En Sıcak Konular

Esad’ın düşmesi sıkıntı olabilir!

14 Ağustos 2012 11:59 tsi
İngiliz bir gazete, Türkiye’nin Suriye sınırında yaşanan Kürt hareketliliğinden rahatsızlığını ele aldı. Gazete Esad rejiminin düşmesinin Türkiye’yi sıkıntıya sokabileceğine işaret etti.


İngiliz Financial Times gazetesi, Suriye devrimi ile ilgili düzenlemelerin çıkış noktası haline gelen Türkiye’nin kendini başka bir çıkmaza daha soktuğunu ve belki de sonuçlarına katlanamayacağı bir konum aldığını yazdı.

Gazete, kendi web sitesi üzerinden yayınladığı raporunda Suriye başkanı Beşşar Esad’ın düşmesinden sonra güney sınırında başka bir Kürt varlığın ortaya çıkması ihtimalinin, tam da ufukta içteki Kürt sorununun çözülmesinin işaretlerinin görüldüğü bir vakitte –gazeteye göre- Türkiye’yi açık bir şekilde rahatsız edebileceğini belirtti.

Ardından Şam ve Halep’teki Suriye silahlı muhalefetinin geçen ay boyunca saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle Suriye başkanı Esad’ın, kuvvetlerinin büyük kısmını kuzey sınırından yani Türkiye ile sınır bölgelerinden geri çekmek zorunda kaldığını dile getirdi.

İngiliz gazetesi, Esad’ın kuvvetlerini çekme kararının, Suriyeli Kürtleri, bu bölgelerdeki boşluğu doldurmak için varlıklarını yoğunlaştırmaya ittiğini, ülkenin kuzeydoğusunda, Kamışlı köyü dışında tüm şehirlerde Kürt bayrağı dalgalanmaya başladığını vurguladı.

Daha sonra, Suriye güçleri yerine bölge kontrolünü eline alan ve özerk hükümetini ilan eden güçlerin, Demokratik Birlik Partisi ve Kürt Ulusal Konseyi’ne tabi olduğunu ifade ederek bu konseyin onlarca örgütten oluşan bir koalisyon olduğuna işaret etti.
Gazete haberini şöyle sürdürdü: ‘Türkiye şu anda, Suriye’nin kuzeyinde güçlü bir kale kurulabilmesi hedefiyle Kürdistan İşçi Partisi adına bir vekalet savaşı sürdürüldüğüne inanıyor.’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’yi tehdit edecek hiçbir oluşuma izin verilmeyeceği yönündeki açıklamalarına da yer veren Financial Times, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton ile toplantısına ve Suriye’deki olaylara ilişkin olarak koordinasyonu sıkılaştırma hususunu tartışmalarına dikkat çekti.

Son olarak ise şu ifadeleri kullandı: ‘Suriye ile ilgili olarak Amerikan-Türkiye işbirliğinin güçlendirilmesi adımı, Ankara’nın, Suriyeli Kürtlerin dizginleri eline geçirmesi ve yönetimdeki boşluk fırsatını kullanması yönünde korkularının büyüdüğü bir vakte denk geldi.’

Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,336 µs