iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Çin'i kim ağırlayacak?

14 Ağustos 2012 15:52 tsi
Çin'i kim ağırlayacak? Bu donanma uğradığı her limanda bir soru işareti bırakıyor! iyibilgi özel

- 30 Temmuz "Mısır’da yayınlanan Al-Shuruk gazetesi, Çin donanmasına ait bir destroyer gemisinin Süveyş Kanalı’ndan geçerek Akdeniz’e girdiği bildirdi"

30 Temmuz tarihli bu haber, işaret fişeği görevi taşıdı. Çin donanması, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'i dolaştıktan 10 gün sonra Suriye yerine başka bir yerde boy gösterdi: İsrail'de.

- 14 Ağustos "Çin Deniz Kuvvetleri'ne ait Qingdao, Yantai ve Weishanhu gemilerinden oluşan 11. eskort filosunu limanda Hayfa üssü komutanı Elyahu Sharvitand ile Çin'in İsrail'deki elçilik yetkilileri karşıladı. Çin'in resmi Xinhua ajansına göre, Çinli Tümamiral Yang Junfei ve beraberindekiler, Hayfa üssünü ve İsrail Deniz Kuvvetleri'nin eğitim üssünü ziyaret etti."

Çin ile İsrail donanmaları son yıllarda sık sık birbirini ziyaret eder oldu. Özellikle Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü komutanı Çinli bir general olduğundan beri...

- 13 Ağustos "Mısır'da dün gece Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ülkenin en üst düzey iki generalini görevden uzaklaştırma kararına destek verdi.Çoğunlukla Müslüman Kardeşler üyesi olduğu bildirilen göstericiler "%100 destekliyoruz" sloganları attı."

Müslüman kardeşlerin Mursi'yi yüzde yüz desteklemesi, hem Mısır içi hem de Ortadoğu açısından yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Hatırlıyacak olursak aynı Müslüman Kardeşler, Başbakan Erdoğan Kahire'de laiklik mesajı verdiğinde bundan pek memnun kalmamıştı. Suriye krizi ile gündemi işgal edilen, düşürülen uçağı ile de imajı zedelenen Türkiye ve Erdoğan'ın yerini, Ortadoğu sokaklarında Mursi devralıyor olabilir mi?  Bu yükseliş başka bir merkezden kontrol ediliyor mu?

İkinci hassas sinir noktası da şu: Mursi'nin yükselişi, Çin'in Süveyş'ten geçişi ve Arap Baharı ile kesintiye uğrayan Afrika'daki varlığının idamesi ile alakalı olabilir mi? Tersinden sorarsak, Çin donanmasının Hayfa'daki varlığı, Mısır ve yükselişe geçen Mursi açısından nasıl okunabilir?

- 18 Temmuz "Ama Ortadoğu'da biri İran, diğeri de Mısır olmak üzere Türkiye'nin çok güçlü rakipleri var. Türkiye, Ortadoğu'da bu büyük aktörlerle rekabet halinde. Onun için Suriye'den başlayarak ayağı kaydığı zaman günün birinde o rolü yeniden üstlenecek duruma gelmesi daha zor olacaktır."

Geçtiğimiz ay Kudüs'te İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşen Yaşar Yakış'ın aynı dönemde yayınlanan röportajında, Türkiye'nin güçlü rakibi olarak Mısır'ın sayılması (Dikkat edilirse İsrail'in adı geçmiyor o rakipler arasında...) Mursi'nin yükselişi ile bir anlam kazanır mı? Türkiye'nin ayağı, Suriye'de kaydı mı?

Bunların hepsi 2 ay içersinde gerçekleşti. iyibilgi'nin soruları, Çin donanmasının güzergahını boşuna takip etmiyor...

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,182 µs