En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'a gitti

22 Ağustos 2012 17:39 tsi
Gaziantep'teki cenaze törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Gül, buradan Kırgızistan'a hareket etti

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan'da gerçekleştirilecek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 2. Zirvesi'ne katılmak ve Kırgızistan'a resmî bir ziyarette bulunmak üzere Bişkek'e gitti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hareketinden önce Gaziantep Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Orta Asya'daki dost ve kardeş ülkelerle iş birliğinin her alanda geliştirilmesinin Türkiye'nin dış politikasının stratejik nitelik arz eden temel sütunlarından olduğunu anlattı.

ZİRVENİN ÖNEMİ

Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından bu anlayışla 1992 yılında Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi sürecinin başlatıldığını, bu süreci Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'la birlikte 2009 yılında imzalanan Nahçıvan Anlaşması'yla daha ileri bir boyuta taşıdıklarını ve ismini de "Türk Konseyi" koyduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Dolayısıyla Avrupa Konseyi gibi, Türk Konseyi de gerçekleşmiş oldu. Sekretaryası var, Parlamenterler Asamblesi var, yine bünyesinde kültürel yapılarla ilgilenen kurumsal yapıları söz konusu. Bu Konsey çerçevesi içerisinde Türk dünyası arasındaki zaten çok yakın olan ilişkilerimizi daha anlamlı hale getirmek, daha planlı, programlı bir şekilde daha ileri bir düzeye taşımak için Türk Konseyi senede bir kez zirve toplantısı yapıyor. Senede bir kez Dışişleri Bakanları toplanıyor ve senede birkaç kez de iş birliği geliştirilmek istenen alanlar üzerindeki ilgili bakanlar bir araya geliyor."

ZİRVE KAPSAMINDA İMZALANACAK ANLAŞMALAR

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Konseyi Bişkek Zirvesi'nin, ortak tarih, dil ve kültüre vurgu yapan ''Eğitim, Bilim ve Kültürel İşbirliği'' temasıyla gerçekleştirileceğini belirterek, Zirve kapsamında Konsey'in kurumsal yapısını güçlendirecek, yeni alt kuruluşların oluşturulmasına imkân tanıyacak bazı anlaşmaların da imzalanacağını bildirdi.

KIRGIZİSTAN'DA YAŞANAN DEMOKRATİK SÜREÇ

Zirve'nin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in davetine icabetle Kırgızistan'a resmî ziyaret gerçekleştireceğini de belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğiniz üzere, Kırgızistan'da geçen yıllarda çok büyük sosyal olaylar söz konusu olmuştur. Bu olaylar aynı Arap dünyasında olan olaylara benzer şekilde gelişti. Daha sonra Kırgızistan'da çok partili sisteme geçildi. Çok partinin katıldığı seçimler yapıldı. Hükümet kuruldu, daha sonra birkaç adayın yarıştığı bir seçim yapıldı ve cumhurbaşkanı seçildi. Orta Asya'da hiç görülmemiş bir biçimde demokrasinin temel unsurlarının hayata geçtiği, uygulandığı ve netice verdiği bir süreç yaşandı. Bu tabii herkes için çok sevindirici oldu ve bu sürecin neticesinde de Cumhurbaşkanı Atambayev, Cumhurbaşkanı seçilmiş oldu. Daha sonra da ilk resmî ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Ben de Zirve sonrası Kırgızistan'a resmî ziyaret gerçekleştirerek bu ziyaretini iade etmiş olacağım."

PARLAMENTER SİSTEMİN KIRGIZİSTAN'DA BAŞARILI OLMASI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün kurumlarının Kırgızistan'a çok yardımcı olduğunu anlatırken, "Ümit ederiz ki çok partili parlamenter sistem başarılı bir şekilde Kırgızistan'da kendisini ispatlar. Bu bütün Asya için de önemli bir gelişmedir" dedi.

Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs