En Sıcak Konular

'Çatışmalar, Türkiye'ye sıçrayabilir'

14 Ağustos 2012 15:50 tsi
Çin’li yayın organı, Suriye’deki çatışmaların Türkiye’ye sıçrayabileceğini ima etti.

Çin Komünist Partisi’nin ana yayın organı Halkın Günlüğü, Suriye’yi Pandora’nın Kutusu’na benzeterek, çatışmaların bölgeye yayılabileceği uyarısında bulundu. Çinli dışişleri yetkilileri ya da politikacıların net yorum yapmaktan kaçındığı kritik dönemde, zehir zemberek bir yazı ortaya atan Halkın Günlüğü, ABD’nin Suriye’de kötülük kutusunun kapağını açmak üzere olduğunu savundu. Çin'in Suriye sorunundaki tutumuna ışık tutan yorum yazısı, resmi haber ajansı Xinhua tarafından da İngilizce’ye çevrilerek yayımlandı.

KOMÜNİST PARTİ’NİN AĞZI

ABD’nin Irak’ta başlattığı savaşın mezhep kavgalarını ve etnik çatışmaları tetiklediğini belirten Halkın Günlüğü, Suriye’de etnik temizlik ve mülteci akınları gibi insani felaketlerin yaşanabileceğini ileri sürdü. Özellikle iç siyaset ve diplomasi alanında yayımladığı yazılarla öteden beri politikacıların sesi olan gazete, Suriye’deki durumu da kaotik olarak niteledi ve El Kaide’nin bu durumu kendi çıkarına kullanacağını kaydetti.

ABD’YE YÜKLENDİ

Komünist Parti’nin ağzı olarak bilinen gazete, “Ortadoğu’da Pandora’nın Kutusu’nu Açma” başlıklı yorum yazısında, ABD’ye yüklendi.

Suriye krizini jeopolitik çıkar kapsamına almakta gecikmeyen ABD’nin yegane hedefinin, rejim değişikliği yoluyla İran-Suriye ittifakını kırmak ve Ortadoğu’daki öncü rolünü sürdürmek olduğunu savunan gazete, ABD’nin dış müdahaleyle rejim değişikliğini alışkanlık haline getirdiğini ifade etti.

Halkın Günlüğü, bu alışkanlığın Suriye halkı ve devletini felakete sürükleyeceğini, hatta dünya barışını tehlikeye sokacağını ifade etti.

‘SURİYE PARÇALANIR’

Suriye’deki son gelişmelere de değinen gazete, Suriyeli muhalifleri “gerici” olarak adlandırdı. Gericilerin dış güçlerin desteğiyle üstünlüğü ele geçirmeye başladığını belirten gazete, ülkeyi uzun süreli çetin bir savaşın beklediğini iddia etti ve “Muhalefet bazı şehirleri ele geçirdi. Ancak, lidersizler ve 100 parçaya bölünmüş durumdalar. Esad gönüllü olarak çekilse dahi, kendi çıkarları için savaşan gruplar yüzünden ülke parçalanacak” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE YORUMU

Kritik bir dönemde Türkiye’ye ilişkin değerlendirmede bulunan Komünist Parti yayın organı, Suriye’nin etrafının barut fıçılarıyla dolu olduğunu savunarak, “İsrail, Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye gibi ülkeler Şiiler, Sünniler ve Kürtler arasındaki örtülü çelişkilerle yüz yüze. Suriye’deki çatışmalar kaçınılmaz olarak dışarıya taşarak geniş çaplı bölgesel çatışmalara yol açacak” şeklinde keskin ifadelere yer verdi.(haberdar)



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,932 µs