En Sıcak Konular

İsrail ve Mısır arasında gizli görüşme

23 Ağustos 2012 11:08 tsi
İsrail ve Mısır arasında gizli görüşme İsrailli ve Mısırlı yetkililerin, Sina konusunu görüşmek üzere, Kahire'de kamuoyuna açıklanmayan bir toplantıda bir araya geldikleri bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail Savunma Bakanlığından bazı üst düzey yetkililer ile Mısırlı yetkililer geçen hafta içinde Kahire'de bir araya geldiler" dedi. Görüşmenin içeriğine yönelik Palmor, "Sadece şunu söyleyebilirim, gündem kesinlikle Sina konusuydu" diye konuştu.

Toplantıda Mısır tarafıyla herhangi bir anlaşmaya varılıp varılmadığı yönündeki soruyu Palmor, "Bakanlığımıza bu konuda her hangi bir bilgi ulaşmadı" diye yanıtladı.

Sina bölgesi İsrail ve Mısır arasında 1979'da yapılan Camp David Barış Anlaşmasının askeri ekler bölümünde yer alan maddelere göre, Sina sınırında Mısır'ın polis dışında askeri güç ve askeri teçhizat bulundurması normal şartlar altında İsrail için savaş nedeni sayılıyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde Mısır, sınırında 16 askerin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından, tek taraflı olarak Sina'ya askeri helikopter göndererek bazı bölgeleri bombalamış ve sınıra yakın bazı yerlere de tank ve askeri mühimmat sevkiyatı yapmıştı.

Olayın ardından İsrail'de, "Camp David Barış Anlaşması deliniyor mu?" kaygıları ortaya çıkarken, İsrail Güvenlik Kabinesi, aldığı bir kararla Mısır'a ait 5 askeri helikopterin sınır bölgesinde bulundurulmasına izin verdiklerini açıklamıştı.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise Sina'da güvenliğin sağlanmasının iki ülkenin de yararına olduğunu söyleyerek Camp David Anlaşması konusuna değinmekten kaçınmıştı.

Mısır Sina'da yaşayanların silahlarını satın alıyor

Öte yandan, Mısır güvenlik güçlerinin, Sina Yarımadası'nda ruhsatsız silahları ücretini ödeyerek sahiplerinden satın alma kampanyası başlattığı bildirildi. Sina Yarımadası'ndaki güvenlik operasyonları çerçevesinde Mısır ordusu ve polis teşkilatının işbirliğiyle başlatılan "Silahsızlandırma kampanyası"nın, Sina Yarımadası'nın özellikle silahlı grupların yoğun olarak yaşadığı Ariş bölgesi ve çevresini kapsadığı belirtildi.

Hürriyet ve Adalet Partisi'nin Sina'daki Sözcüsü Hasan Hicab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yıllardır kendilerini korumak ve hırsızlık
vakalarına karşı koymak amacıyla ruhsatsız silah taşıyan Sinalıları, taşıdıkları silahlardan vazgeçmeye zorlamak kolay olmayacaktı. Ancak Sina'nın, içinde bulunduğu mevcut durum bu kampanyayı kolaylaştırdı" dedi.

Sina'daki Kerame Partisi Genel Sekreteri Halid Arafat da bölge sakinlerinin illegal bir şekilde silah taşınmasından rahatsızlık duyduğunu
belirtti. "Artık vatandaşın can ve mal güvenliğinin devletin koruması altında olduğunu anlamanın zamanı geldi" diyen Arafat, güvenlik kampanyasından ümitli olduğunu kaydetti.

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin, Ariş bölgesindeki kabile liderleriyle 2 gün önce bu kampanyanın ele alındığı bir görüşme gerçekleştirdiği açıklanmıştı.



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,085 µs