En Sıcak Konular

Cumhuriyetçi partiyi karıştıran senatör

23 Ağustos 2012 19:24 tsi
ABD'nin Missouri eyaletinden Cumhuriyetçi senatör adayı Todd Akin'in "meşru tecavüz" ve hamilelikle ilgili sözlerinin ülke genelinde yarattığı infial tüm hızıyla sürerken, Akin'in, ABD başkan adayı Mitt Romney dahil partisinin en üst düzey isimlerini


Amerikan kamuoyu günlerdir, halen Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti Missouri milletvekilliği görevini yürüten Akin'in, geçen pazar günü katıldığı yerel bir televizyon programında, "kürtaj karşıtlığının, kadının tecavüze uğradığı durumları da kapsayıp kapsamadığı" sorusuna, doktorlara atıf yaparak, "Meşru tecavüzse, kadının vücudu hamile kalmayı önler" şeklindeki "skandal" yanıtını konuşuyor.

Kendi partisi içinden bile yoğun tepki alan Akin'in bu sözlerinden dolayı özür dilemesi ise, ülke genelindeki tepkileri dindirmeye yetmedi.

CUMHURİYETÇİ PARTİDE SİNİRLER GERGİN

ABD başkanlık seçimlerine 2,5 ay kala ve tam da Cumhuriyetçilerin başkan adayı eski Massachussetts Valisi Mitt Romney'nin adaylığının resmileşeceği parti kurultayından bir hafta önce böyle bir krizin patlak vermesi, Cumhuriyetçi Parti'de sinirleri iyice gerdi.

Kurultayda Romney ile partinin tabanı arasında bağları sağlamlaştırma, seçimleri etkileyecek ana unsur olarak görülen ülke ekonomisinin içinde bulunduğu duruma odaklanma gibi hedefler belirleyen parti, şimdi Akin'in yol açtığı kriz yüzünden, aslında şu anda gündeme getirmeyi hiç istemediği, büyük hassasiyet taşıyan ve toplumda da bölünmelere neden olan kürtaj gibi sosyal konularla uğraşmak durumunda kaldı.

Cumhuriyetçi Parti, seçim kampanyasının en kritik dönemine girilirken, sadece Romney'nin değil, başkanlık seçimleriyle aynı gün yapılacak Kongre seçimlerinde de Cumhuriyetçi adayların kampanyalarının zarar görmemesi için Todd Akin'in sözlerinin bir an önce gündemden düşmesini istiyor.

DEMOKRATLARA ÖNEMLİ KOZ

Nitekim Akin'in sözleri, seçim yarışında Demokratlar'a önemli bir koz sunmuş durumda ve Demokratlar, ardı ardına yaptıkları açıklamalarla, Akin'in kürtaj konusundaki zihniyetinin aslında Cumhuriyetçi Parti'nin genelini yansıttığı ve partinin adeta kadınlara karşı "savaş açtığı" tezini dile getiriyor.

ABD Başkanı Barack Obama da, önceki gün Beyaz Saray'da bir gazetecinin sorusu üzerine, "Tecavüz tecavüzdür. Tecavüzü kategorilere ayırma fikri Amerikan halkına da, bana da mantıklı gelmiyor" diyerek, tepkisini ortaya koymuştu. Akin'i eleştirmenin ötesinde, Cumhuriyetçi Parti'ye de "taş atan" Obama, kadınların kendi sağlıkları konusundaki kararları onlar adına, çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu politikacıların vermemesi ve tecavüzün "zorla" ya da "zorla olmayan" gibi kategorilere ayırılmaması gerektiğini belirterek, "Bu, benim partimle diğer parti arasındaki önemli bir yaklaşım farklılığı" ifadesini kullandı.

