En Sıcak Konular

Yunanistan'da aşırı solcu tehdit

22 Ağustos 2012 17:27 tsi
Ana muhalefet 'Syriza', tasarruf paketinin kabul edilmesi halinde ülkede büyük karışıklık çıkacağını ilan etti

Yunanistan'ın en büyük muhalefet partisi aşırı sol birliği Syriza, toplumsal isyanlara karşı uyarıda bulunarak, hükümetin 11,5 milyar Avroluk tasarruf planından vazgeçmesini talep etti. Syriza sözcüsü Panos Skourletis, vatandaşların vergilerini ödeyecek paraları olmadığından mali şubeleri basarak herşeyi tahrib edebileceklerini söyledi. Önceki taleblerini tekrarlayan Skourletis, Yunan hükümetinin daha fazla borçlanmaya son vermesi gerektiğini ve Uluslar arası kredi kurumları ile tasarruf programının zayıflatılması için görüşmeler yapması gerektiğini vurguladı.

Bugün Avro grubu başkanı Jean-Claude Juncker, Yunan Başbakan Antonis Samaras ile Atina'da bir görüşme yaparak yeni tasarruf programının ayrıntıları üzerinde duruyor. Samaras, Cuma günü de Berlin'e giderek Alman Başbakan Angela Merkel'le bir görüşme yapacak. Berlin'den Paris'e geçecek olan Samaras, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ile de görüşecek.

Troyka, 5 Eylül'de tekrar Atina'ya giderek, Yunan hükümetinin tasarruf tedbirleri ve reformlar konusundaki kaydettiği ilerlemeleri gözden geçirecek.

Yunan hükümeti yeni tasarruf programı ile gayri safi milli hasılanın yüzde 5'ine tekabül eden 11,5 milyar Avro tasarrufla Avro Kurtarma Fonundan ikinci bir yardım dilimini alabilecek. Samaras, Merkel ve Hollande ile yapacağı görüşmelerde, tasarruf için AB'nin öngördüğü 2 yılın 4 yıla çıkarılmasını isteyecek.

Yeni tasarruf programı özellikle kamu hizmetlerinde çalışanların ve emeklilerin maaşlarında azaltmayı öngörüyor. Bu kesimlerin maaşları 2009'dan beri dördüncü kez azaltılacak. Şimdiye kadar yapılan azaltmalarla maaşları yüzde 40 düşürülmüştü.

Ayrıca Yunan hükümeti, 35 bin devlet memurunun da yedeğe alınarak görev süreleri dolana kadar az ücret almalarını planlıyor. Koalisyon hükümetinin en küçük ortağı Demokrat Sol Parti bu tasarıyı kabul etmiyor.

Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,446 µs