En Sıcak Konular

Muhammed Mursi'ye destek yağıyor

14 Ağustos 2012 10:07 tsi
60 yıllık askerî yönetime son veren Mursi'ye destek yağıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, önceki gün aldığı sürpriz kararlarla 60 yıllık askerî yönetimi resmen sonlandırdı. Ordu ise Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi ile Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın emekli edilmesine saygı göstererek tüm dünyaya demokrasi dersi verdi. Halk, alınan kararları desteklerken, uzmanlar Mısır'ın demokrasiye geçiş konusunda tarihi bir adım attığının altını çiziyor.

İki hafta önce Sina Yarımadası'nda gerçekleşen ve 16 Mısır polisinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırının ardından gelen kararlarla Mursi konumunu daha da güçlendirdi. Muhammed Mursi'nin bundan sonraki hedefinin yargıda bazı düzenlemeler olabileceği belirtiliyor. Ordu ile birlikte yargı, Mübarek rejiminin en önemli kalıntıları olarak değerlendiriliyor, Muhammed Mursi'nin bu iki kuruma rağmen ülkeye demokratik bir kimlik kazandırmasının zor olacağı tahminleri yapılıyordu.

Muhammed Mursi, Mübarek rejimi ve daha sonraki geçiş döneminde 20 yıldan fazla Savunma Bakanlığı görevinde bulunan Tantavi'nin yerine Askeri İstihbarat Başkanı General Abdulfetah el Sisi, Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın yerine ise General Sıdkı Sobhi Seyid getirildi. Aynı şekilde hava ve deniz kuvvetleri komutanlarının da yerleri değiştirildi.

Muhammed Mursi, Tantavi'nin başında bulunduğu Yüksek Askeri Konsey'in haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç saat önce yayınladığı Anayasa Deklarasyonu'nu da feshederek, yeni anayasanın hazırlanması sürecinde de birinci dereceden sorumluluk aldı.

Mevcut parlamentonun yeni anayasayı hazırlamakta yetersiz kalması durumunda Mursi, parlamentoyu feshetme ya da yeni bir anayasa komisyonu oluşturma yetkisini de eline geçirdi. Mursi'nin son çıkışını ön alıcı hamle olarak değerlendiren stratejist Mustafa Hicazi, Sina Yarımadası'ndaki saldırının bu yönde bir karar alınmasını kolaylaştırdığını ifade ediyor. Hicazi, ülkede askerî darbe için bir zemin kalmadığının da altını çiziyor.

Kahire Amerikan Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler uzmanı İmad Şahin, Mısır'ın artık tüm yetkileri elinde bulunduran sivil bir cumhurbaşkanına kavuştuğunu ifade ederken, Kahire Üniversitesi öğretim görevlisi Fuad Abdunnebi, görevden almaları "yumuşak anayasal darbe" sözleriyle tanımlıyor. Harp Akademisi öğretim görevlilerinden Yusri Kandil de, Mursi'nin kararının Sina'da 16 Mısır askerinin öldürülmesinin ardından geldiğine dikkat çekerek, "Komutanlar, askerlerin hayatlarından bütünüyle sorumludur. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı'nın kararları, zamanında alınmış kararlardır." diyor.

Karara, Müslüman Kardeşler karşıtı görüşleriyle tanınan Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı Muhammed el Baradey de destek verdi. Baradey, askerî yönetime son verilmesinin demokrasi yönünde atılmış çok önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yer alan Abdul Munim Ebul Futuh ise, "Bugün iktidar, sivil cumhurbaşkanına intikal etmiştir." sözleriyle alınan kararı onayladığını duyurdu.

Kahire Üniversitesi öğretim görevlilerinden Hasan Nafaa ise Müslüman Kardeşler'in tüm etkin kurumları ele geçirmesinden endişe duyduğunu ifade ediyor. Selefi Nur Partisi'nden Mısır Sosyalist Demokratik Partisi'ne, 6 Nisan Hareketi'nden pek çok demokratik kuruma Mısır'ın önde gelen kurum ve grupları da Mursi'nin son kararını desteklediğini duyurdu.

Öte yandan Sina Yarımadası'ndaki tansiyon bir türlü sona ermiyor. Mısır ordusunun bölgedeki operasyonları devam ederken, önde gelen bir Bedevi aşiret reisi ile oğlu, dün kimliği belirsiz maskeli kişilerce öldürüldü.



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,341 µs