En Sıcak Konular

İtirazcı paşalara kötü haber

14 Ağustos 2012 09:46 tsi
YAŞ’ta emekliye ayrılan darbe davaları sanığı 40 general ve amiral itiraza hazırlanırken, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin aynı durumdaki bir subayın itirazını ve tazminat talebini reddettiği ortaya çıktı.

AYİM: YAŞ’TA KADROSUZLUK NEDENİYLE EMEKLİYE SEVK YASAYA UYGUN
 
YÜKSEK Askeri Şura (YAŞ) toplantısında kadrosuzluk nedeniyle emekli edilen 55 general ve amiralin karara itiraz etmesinin yasal olarak mümkün olmadığı ortaya çıktı. Çünkü, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle YAŞ’ın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma işlemlerine itiraz yolu kapalı tutuldu. Buna rağmen kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen paşaların “maddi ve manevi” tazminat talebinde bulunabilmesinin de daha önceki emsal kararlar nedeniyle mümkün olmadığı ifade edildi.
 
208 bin TL tazminat istedi
 
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 1. Daire, 1999 yılında emekliliğine 4 yıl kala ‘kadrosuzluk’ nedeniyle emekli edilen askeri hekimin Milli Savunma Bakanlığı aleyhine açtığı 200 bin TL manevi, 8 bin 480 TL maddi tazminat talebini görüştü. Daire, askeri hekimin YAŞ’ın 1967 çıkışlı albaylarla ilgili emekli kararı aldığı ancak kendisinin 1971 Tıp Fakültesi çıkışlığı olduğu ve aynı kategoride ele alınamayacağı yönündeki itirazını da değerlendirdi. Daire, Milli Savunma Bakanlığı’nın YAŞ kararlarının yargı denetimine kapalı olduğu savunmasını ise şu gerekçeyle kabul etmedi:
 
Yargı denetimi kapsamında
 
“Dava dilekçesi muhteviyatından, davacının Yüksek Askeri Şura’nın 1967 neş’etli (çıkışlı-mezun) albayların 30.8.1998 tarihinde kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevklerine ilişkin kararın iptalini amaçlamadığı, aksine kendisinin 1967 neş’etli sayılamayacağını iddia ederek, davalı idarece bu subaylarla birlikte işleme tabi tutularak emekliye sevk edilmesinin hukuka aykırı olduğunu iddia ile salt bu işlemin iptalini talep ettiği anlaşıldığından, davalı idare savunmasında öne sürülen Yüksek Askeri Şur’a kararının yargı denetimi dışında olması itibariyle, davanın öncelikle usulden reddi gerektiği şeklindeki iddiasına iştirak olunmamıştır.”
 
Aynı işleme tabi tutulabilir
 
AYİM 1.Daire, “1971 Tıp Fakültesi neş’etli olan davacının 1967 Harp Okulu neş’etli subaylarla birlikte işleme tabi tutulduğu, bunun doğal sonucu olarak da rütbe terfileri kadrosuzluk vs.idari işlemler yönünden de farklı bir muamele göremeyeceği açıkça ortaya çıkmaktadır” dedi. Daire, askeri hekimin 1967 Harp Okulu çıkışlı albaylarla aynı işleme tabi tutulmasında “hukuki bir isabetsizlik” olmadığı tespiti yaptı. Daire tazminat talebini ise şu gerekçeyle reddetti:
 
İdarenin hukuki sorumluluğu yok
 
“İşlemden doğan tam yargı davalarında idarenin hukuki tazmin sorumluluğuna mesned teşkil eden işlemin hukuka aykırılığı esas itibariyle gerekli olduğundan; oysa davamız konusunda böyle bir hususun mevcut olmadığı yapılan yargılama ile tespit olunduğundan, davacının tazminat istemlerine konu iddialarına katılmak ve kabul etmek olanağı bulunmamıştır. Diğer yandan sair hizmet kusuru ve objektif sorumluluk ilke ve esasları uyarınca idareyi tazminle sorumlu tutabilmenin  koşulları da dava konusunda bulunmadığından, tazminat istemlerinin de reddine karar verilmiştir.”

star




 

Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,920 µs