En Sıcak Konular

Çin bunu ister mi acaba?

8 Ağustos 2012 17:16 tsi
Çin bunu ister mi acaba? "Türkiye, sadece örgüte girer ve iş olur biter ülkelerden değil. Türkiye gireceği örgütün yapısını tamamen değiştirecek kapasitede."

Carnegie Moscow Center politika uzmanı Aleksey Maleşenko "Arap Baharının" son dalgası Suriye'de yaşanan gelişmeleri Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendirdi.

RUSYA'nın krizin başında izlediği politikayı doğru bulduğunu kaydeden Maleşenko, Suriye lideri Beşşar Esad'ın acımasız ve sert tutumları ile Moskova'yı zor durumda bıraktığını söyledi. Bölgede "Kürt Devleti" kurulmasının mümkün olmadığına değinen Maleşenko'ya göre, Suriye krizi RUSYA-Türkiye ilişkilerini etkilemeyecek. Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağı ile ilgili de konuşan uzman, olayın teknik bir hata olduğunu düşünüyor.

Suriye krizinin patlak verdiği ilk günlerde RUSYA'nın doğru adımlar attığını savunan Maleşenko, "Esad tüm eksikliklerine rağmen adımları öngörülebilen bir siyasetçi. Başlangıçta komşularına karşı provokatif değildi. Bölgede istikrar unsuru gibi duruyordu. Alternatiflerin olmadığı bir ortamda Esad'ı desteklemek anlaşılabilir. Abd bile ilk aşamada Esad'ın reform yapabileceğini düşünüyordu. Ancak zaman ilerledikçe Suriye rejimi acımasız hale geldi. Uzlaşma yerine beklenmedik adımlar attı. Diyaloga kapandı. Arap dünyası, batılı ülkeler ve Türkiye'yi kaybetti. Resmen muhalefeti sivil savaşa sürüklemek için provoke etti. Muhalefetin de iyi davranmadığını söyleyebilirim. Çok acımasız olaylar yaşanıyor ve durum kötüleşiyor. Büyük ölçüde bunun suçlusu bence Esad." dedi.

RUSYA, ESAD'LA BİRLİKTE SON MÜTTEFİKİNİ KAYBEDİYOR

RUSYA'nın da Esad'ı daha yumuşak ve uzlaşı yanlısı çözüme zorlama çabalarının başarısız olduğuna değinen Rus uzman, "Esad'a sert ve kendisine yakışır şekilde RUSYA baskı yapamadı. Daha olumlu şekilde davranmasını da sağlayamadı, ancak yine de desteklemeye devam etti. Bu bir hataydı. Öyle bir an geldi ki artık ne olursa olsun Esad'ı desteklemeye gerek yoktu. Bir şekilde geleceğin Esad'dan yana olmadığını anlamak gerekiyordu. Neden RUSYA kendi siyasetine ters yönde hareket etmedi? Bu çok önemli bir durum. Neden RUSYA tek başına kaldı? Çin sayılmıyor, çünkü Çin çok uzak ve Suriye'de kimin olacağı çok da umurlarında değil." ifadesini kullandı.

"Suriye Sovyet zamanından beri bölgede RUSYA'nın tek müttefiki olarak kaldı. RUSYA onlarca yıldır, hem Arap hem İslam dünyasında kendi yerini bulmaya çalışıyor. Ve bu alan sürekli daralıyor. Artık Sovyet yanlısı Irak yok, Kaddafi yok, Mısır'da olup bitenler belli değil, Yemen de gitti. Orta Doğu'da RUSYA'nın partner diyebileceği kimse kalmadı. Sonuncusu Esad. Psikolojik olarak hem Kremlin'i hem Putin'i anlayabiliyorum. Yani artık Tartus olmayacak. Ve RUSYA bu açıdan Esad'ı düşünürken yerine kim gelirle ilgilenmedi.

RUSYA sürekli geçmişi düşünüyor. Sovyet geçmişini düşünüyor. RUSYA'nın bu hastalığı BDT'ye yansıyor. Sözde hep 'Evet biz yeni ülkeyiz. Biz bağımsız RUSYA'yız' dense de, Sovyet düşüncesi korunuyor. Bence bu en önemli eksiklik. Son müttefiklerini kaybeden Kremlin ve Putin'i anlıyorum, ancak onlar onu her halükarda kaybedecekler. Esad olmadığı zaman, - ki olmayacağı kesin, bu bir an meselesidir- Suriye'de 'RUSYA lobisi' olacak kimse kalmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

ESaD, Abd SEÇİMLERİNE KADAR GÖREVDE KALIR

Suriye sorunun uluslararası bir problem haline geldiğini ifade eden Maleşenko, Esad'ın Abd seçimlerine kadar iktidarda kalabileceğini öngördü. Abd Başkanı Barack Obama için seçim öncesi Suriye'de tansiyonun yükselmesinin istenilen bir durum olmadığını kaydeden Rus uzman, "Abd'de, Esad sonrası bir soykırım yaşanacağı konuşuluyor. Artık Esad bir sorun değil, Esad sonrası bir sorun haline geldi. Birileri generaller ve Alevilere karşı bir kısım olumsuzlukların yaşanmaması için güvenlik garantisini vermeli. Bence bugün kimse ne Abd, ne Avrupa, ne RUSYA ve belki de ne de Türkiye, Esad'ın bir anda gitmesinden yana değil. Esad'ın yumuşak şekilde gitmesi herkes için çok ideal gözüküyor. Esad'ın kendisini destekleyen insanların güvenlik garantisini alarak gitmesi bir plan olabilir. Esad'ı gerçekten birçok insan destekliyor. İsteriz ki Esad'ın gidişi kansız olsun. Kansız olmayacak, bu kesin. Zaten 16-24 bin insanın ölümünden bahsediliyor, bence bu sayı daha fazladır. Allah korusun oluşan durum Suriye'yi mini Ruanda haline getirebilir." eleştirisi getirdi.

SURİYE'DE YENİ YÖNETİM NE ZAMAN KURULUR?

Esad'ın gideceğinin tartışılmadığını, ancak sonrasında kurulacak hükümetin çok zor olacağına değinen Maleşenko, "Çünkü muhalefeti temsil eden güçler çok farklı. Kimi Batı'ya yönelmiş, kimi Basra Körfezi ülkelerine, kimi Türkiye'ye. Bence bu yönetimde Esad'ın eski yönetiminden de olması gerekiyor. Çünkü, tamamı kötü insanlardı diyemeyiz. Alevi topluluğunu bir çırpıda atmak bir nevi iç savaşa davettir. Bu yüzden kurulacak yönetim çok zor ve gerçekten en geçici yönetim olacak. Böyle bir yönetim kurulursa herkesi temsil edecek ve tüm toplumla diyalog kurabilecek. Hem laik, hem İslamcı hem de Alevilerle. Ben ülkenin bütünlüğünün korunacağından eminim. Çünkü kimsenin Suriye'yi bölme ihtiyacı yok. Ben her türlü bölücülüğe karşıyım. Ben onları anlayabiliyorum, ancak bu dünyada tek onlar yaşamıyor. Ortak ve genel iyilik için bölücülük olumsuz bir şey. Suriye'de bölücülük yaşanacaktır, orada bir çok sorun var, ama Suriye bölünmeyecek." ifadesini kullandı

KÜRT DEVLETİ İMKANSIZ

Kürt nüfusu ile ilgili çok farklı rakamlara sahip olduğunu kaydeden Rus uzman, "Aslında Kürtler öyle bir millet ki onların hiçbir yerde sayılarını tam olarak hesaplayamazsınız. Sayıları 18 milyon ile 35 milyon arasında değişiyor. Ben Kürtleri anlıyorum. Ulusal devlet sahibi olma isteğinin haklı tarafları olduğunu da düşünüyorum. Ancak bölge için, tamamen bağımsız bir Kürt devletinin kurulması bir facia olur. Böyle bir durum kaç ülkenin sınır ihlali ile gerçekleşecek?" sorusunu yöneltti.

