİ DOĞRU MU?

Yeni Zelanda'da yapılan bu araştırma akıllara Güneş Dil Teorisi'yle ilgili tartışmaları da getirdi.

Türkçenin dünya tarihindeki ilk dillerden biri olduğunu savunan Güneş Dil Teorisi, 1930'lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklenip geliştirilmiş, ancak dilbilimciler tarafından kabul görmediği için kısa sürede önemini yitirmişti.

Hint-Avrupa dillerinin kökeninin Anadolu olduğunun ortaya çıkmasıyla bu teorinin de yeniden gündeme gelmesi söz konusu oldu.

hurriyet

Bu haber 886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,957 µs