En Sıcak Konular

Eroğlu: Son 3 günde 60 yangın çıktı

8 Ağustos 2012 17:07 tsi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 3 günde 60 adet orman yangını çıktığını belirterek, '2012 yılı itibariyle Türkiye genelinde, bin 132 adet orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda 3 bin 13 hektar alan zarar gördü' dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 2012 yılının ilk 7 ayında ve son günlerde meydana gelen orman yangınlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakanlıkta yapılan toplantıda Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yaptıkları çalışmalara ilişkin de açıklamalarda bulundu. Son 3 günde 60 adet yangın çıktığını belirten Eroğlu, "Bu yangınların tümü kontrol altına alınmıştır. Ancak Hatay Samandağ'ında çıkan orman yangını 5 Ağustos gününde 8 ayrı noktadan başlaması yolu olmayan özellikle sarp arazinin seçilmesi ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyümüştür. Ayrıca yangına Kahramanmaraş, Konya, Mersin ve Adana Bölge Müdürlüğü ekiplerinden yardım gelmiştir" diye konuştu.

2012 yaz aylarında nemin düşük olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üzerine 2012 yılı itibariyle Türkiye genelinde, bin 132 adet orman yangını meydana geldiğini ifade eden Eroğlu, bu yangınlarda 3 bin 13 hektar alanın zarar gördüğünü kaydetti. "776 KULEDEN 24 SAAT İZLİYORUZ"

Kameralı takip sistemi ve gözetleme merkezi ile Türkiye'nin her noktasında çıkan yangınları tespit ettiklerini söyleyen Bakan Eroğlu, "776 kuleden 24 saat izliyoruz. 11 bin işçiden oluşan müdahale ekiplerimiz hazır vaziyette bekliyorlar. Kara organizasyonunda ise 5 bin adet araç kullanıyoruz" dedi.

Hava araçları olarak da 29 helikopter, 14 yangın söndürme uçağı ve 6 adet amfibik uçağın olduğunu dile getiren Eroğlu, toplam 49 adet hava araçlarının olduğunu belirtti. Orman yangınlarının büyük kısmının insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Şu ana kadar meydana gelen yangınların 429 adedi ihmal ve dikkatsizlikten, 65 adedi çeşitli kazalardan, 148 adedi tabii yollardan çıkarken, 77 adet yangın kasıtlı ve 377 adedin ise çıkış sebebi bilinmiyor" şeklinde konuştu.

Yangında zarar gören ağaçların 1 yıl içerisinde ağaçlandırıldığını bildiren Eroğlu, "1 metrekare alan bile başka maksatlı kullandırılmıyor" açıklamasında bulundu.

Ayrıca orman yangınlarını önlemeye yönelik 'Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Direnişli Ormanlar Tesis Projesi' (YARDOP) ile yangına birinci derece hassas olan alanlarda yangının çıkması ve yayılmasının engellendiğini vurgulayan Eroğlu, "Alo 177 ihbar hattını vatandaşlar bilinçli şekilde kullanıyorlar ve orman yangınlarının yüzde 75'ini bu ihbarlar sayesinde tespit edebiliyoruz" dedi. 

Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,794 µs