En Sıcak Konular

Suriye'deki korkunç şiddet bu raporda

23 Ağustos 2012 13:15 tsi
Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de sivillerin korkunç düzeyde şiddete maruz kaldığını, onlarca kişinin ekmek kuyruğunda beklerken öldürüldüğünü açıkladı.

Uluslararası Af örgütü, "Halep'in kontrolünü ele geçirmeye çalışan hükümet güçleri ile muhalif savaşçılar arasındaki çatışmada sivillerin korkunç düzeyde şiddete maruz kaldığını" bildirdi.

Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af örgütü, Suriye'deki saha araştırmalarına dayanarak yaptığı açıklamada, Suriye hükümet güçlerinin yerleşim yerlerine yönelik hava ve top saldırıları düzenlediğini ve sivillerin tehlikeye atıldığını belirtti.

Açıklamada, örgütün Halep'e gerçekleştiriği 10 günlük ziyarette, saldırılara katılmamış ve çoğu çocuk olan onlarca sivilin öldüğü 30 kadar saldırıyı soruşturduğu belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu saldırılarda ölen ya da yaralananların çoğu o sırada ya evlerinde ya da ekmek kuyruğundaydı. Bazıları ise çatışma yüzünden yerlerinden edilenlerin sığındığı bölgelerde gerçekleşti. Saldırılar genelde, muhalif savaşçıları sivillerden ayırt etme konusunda başarısız oluyor."

Sivil ölümlerin birçoğunun hava ve top saldırıları nedeniyle gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, muhaliflerin de zaman zaman tehlike oluşturabilecek silahlar kullandığı bildirildi. Açıklamada, "Rahatsız edici bir gelişme ise hükümet güçleri tarafından, çatışmalara katılmayan sivillerin hukuk dışı infazlarında yaşanan ciddi artış. Elleri kelepçeli bir şekilde başından vurulmuş erkek cesetleri, tamamen hükümetin kontrolünde olan Hava Kuvvetleri İstihbaratı üssü yakınlarına atılmış bir şekilde bulundu" ifadelerine yer verildi.

Örgütün açıklamasında, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) da eleştiriler yöneltilerek, ÖSO'nun ele geçirdiği bazı bireyleri yasa dışı bir şekilde öldürdüğü ya da kötü muamelede bulunduğu ifade edildi. Örgüt, ÖSO liderlerine bu tarz hak ihlallerini derhal sonlandırması çağrısında bulundu.
 
"Uluslararası toplumun bölünmesi bir utanç"

Suriye'den yeni dönen Uluslararası Af örgütü Danışmanı Donatella Rovera, güvenlik güçleri tarafından güdümsüz bomba, topçu mermisi ve havan topu gibi silahların kullanımının siviller için var olan tehlikeyi daha da artırdığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Uluslararası toplumun, Suriye'de gerçekleşen insan hakları ihlallerinin ağırlığı ve boyutunu gözler önüne seren kanıtlara aldırmadan ve siviller en ağır yükü taşırken, yüzünü başka tarafa çevirip bu konuda hala bölünmüş olması bir utançtır."
 
Dün geceden bu yana 238 ölü

Öte yandan Suriye'de ordunun çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik hava destekli ve ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ve güvenlik güçlerince açılan ateşte, çoğunluğu Şam ve banliyölerinde olmak üzere dün geceden bu yana ölenlerin sayısı 238'e yükseldi.

SNHR'nin verdiği bilgiler göre, Esed rejimine bağlı birliklerinin Humus'un el-Ğanto, İdlib'in Serce, Dera'nın Şiara, Deyr ez-Zor'un Ebu Kemal beldelerini sabah saatlerinden bu yana uçaklarla bombaladığını bildirdi.
 
aa




 

Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs