En Sıcak Konular

Fitch'ten not artırma sinyali

24 Ağustos 2012 08:24 tsi
Fitch'ten not artırma sinyali Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün yayımladığı raporda Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda önemli bir gelişme kaydettiğini belirtti.

Rapora göre, Türkiye'deki yumuşak iniş süreci yolunda gidiyor ve BB seviyesindeki kredi notu 'yatırım yapılabilir' seviye olan BBB-'ye çıkarılabilir.
 
Kriz sürecinde gösterdiği başarılı performansa rağmen Türkiye'ye düşük not vermekle eleştirilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten dün olumlu bir haber geldi. Kuruluş hazırladığı raporda Türkiye'de yumuşak inişin devam ettiğine işaret ederek, cari açığın azalması ve enflasyonun hedefe doğru düşmesi halinde ülkenin kredi notunun 'BB'den 'BBB-'ye yükselebileceğini belirtti.

Fitch, dün yayımladığı raporda Türk ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönüş yolunda önemli bir gelişme kaydettiğini belirtirken ülkede cari açığın daraldığına ve enflasyonun düştüğüne vurgu yaptı. Raporda, büyük dış finansman gerekliliğinin ise ülkeyi küresel mali ortamdaki şoklara karşı kırılgan hale getirdiği ifade edildi. Türk ekonomisinin 2011 yılında aşırı ısındığına ve 2011 sonunda enflasyonun çift hanelerde olduğuna dikkati çeken Fitch, son beş çeyrekte ülkenin büyüme hızının azaldığına işaret etti. Ülkede resmi olarak bir resesyon beklemediklerini belirten kuruluş, raporunda Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 2,8, 2013'te ise yüzde 4,5 oranında büyüyeceğini öngördü. Temmuzda yüzde 9,1 olan enflasyon oranının yıl sonunda yüzde 6,4'e gerileyeceği tahmininde bulunan Fitch, yine de bu oranın Merkez Bankası'nın yüzde 5 olan yıl sonu hedefinin üzerinde olduğunu vurguladı. Raporda ayrıca Türkiye'de 2012 yılı cari açık beklentisi 60 milyar dolar ile GSYH'nin yüzde 7,5'i, 2013 yılı cari açık beklentisi 59 milyar dolar ile GSYH'nin yüzde 6,6'sı olarak öngörüldü.

Kredi notunun BBB-'ye yükseltilmesi Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkacağı anlamına geliyor. Türkiye'nin Fitch'teki kredi notunu şu anda 'durağan' görünümle BB+ düzeyinde bulunuyor. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 'pozitif' görünümle yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan Ba1; Standard&Poor's ise durağan görünümle yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altı olan BB düzeyinde belirlemişti.

zaman

Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs