En Sıcak Konular

Roth: Müdahalenin bölgeye katkısı olmaz

8 Ağustos 2012 22:31 tsi
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Suriye'ye yapılacak askeri müdahalenin bölgeye bir getirisi olacağını düşünmediğini söyledi.

Claudia Roth, bazı temaslarda bulunmak üzere geldiği Türkiye'de, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelilerin yaşamlarını sürdürdüğü Hatay'daki kampları ziyaret etti.

Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin ardından Altınözü Tekel Çadır Kampı'nın önünde açıklamalarda bulunan Roth, Suriyelilere böyle bir imkân tanıdığı için Türkiye'ye teşekkür etti.

Suriye'de farklı ülkelerin menfaatlerinin öne çıktığını söyleyen Roth, "Ülkelerin menfaatlerinin de öne çıktığını belirtmek istiyorum. Yani Suriye'nin aslında bir oyun topu gibi kullanıldığını ifade etmek istiyorum. Bu ülkeler arasında Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler yer alıyor. Uluslararası topluma gerçekten büyük sorumluluk düşüyor. Suriye'nin demokratikleşme yolunda destek vererek buradaki çatışma ortamının daha fazla pekiştirilmemesi gerekiyor." dedi.

Suriyeli göçmenlere herkesin destek olması gerektiğinin altını çizen Roth, "Suriyelilerin sığındıkları ülkelere destek olunması gerekiyor, onları tek başına bırakmamak gerekiyor, maddi manevi o ülkelerin yanında olunması gerekiyor, yanlarında yer alınması gerekiyor. Burada Avrupa'ya da sorumluluk düşüyor." diye konuştu.

Alman hükümetinin 'Suriyeli sığınmacıları Almanya'ya almayacakları, bulundukları ülkede yardımda bulunulması gerektiği' şeklindeki açıklamaları da değerlendiren Roth, Alman Hükümeti gibi düşünmediğini vurguladı.

Suriye'den Almanya'ya gelmek isteyen varsa belli bir sayıda alınması gerektiğini aktaran Roth, "Burada Almanya olsun Avrupa, diğer ülkeler olsun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Suriye'ye dış müdahaleyi tasvip ediyor musunuz?" sorusuna ise Roth, şu cevabı verdi: "Askeri müdahalenin oraya herhangi bir getirisi olacağını düşünmüyorum. Askeri müdahalede çözüm olduğunu düşünmüyorum. O şekilde çatışma ortamının daha çok artacağını, zaten bloklaşma da var, kutuplaşmanın daha da yoğunlaşacağını düşünüyorum. Uluslararası toplumun çok seslilikten vazgeçerek bir ses olarak ortaya çıkmasını istiyorum. Yardım ve diyalog arayışı içerisine girerek bir başlangıç için adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yeni başlangıcın nasıl olacağı konusunda da somut bilgiler artık gelmesi gerekiyor. Esed döneminin bitmesi, yeni bir dönemin başlaması gerek."

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, açıklamalarının ardından Suriyeli çocuklarla fotoğraf çektirerek kamptan ayrıldı.

cihan


Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs