En Sıcak Konular

Akaryakıt kaçakçılığına yeni çözüm

24 Ağustos 2012 09:51 tsi
Bir türlü önlenemeyen akaryakıt kaçakçılığına Başbakan Tayyip Erdoğan el koydu.

Başbakanlığın yayımladığı genelgeyle ‘Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu’ oluşturuldu.
 
CAYDIRICI CEZALAR GELCEK
 

Akaryakıt kaçakçılığını önlemeye yönelik genelge dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. "Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu" oluşturan genelge, denetimlerin koordineli bir şekilde yürütülmesinde akaryakıt harici ürünlerin temininde "uygunluk" belgesi alınmasını da şarta bağlıyor.
 
Ayrıca akaryakıt kaçakçılığına caydırıcı cezalar gelecek.
 
Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele için kurul oluşturuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgeyle kurulan "Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu" Gümrük ve Ticaret Bakanı koordinasyonunda; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ekonomi Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından oluştu.
 
Kurul, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele çalışmalarında koordinasyonu sağlayacak ve alınması gereken tedbirleri belirleyecek.
 
TÜBİTAK ANAHTAR OLACAK
 
Bugün'ün edindiği bilgilere göre, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusunda oluşturulan yeni yapılanmada en önemli rolü TÜBİTAK tarafından geliştirilen on-line denetim sistemi oynayacak. Tamamlanma aşamasına gelen teknolojik sisteme göre, akaryakıt ürünleri üretim ya da ithalat noktasından başlayıp tüketiciye ulaşıncaya kadar olan her aşamada on-line denetim süzgecinden geçecek.
 
Edinilen bilgilere göre, TÜBİTAK bu amaçla çipli kartlar üretti. Üretilen kartlar akaryakıt istasyonlarındaki pompalar ile akaryakıt taşıyan tankerlere takılacak. Böylece akaryakıt ürünleri her aşamada kontrol altında tutulacak. Kaçak girişler yeni sistem sayesinde kolaylıkla fark edilecek. TÜBİTAK'ın bu yöntem dışında alternatif modeller üzerinde de çalıştığı bildirildi. Modellerin tamamlanmasının ardından denetimler teknoloji yardımıyla yapılacak.
 
KAÇAK 10 MİLYAR LİRA

Türkiye, akaryakıt kaçakçılığını önlemek amacıyla uzun süredir farklı model ve yöntemleri uyguluyor. Ulusal marker yöntemi ile önemli sonuçlar alındı. Ayrıca on numara yağ başta olmak üzere akaryakıt dışındaki ürünlerin kullanımını önlemek amacıyla vergi oranlarında artışa gidildi. Ancak yine de akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilemedi. Halen akaryakıt kaçakçılığının 5 ila 10 milyarlık arasında bir değeri ifade ettiği tahmin ediliyor.






 

Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,218 µs