En Sıcak Konular

Sınırdan sızmaya balonlu çözüm

24 Ağustos 2012 08:17 tsi
Sınırdan sızmaya balonlu çözüm Terörle mücadelede Heron'lardan sonra helyum gazı ile çalışan uçan balonlar devreye sokuluyor.

Özellikle Suriye ve Irak sınırından yapılan sızmalarla kırsal alanlarda yuvalanan teröristleri tespit etmeye yarayacak yeni gözetleme sistemi için ilk somut adımı İçişleri Bakanlığı attı.
 
Bakan İdris Naim Şahin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na bir yazı göndererek istihbarat ve güvenlik alanlarında kullanılmak üzere 6 adet balon sisteminin alınmasını talep etti.
 
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, PKK'ya karşı Heron'lar gibi istihbarat toplama ve gözetleme amacıyla kullanılacak uçan balon alımı amacıyla çalışma başlattı. İçine termal kameralar, sensörler vb. teknik sistemler yerleştirilen uçan balonların ABD'de yıllardır sınır ihlallerinde kullanıldığı ifade edildi. Amerikan polisinin uyuşturucu, silah ve göçmen kaçakçılığı suçlarında uçan balonlu gözetleme sistemini tercih ettiği bildirildi.
 
KURŞUN İŞLEMEYECEK
 
Alımına start verilen uçan balonların 150 ile 300 metre yüksekliğe çıktığı ve 6-10 saat arasında havada kalabildiği belirtildi. Uçan balonlar kurşun geçirmez özellikte olacak. PKK'lı teröristler havada gördükleri balonları silahla vurup düşüremeyecek.
 
Balonlara termal kameralar ve sensörler monte edilecek. Balonlardan alınan görüntüler anında komuta merkezine aktarılacak. İçine konulacak sistemlerlerle birlikte uçan balonların her birinin fiyatının 200 bin dolardan bir milyon dolara kadar değiştiği kaydedildi.
 
Böylece, katır sırtında ağır silahlar taşıyarak sınırdan geçerek ve doğu-güneydoğuda kırsal alanda saklanan teröristlerin izine anında ulaşılacak. Anlık istihbarat elde edilmesi sayesinde küçük ya da kalabalık terörist gruplar sınırlardan sızınca tespit edilecek.
 
Yıl sonuna kadar alımı hedeflenen uçan balonların özellikle Suriye ve Irak sınırlarından yapılan illegal sızmalara karşı etkin olarak kullanılacağı ifade ediliyor. Üst düzey bir yetkili, "Uçan balonlu gözetleme sistemini salt sızmalara karşı kullanmayacağız.
 
Hakkâri, Şırnak, Tunceli, Diyarbakır gibi hareketli kırsallarda tim veya bölük seviyesinde gizlenen teröristlerin de yerlerini nokta olarak saptayacağız" dedi.
 

bugün

 

Bu haber 960 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs