En Sıcak Konular

Hamzaçebi'den Başbakan'a sert tepki

8 Ağustos 2012 13:19 tsi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na yönelik 'gramın ne, çapın ne?' sözlerine sert tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP'nin Meclis'in olağanüstü toplanması çağrısına olumsuz yanıt veren Başbakan Erdoğan'a, "Sayın Başbakan TBMM'ye gelip mahcup olmaktan korkuyor.

Yani vereceği bilgilerin milleti, TBMM'yi tatmin etmeyeceğinden endişe ediyor" dedi. Hamzaçebi, Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'na yönelik 'gramın ne, çapın ne?' soruna da, "Sayın Başbakanın çapı Kandil'e asker göndermeye yetmiyor. Sayın Başbakanın çapı PKK'nın elinde 19 Ağustos'ta 1 yılını dolduracak olan kaymakamı oradan kurtarmaya yetmiyor" sözleriyle karşılık verdi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamaya cevap verdi. Olağanüstü toplantı çağrılarının iki gerekçesi olduğunu bunlardan ilkinin Şemdinli'de meydana gelen silahlı kalkışmanın milli irade tarafından değerlendirilmesi, ikincisinin de terörle mücadele konusunda TBMM'nin kararlılığının vurgulanması olduğunu söyledi. Ancak Başbakan Erdoğan'ın dün, bu çağrıya icabet etmeyeceğini açıkladığını belirten Hamzaçebi, "Bunun anlamı; 'Ben TBMM'ye ve millete bilgi veremeyeceğim. TBMM'nin terörle mücadele konusundaki kararlılığına da, bu konuda niyet beyanına da ihtiyacım yok'. Bunun anlamı budur" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın aklında başka bir şey olduğunu belirten Erdoğan, "TBMM'ye gelip mahcup olmaktan korkuyor. Yani vereceği bilgilerin milleti tatmin etmeyeceğinden, TBMM'yi tatmin etmeyeceğinden endişe ediyor. Yoksa hangi hükümet TBMM'nin terörle mücadeledeki kararlılığını vurgulamasını istemez, bu desteği almak istemez. Ama Sayın Başbakanın endişesi farklıdır" dedi.

"BAŞBAKANIN ÇAPI, KANDİL'E GİTMEYE YETMİYOR"

Başbakan Erdoğan'ın üslubunu çirkinleştirdiğini ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak 'senin gramın ne, çapın ne?' gibi sorular sorduğunu belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Ben de Sayın Başbakana bazı sorular sormak istiyorum. Sayın Başbakan, siz Kandil'e gitme iktidarını gösteremeyen bir başbakansınız. Yani Sayın Başbakanın, hükümetin çapı Kandil'e gitmeye yetmiyor, Kandil'e gitmeye cesaret edemeyen bir hükümet var. 7 Kasım 2011 tarihinde TBMM'den sınır ötesi harekat için hükümet yetki aldı. O tarihten bu yana Kandil'e gidemiyor. Bütün her şeyin başı Kandil değil mi? Ama gitmiyor, gitmek istiyor ama gidemiyor. Sayın Başbakanın çapı Kandil'e asker göndermeye yetmiyor. Sayın Başbakanın çapı PKK'nın elinde 19 Ağustos'ta 1 yılını dolduracak olan kaymakamı oradan kurtarmaya yetmiyor. Sayın Başbakan Barzani'den yardım istedikçe batağa saplanan bir hükümetin başbakanıdır. Pusulası Barzani olan, pusulası bir takım güçler olan hükümetin ufkunun, çapının terörü yenmesi mümkün değildir. Gün milli birlik, beraberlik, kardeşlik günüdür. Biz bu dayanışmayı göstermek için TBMM'yi toplantıya çağırırken, bundan kaçınan, bundan imtina eden bir hükümet var. Sorun karakol duvarlarının güçlü olmaması sorunu değildir; sorun hükümetin güçlü olup olmaması olması sorunudur."

"SORUN HÜKÜMETİN GÜCÜNDEDİR"

Hamzaçebi, 1997 yılında bir kuvvet komutanının Hatay'a gidip bir konuşma yaptığını ve Baba Esad'a terör örgütü liderini Suriye'den ihraç ettirdiğini belirterek, "O zaman karakollar bugünkünden daha güçlü değildi ama o zaman daha güçlü bir hükümet vardı, güçlü bir Türkiye vardı. Sorun hükümetin gücündedir. Öyle gazete manşetlerini teslim alarak, iç politikaya yüklenerek kendinizi güçlü göstermeniz, kendi kendinizi kandırmanız yetmiyor. Halep ordaysa arşın burada. Siz politikanızla Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın yönetiminde bir bölge oluşturdunuz. Artık Esad'ın gidip gitmemesini önemi kalmamıştır. Esad'ın gitmesi veya gitmemesi halinde Türkiye'nin PKK ile olan sınırı 500 kilometre daha artmıştır. Hükümet bunun hesabını versin. Sayın Başbakan önce kendi çapını bir değerlendirsin. Komşularsa sıfır sorun noktasından Türkiye'yi nereye getirdiğin görsün" şeklinde konuştu.

"PKK'YA KAPTIRDIĞINIZ ELİNİZİ KURTARMAK İÇİN YOLLARDAYIZ"

Oslo'da terör örgütüne verilen elin bugün kurtarılamadığını belirten Hamzaçebi, "Elinizi verdiniz kolunuzu kurtaramıyorsunuz. Biz sizin o kolunuzu kurtarmak için yollardayız. Salı günü biz TBMM'de hazır olacağız, görevimizi yapacağız. Amacımız hükümetin politikaları konusunda bilgi almaktır ve TBMM'nin terörle mücadele konusunda tavizsiz şekilde güvenlik güçlerimizin arkasında olduğunu vurgulamaktır. Niyetimiz budur. Bu niyete Sayın Başbakan icabet etmeyebilir, o kendi takdiridir, millet bunu değerlendirecektir. Milli iradeden kaçan, demokrasiyi içselleştirememiş bir anlayış elbette Meclis'e gelmeyebilir. Bu Sayın Tayyip Erdoğan'ın otoriter yönetim anlayışının uzantısıdır. Artık yaptıklarıyla ilgili halka hesap verme ihtiyacı duymayan bir tek parti yönetimi vardır. Daha doğrusu Tayyip Erdoğan yönetimi vardır. Öyle anlaşılıyor ki Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar Sayın Tayyip Erdoğan'ın bu tür söylemleriyle zaman kaybedecektir" diye konuştu.

"ERDOĞAN'I ŞEHİT CENAZESİNDE GÖREMEDİK"

Dün Kocatepe Camii'nde şehit cenazesi olduğunu ancak Başbakan Erdoğan'ı o cenazede göremediklerini belirten Hamzaçebi, "Öyle gazete manşetlerine oynuyorsunuz ama Kocatepe'deki şehit cenazesine gelmiyorsunuz. Ya bunu artık kanıksamaya başladınız, 'şehitler artık doğaldır, terör doğaldır, buradan Türkiye'nin çıkışı yoktur, Türkiye buna alışacağız' diyorsunuz. Ya da o cenazelerde eskiden olduğu gibi yeniden tepki görmekten endişe ediyorsunuz" dedi.

"MHP'NİN DAHA BAĞIMSIZBİR POLİTİKA İZLEMESİNİ İSTERDİM"

Hamzaçebi, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin 'CHP giderek gel konuşalım partisine dönüşmüştür' sözlerinin hatırlatılması ve olağanüstü toplantı çağrısına olumsuz yanıt vermesi ile ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"MHP'ye AKP'nin vagonu olmak yakışmıyor. TBMM sorunların konuşulacağı yerdir. TBMM böyle bir ortamda toplanmayacak da ne zaman toplanacaktır? Gelin terörü konuşalım, çözelim diyorsunuz; randevu vermem diyorsunuz. Gelin parlamentoda son saldırıyı konuşayım ve buna karşı parlamentonun kararlılığını ortaya koyalım; ona da gelmiyorsunuz. Ben daha bağımsız bir politika izlemelerini arzu ederdim ama takdir kendilerinindir, bunu milletimiz değerlendirecektir." 

Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,773 µs