Romney'nin başkan yardımcısı adayı Cumhuriyetçi milletvekili Paul Ryan'ın da kürtaj konusunda geçmişte sergilediği katı muhafazakar tutum da, Todd Akin krizini aslında Paul Ryan'la bağlantılandırmak isteyen Demokratların ekmeğine yağ sürüyor. Demokratlar, Akin'in aslında Cumhuriyetçi Parti'de "yalnız" olmadığını savunurken, buna örnek olarak, geçen yıl Ryan da dahil 200 Cumhuriyetçi milletvekilinin Temsilciler Meclisi'nde, tecavüzün anlamını daraltan ve "zorla" tecavüz halleri dışında kürtaja federal fonların sağlanmamasını öngören yasa tasarısına destek verdiğini hatırlatıyorlar.

"PARTİ SEÇMENLERİN TERCİHİNE KARIŞMAZ"

İşte tüm bu yaşananlar karşısında, Akin yüzünden daha fazla "başlarının ağrımasını" istemeyen Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelenleri, Akin'i adaylığından vazgeçirmeyi kendilerine hedef belirlemiş olsalar da, şu ana kadar ona söz geçirmeyi başaramadılar.

Partinin Kongre'deki üst düzey isimlerinin arka arkaya yaptığı "çekil" çağrılarına, dün Romney de katıldı. Hatta parti, "çekil" çağrısıyla yetinmeyip, Akin'i seçim kampanyasına fon desteği sağlamamakla tehdit etti.
Son olarak, Akin'in dün bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaya göre, Paul Ryan bizzat Akin'i aradı ve "çekil" dedi.

Ne var ki tüm bu baskılar Akin'in fikrini değiştirmeye yetmedi. Söylenenlere adeta "kulaklarını tıkayarak meydan okuyan" ve çekilmemekte ısrar eden Akin, "Bir cümle içerisindeki bir kelimeyi yanlış ifade ettim. Ahlaki ve etik bir kusur işlemedim" diyerek kendini savundu. Ayrıca Akin, ABC televizyonundaki demecinde, kendisinin Missouri seçmeni tarafından ön seçimlerde partinin adayı olarak seçildiğini ve "parti patronlarının" Missouri seçmeninin tercihine saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

PARTİDEKİ BÖLÜNME

Akin'in sözleri, aslında Cumhuriyetçi Parti içerisindeki bir bölünmüşlüğü de gözler önüne seriyor. Akin'in, partinin ileri gelenlerinden aldığı tüm eleştirilere karşın, partinin aşırı muhafazakar Hıristiyan Evanjelist ve en sıkı kürtaj karşıtı kanadına mensup bazı çevrelerden ise destek gördüğü gözleniyor. Nitekim, Akin'in son verdiği demeçlerde bu çevrelere seslenmesi ve destek istemesi, bazı kürtaj karşıtı grupların Akin'e destek veren açıklamaları, parti içerisindeki kutuplaşmanın bir göstergesi niteliğinde. Bu durum ise, kurultayda "birlik" imajı sergilemek isteyen parti liderlerini son derece endişelendiriyor.

Ayrıca, Akin krizinin nasıl sonuçlanacağı, bir bakıma Romney ve Cumhuriyetçi Parti'nin ileri gelenlerinin parti içerisindeki otoritelerini test etmeleri bakımından da önem taşıyor.

MISSOURİ KRİTİK

Kongre seçimlerinde Senato'daki çoğunluğu Demokratlar'ın elinden almak isteyen Cumhuriyetçi Parti'nin, bunun için 4 Demokrat senatörü sandalyesinden etmesi gerekiyor. Bu nedenle de Missouri'deki seçimler, parti için ayrı bir önem taşıyor. Çünkü Missouri muhafazakar seçmenin ağırlıkta olduğu bir eyalet ve Akin'in de, rakibi Demokrat senatör Claire McCaskill karşısında şansı bir hayli yüksek görülüyor.

Ancak son yaşananlar, Cumhuriyetçi Parti'nin Missouri'ye dair hesaplarını altüst edebilir. Partinin Akin'i adaylığını çekmeye zorlamasının önemli bir nedeni de, Akin'in seçmenin gözünde ciddi yara aldığı ve seçilme şansını riske attığı düşüncesi.

Akin'in adaylığını geri çekmek için süresi aslında önceki gün doldu. Akin, 25 Eylül'e kadar yarıştan çekilmesi halen mümkün ama artık bunun için mahkeme kararı gerekiyor.


Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,103 µs