En Sıcak Konular

Suriye'nin Halep taarruzu devam ediyor!

9 Ağustos 2012 11:13 tsi
Hükümet birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında Selahaddin ilçesinde şiddetli çatışmalar öfkeleniyor.

Suriye ordusu muhalefet güçlerinin iki haftadan fazla boyunca gerçekleştirilen çatışmalar sonucu ÖSO’nun kuşattığı elinde bulundurduğu Halep diğer bölgelere Esed güçleri bir taarruz başlattı!

Suriye güçlerinin Devlet Başkanı Beşar Esad’i devirmek için savaşan ÖSO ile ağır çatışmalar sonrası Halep kuzey şehri Selahaddin ilçesinden geri çekildiği Özgür Suriye Ordusu kaynaklarınca doğrulandı.

Bölgede Ömer isimli bir aktivistin Skype tarafından Reuters haber ajansına verdiği demeçte:
"Esed güçlerine karşı devasa bir sokak savaşı verdik ve sonunda bölgeyi ÖSO Selahaddin birliği olarak ele geçirdik. " Ömer, bölgede bir aktivist, Skype tarafından Reuters haber ajansına verdiği demeçte.



Diğer direnişçilerde bilgiyi doğruladı!

Selahaddin kentinde Esed güçlerinin püskürten ÖSO birliklerinden gelen açıklamaya göre; Suriye devlet televizyonundan bildirildiğine göre, Esed güçlerinin bölgeye yeni bir taarruz hazırlığında olduğu belirtildi.

Öte yandan ÖSO mensublarının yaptığı bir diğer açıklamada ise; Kuzey bölgesinde gerçekleşen yıkım ve tahribatın Esed güçlerinin bölgeye gerçekleştirdiği ağır bombardımandan kaynaklandığını belirtti.

Halep, Suriye ve ticari merkezindeki en büyük şehir, büyük bir sembolik ve stratejik bir önem taşıyor. Türkiye sınırında 40 km uzaklıkta. Ayrıca Halep bölgesi bu ayaklanma sırasında rejimi bir destek ayağı olmuştur. Orada bir muhalefetin zaferi direnişçiler için çok önemli!

ÖSO’n bölgeyi ele geçirmek için verdiği çaba bölge kontrolünü tamamiyle ele geçirmek. Zira, böyle bir durum olursa Esed ordusunun ÖSO’ya karşı pek şansı olmayacağı aşikar bir durum!

Sürekli Mücadele

ÖSO mensubu kişi bölgenin gizli kalma şartıyla al jazeera muhabirine yaptığı açıklamayla stratejilerini şöyle açıklıyor;
"Ordu yatay olarak Selahaddin kentini yarıdan kesmek için batıdan doğuya doğru ilerliyoruz"

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanı Veysel şunları söyledi: "Tank ve zırhlı araçlar ve yoğun savaş Al-Malaab Sokak doğru ilerlediler ve bu bölgede rejim güçleri ile şiddetli çatışmalar yaşıyoruz!"

Halep'ten bildiren El Cezire muhabiri Ahmed Zaidan: "Çok sayıda bölge halkı, Rus hükümet güçleri tarafından kullanılan Rus tankları ile Selahaddin kentine gerçekleştirdiği saldırı sonucu hayatını kaybetti ve yaralandı!

Öte yandan Zaidan Salaheddine ve Halep kontrolü, "her iki taraf için çok önemli" olduğunu söyledi.
Ve şöyle devam etti:
"Halep ikinci büyük kenti ve Suriye'nin finans merkezidir. Suriye ekonomisinin neredeyse 60 veya yüzde 70 şimdi durma üzerinde olduğunu unutmamak gerekir,bunun nedeni ise Halep’te hayatın durmasıdır!" diye ekledi.

"Halep savaşı Suriye'nin geleceği ve rejimin gelecekteki konumunu belirleyebilir."

İnsan Hakları İngiltere merkezli bir Suriye Gözlemevi (SOHR) çatışmalar da kuşatma altındaki şehirde Hanano, Tareeq Al Bab ve Sha'ar bölgelerinden bildiriyor:

Gözlemevi yaklaşık olrak 17 aydır devam eden çatışmaların en şiddetlisi bugün Salaheddine kenti sokaklarında yaşandığını belirtti.

Ayrıca bölgede bulunan Maysaloun, Sakhour ve Tal Rıfat ve mahalleleri hükümet güçleri tarafından bombardımanı altında olduğunu söyledi.

Suriye ordusunun ilerleme kaydetmesine rağmen henüz bir sonuç alamadı. ÖSO’nun Salaheddine bölgesinde gerçekleştirdiği direnişte FSA muhabirinin bildirdiğine göre ; Halep’te beş tank ve bir uçak etkisiz hale getirildi.

Geçtiğimiz aydan bu yana Halep ve çevresindeki askerlerini ve zırh toplulaştırma edilmiş ordu, Salaheddine komşu bir ilçe olan Hamdaniyeh’den batıdan doğuya doğru ilerliyordu.

Beyrut komşu ülkelerden bildiren El Cezire kullanıcısı Rula Amin, şunları söyledi: " Özgür Suriye Ordusunun yoğunlaştığı yerlerde de gerçekleştirilen direniş sadece sembolik değil! Bu bölgede verilen mücadele Özgür Suriye Ordusu’nun sembolü haline geldi!

"Onlar için (ÖSO) büyük bir savaş çünkü Humus, örneğin Idlib yan ülke dışından Halep'ten kendi takviye yapılarak başladı. Salaheddine kenti ÖSO için ne kadar önemliyse devlet içinde aynı derecede önem taşıyor.”

Ayrıca görevi bırakarak ülkeden kaçan Suriye Başbakanı Riyad Hicab2ında bir süre bu bölgede saklandığı bildiriliyor. Daha sonra bir süre ülkenin güney bölgesinde saklanan Hicab’ın sonra diğer Ürdün yetkililerince yapılan açıklamalarda Ürdün’e geçtiği bildirildi.

Özgür Suriye Ordusu  rehineleri arasındaki muhafızlar!

Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi İran Devrim Muhafızları ve ordu "emekli" üyeleri Özgür Suriye Ordusu tarafından 48 İranlının kaçırıldığı bildirilmişti. Çarşamba günü İran dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi’nin yaptğı açıklamaya göre :
Salihi, İranlı vatandaşların Şam'a bir hac ziyareti gerçekleştirdiğini aralarında sadece bir askeri personel bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan "[Rehinelerin] arasında Muhafızlar ve ordu emekli üyeleri vardır. Bazıları ise başka bakanlıklardan vardı," Salehi, o İranlıların serbest bırakılması için Türkiye’den yardım isteme amacıyal bir ziyaret gerçekleştirmişti.
Diğer üst düzey İranlı bir yetkili ise Salı günü Şam’da konula alakalı Esed’i ziyaret etti.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney için bir üst düzey yardımcılarından olan Saeed Jalili , yapılan bu ziyarette : “ İran’ın Suriye hükümeti desteklemeye devam edeceğini Esed’e söylediklerini belirtti”

Ayrıca Jalili, Esed ile yaptığı görüşmede, durumun "bir iç mesele olmadığını" belirttiklerini söyledi.

Jalili, “ Burada yaşanan bölgesel ve küresel düşmanlarla direniş ekseni arasında bir çatışmadır" dedi.

Pazartesi günü, Beyrut, Lübnan'ın başkenti ziyareti sırasında, Jalili isyancıları destekleyen ülkelere karşı üstü örtülü bir uyarı yayınladı.



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs