En Sıcak Konular

Obama'yı 'utandıracaklar mı?'

11 Ağustos 2012 09:46 tsi
Obama'yı 'utandıracaklar mı?' ABD ve İsrail arasında İran çatlağı

İsrail basınının, Başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, kasımdaki ABD başkanlık seçimleri öncesi İran'a saldırmaya hazırlandığını iddia ettiği gün, Washington'dan 'İran'ın nükleer bomba üreteceğina inanmıyoruz' açıklaması geldi.

İsrail'in en çok satan gazetesi Yedioth Ahronoth'un birinci sayfasında yer alan habere göre, Netanyahu ve Barak, ABD seçimleri öncesi İran'a saldırmak istiyor. Ancak İsrailli iki lider saldırı için hükümet ve orduyu ikna edemedi. Haberde, seçim öncesi bir saldırı, ABD Başkanı Barack Obama'yı 'utandırırken' rakibi Mitt Romney'in seçilme şansını artıracak.

Ayrıca Reuters, Barak'ın önceki gün yaptığı bir diğer açıklamayı ABD'li yetkililerin yalanladığı şeklinde bir haber yayınladı. Barak bir önceki gün 'ABD Ulusal İstihbarat Raporu (NIE) olup olmadığını bilmediği' bir raporun Obama'ya verildiğini ve raporda İran'ın nükleer bomba üretmek konusunda önemli ve şaşırtıcı bir ilerleme kaydettiğinin vurgulandığını belirtmişti. Barak 'Bildiğim kadarıyla Amerikalıların pozisyonunu bizimkine yakınlaştırdı' demişti. NIE raporları, ABD'li farklı istihbarat birimlerince, belirsiz aralıklarla hazırlanıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, dün yaptığı açıklamada 'İran'ın nükleer silah üretme eşiğinde olmadığına inanıyoruz' dedi.
Sözcü 'Artan uluslararası baskının da desteğiyle, diplomatik bir yolu izlemek için zaman ve mekan olduğuna inanıyoruz' şeklinde konuştu. 2007 tarihli en son resmi NIE raporunda 'İran'ın nükleer silah programını 2003'te durdurduğu' belirtilmişti.

Öte yandan Savunma Bakanı Barak, Suudi Arabistan yönetiminin, İran'a yönelik muhtemel bir askeri operasyonda Suudi hava sahasını kullanacak İsrail uçaklarının vurulacağı uyarısında bulunduğuna dair basında çıkan haberleri yalanladı. Yedioth Ahronot gazetesinde yayımlanan haberde, Suudi yetkililerin uyarısının, ABD tarafından Tel Aviv'e iletildiği iddia edilmişti.

Bu haber 1,068 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs