En Sıcak Konular

Altın neden yükseliyor?

22 Ağustos 2012 18:51 tsi
İşte altının onsunu1.589 dolardan 1.640 dolara çıkaran 4 neden!

Dünyada ekonomik küçülmeye ve gitgide kötü gelen ekonomik verilere rağmen petrol ve altın fiyatları yükselişini sürdürüyor. Brent petrolünün fiyatı 89 dolardan 114 dolara yükselirken altının ons fiyatı da bin 589 dolardan bin 640 dolara çıktı. Her iki emtianın yükselişinde ise temel etken eylül ayında hem ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hem de Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yapacağı toplantı. Altın ve petrol fiyatlarını uçuran neden ise her iki toplantı sonucunda parasal genişlemeye gidileceği yani piyasaya para verileceği yönünde.

Her iki merkez bankasının piyasaya bu şekilde müdahalesi ile bir yandan artan likitidenin başta emtialar olmak üzere çeşitli yatırım araçlarının fiyatlarını yükseltmesi bekleniyor. Diğer yandan her iki merkez bankasının atacağı böylesi bir adıma diğer merkez bankalarının da katılacağı ve bu durumun dünya ekonomisini de canlandıracağı beklentisi hakim.

PARİTENİN DE ETKİSİ VAR

Başta tüm ensrümanların fiyatlarını belirleyen uluslararası fonlar olmük üzere piyasa gözünü Fed Başkanı Ben Bernanke'nin haftaya Jackson Hole toplantılarında yapacağı konuşmaya dikmişken diğer yandan Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın bu hafta Alman ve Fransız meslektaşları ile yapacağı kritik görüşmeler öncesinde kemer sıkma önlemleri üzerinde mutabık kalındığı ve Avrupa Birliği'nin Yunanistan'a olan desteğinin süreceğine ilişkin haber ve açıklamalar geliyor. En önemlisi Avrupa basınında yer alan birçok haberde ECB'nin sorunlu ülke tahvil alımına ilişkin çalışmalarda ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması'nın da (ESM) bu sürece dahil olabileceğine ilişkin bazı gazete haberleri var. Bunlar bir araya gelince piyasalara iyimser bir havanın hakim olduğu, risk alma iştahının arttığı ve risk sınıfına giren her türlü finansal aracın değerinde artış olduğunu görüyoruz. Ayrıca petrol ve altın dolar ile fiyatlandığı için doların değeri düştüğünde bu ürünlerin fiyatı doğal olarak yükseliyor. Benzer beklentiler ile Euro/dolar paritesinin 1.2485 ile son bir buçuk ayın en yüksek düzeyine ulaşması her iki emtianın fiyatını yukarı taşıyor. Uzmanlar güvenli liman altındaki yükselişin süreceği görüşünde.

UZMANLARA GÖRE YÜKSELİŞ SÜRECEK

HSBC Bank Stratejisti Fatih Keresteci, normal şartlarda riske karşı korunma aracı olarak bilinen, işlerin yolunda gitmediği dönemlerde fiyatı artan altındaki yükselişin süreceği kanısında. Son yıllarda yatırımcıların altın fiyatlarındaki sert yükseliş ile iştahlanıp ciddi tutarda altın satın aldığına dikkat çeken Keresteci "Altında büyük pozisyonlar oluştu. Bu aşırı pozisyon altınaı korunma aracından yüksek getiri sunan riskli araç sınıfına soktu.

Bu değişim ile Altın fiyatları likidite koşulları ile paralel hareket etmeye başladı. Yani, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeye gittiği dönemler altında sert yükselişe yol açarken aksi durumda düşüşler yaşandı. Bu bağlamda, Fed Başkanı Bernanke'nin haftaya Jackson Hole toplantılarında yapacağı konuşmada parasal genişleme yönünde sinyal vermesinin beklenmesi altını olumlu destekliyor. Altın fiyatları teknik olarak şu an 200 günlük ortalamanın üzerini deniyor. Uzun vadeli grafiklerde de daralan üçgeni yukarı yönde kırdı. Bu sinyaller altın fiyatlarındaki yükselişin orta vadede süreceğine işaret ediyor. Jeopolotik riskler ve Fed'in parasal genişlemesine yönelik beklentiler aynı etkiyi petrolde de gösteriyor" dedi.

'PARA GÜVEN VERMİYOR'

Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman da altındaki yükselişin devam edeceğini öngördü. "Bunun başlıca nedeni dünyada reel faizin sıfır olması. İkinci neden ise euro, dolar ve sterline güven kalmadı. Altın gidilecek en güvenli liman. Diğer yandan başta Çin olmak üzere merkez bankaları da altın almaya devam ediyor" diyen Sağman, altınının oonsunun bin 900- 2 bin dolara kadar çıkabileceğini tahmin etti.

Petrolün yükselişindeki en önemli nedenin Ortadoğu'da Suriye ile ileride meydana gelebilecek bir İsrail İran gerginliği olduğunu belirten Sağman şöyle konuştu: "Bu gerginlik dünya piyasalarında fiyatlanıyor. Kasım ayına kadar bu seviyelerde kalacağını düşünüyorum. Çünkü kısa vadeli petrol fiyatları uzun petrol kontratlarından daha yüksek. Dünyada büyüme olmadığı için daha fazla yükselme beklemiyorum. Diğer yandan ABD'deki seçime kadar petrol fiyatlarında artış olmaz. Çünkü petrol fiyatlarının her 10 cent artışta ABD'liler 1 milyar dolar daha az tüketim yapıyor. Seçime kadar 120 doların üstüne çıkması ABD'yi de rahatsız eder."

İşte altının onsunu 1.589 dolardan 1.640 dolara çıkaran 4 neden

-Avrupa ve ABD merkez bankalarının eylül ayında yapacakları toplantıda piyasaya likidite sağlayacakları beklentisi hakim.
-Artan paranın bir kısmını petrol ve altına gitmesi diğer yandan bu hareketin dünya ekonomisini canlandırması bekleniyor.
-ECB'nin sorunlu ülke tahvil alımına ilişkin çalışmalarda ilerleme kaydettiği haberleri
-Euro/dolar paritesinin dün 1.2485 ile son bir buçuk ayın en yüksek düzeyine ulaşması

haberturk




Bu haber 921 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,066 µs