TÜRK UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİNE RUSYA MÜDAHİL DEĞİL

Suriye karasularına yakın bir alanda düşürülen Türk savaş uçağı ile ilgili soruları da yanıtlayan Maleşenko, "RUSYA'nın olayın herhangi bir kısmında yer aldığını düşünmüyorum. Bu er ya da geç ortaya çıkacak. RUSYA'nın böyle bir soruna ihtiyacı yok. Ben aslında daha çok teknik detayların neden olduğunu düşünüyorum. Siyaset, provokasyondan bahsetmek isterdik. Ama bence gerçekten hata oldu, uçak sınırı ihlal etti ve olanlar oldu. Siyasi bir davranış olsaydı bu Türkiye'yi daha fazla Esad karşıtı davranışa sürüklerdi. Fakat gördüğümüz kadarıyla bunlar olmadı, demek ki bu mesele üzerinde bir çözüm bulundu." dedi.

TÜRKİYE ÇAĞDAŞ BİR ÜLKE OLARAK BÖLGEDE DAHA DA GÜÇLENECEK

Türkiye'nin dış politikasını izlediğini, agresif olmayan yaklaşımlarının çok önemli olduğuna değinen Rus uzman, "Türkiye'nin bölgede kendi gücünü artırması normal. Çünkü bugün ve yarın için Türkiye Müslüman dünyasının lideri. Petrol ve dini olarak değil bir çağdaş ülke olarak.

Ankara'nın Avrupa hevesinden bahsettiğimizde ise bence bir Müslüman ülke olarak Orta Doğu'ya Türkiye daha yakın. Orada başarılı olması daha gerçekçi. Bazı meslektaşlarım bana katılmaz, fakat bence Türkler ve Araplar arasında hep rekabet yaşanmıştır. Bu bir kavga değil, uluslar arasında bir rekabet. Bu rekabet Türk etkisini önleyici faktörünü oluşturacak. Er ya da geç, ya da şimdi bile Araplar Türkiye'yi fazlasıyla hissedecek. Ve bu onlara fazla görünecek. Bence Türkiye burada dengeli, taktik olarak doğru şekilde davranıyor. Ve bu davranış biçimi başarısının sırrı bence. Ankara için belki burada önemli olan şey fazla pasif olmamak ve fazla hevesli olmamak gibi denge gözetleniyor. Bence şu anda bu orta yol bulundu. Gelecek ne gösterir bakacağız." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'NİN ŞANGHAY ÜYELİĞİ ŞAKA OLABİLİR

Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeliği ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, RUSYA lideri Putin'le görüşmesinde yaptığı espriye dikkat çeken Rus uzman, "Bence bu sadece şaka. Türkiye, sadece örgüte girer ve iş olur biter ülkelerden değil. Türkiye gireceği örgütün yapısını tamamen değiştirecek kapasitede. Çin bunu ister mi acaba? Orta Asya'dakiler ne düşünecek? Bir yanda Çin, bir yandan RUSYA, bir de Türkiye? Bence bu bir şaka. Ayrıca bence şu anda izlediğimiz ŞİÖ bir Çin yanlısı yapıya sahip. Pakistan, Hindistan ve Çin'in bir arada olduğu büyük ŞİÖ ilgili konuşmalar ise bir ütopya. Aynı BDT gibi. Hiçbir işe yaramıyorlar. Bence Türkiye'de bu anlamda çok ilgi çekici bir ülke. Hem Avrupa yönelimi mevcut, hem Müslüman yönelimi. Bence evet. Çok iyi şekilde dengeliyor. Fakat buna uzun süre sahip çıkabilmek zor bir mesele. Şimdilik Türkiye çok başarılı. Şimdilik!" şartı koydu.

SURİYE KRİZİ RUS-TÜRK İLİŞKİLERİNİ ETKİLEMEZ

Rus-Türk ilişkilerinin bağımsız ilişkiler olduğunu vurgulayan Maleşenko şu şekilde konuştu: "Suriye'de er ya da geç sorun çözülecek. Her hangi bir dış etkenin bu ilişkilere ciddi şekilde etki etmesi çok zor. Er ya da geç Suriye problemi çözülecek. Bizim ekonomik partner ilişkilerimiz ise devam edecek. Türkiye'de Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iktidarda oldukça bu partnerlik ilişkileri uzun sürer. Bence ilişkilerimiz çok iyi."



Bu haber 1,597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs