En Sıcak Konular

Başsavcılık MİT ve Emniyet’e sordu

8 Ağustos 2012 08:47 tsi
Başsavcılık MİT ve Emniyet’e sordu
Zaman aşımı kıskacına giren Jandarma eski Genel Komutanı Eşref Bitlis'in şüpheli ölümüne ilişkin soruşturmada Ankara Başsavcılığı çarpıcı bir adım attı.

MİT ve Emniyet’ten komutanın ölüm raporlarını isteyen Başsavcılık, "Çelişkili ölüme ilişkin görüş bildirin" dedi. Bu raporların kazanın 'sabotaj mı kaza mı' sorusuna ışık tutması bekleniyor.
 
Bitlis, Kürt sorununa çözüm ararken şüpheli bir uçak kazasıyla yaşamını yitirmişti. Zaman aşımından dosyasının düşmesine 7 ay kala MİT ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan Bitlis'in ölümüne ilişkin görüş bildirmesini isteyen Başsavcılık o dönem elde edilen bilgi ve belgelerin gönderilmesi talimatını verdi. Başsavcılık ayrıca Bitlis'in uçağının düşmesi sonrası toplanan istihbari bilgilerin ne olduğunun ayrıntılı tespitini istedi. Başsavcılığın talimatıyla 17 Şubat 1993'te hayatını kaybeden Bitlis'in ölümüne ilişkin iki önemli kurumun ilk kez görüşleri kamuoyuna yansıyacak.
 
DOSYALARIN SEYRİ DEĞİŞECEK

Türkiye'de 90'lı yıllarda yaşanan fail meçhul cinayetlerle ilgili yürütülen diğer soruşturmalar da delil yetersizliğinden zaman aşımına uğrama noktasına geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan o dönem işlenen şüpheli ölümlere ilişkin hazırlanan raporlar ve elde edilen bilgilerin de gönderilmesi talimatını verdi. Başsavcılığın karanlıkta kalan birçok cinayete ilişkin bilginin olduğu hatırlatmasını yaptığı ve konuyla ilgili raporların zaman aşımı süreleri gözetilerek başsavcılığa iletilmesini istediği bildirildi. Başsavcılık zaman aşımına az bir zaman kala tüm delilleri toplayarak soruşturmaları tamamlamayı hedefliyor. MİT ve Emniyet’ten gelen cevaplar dosyaların seyrini değiştirebilecek. MİT ve Emniyetten istenen belgeler arasında basında çıkan haberlere ilişkin tutulan raporlar da yer alıyor. Başsavcılık yeni delil bulması halinde soruşturmaları tamamlayabilecek.
 
BUZLANMA DEĞiL SABOTAJ
 
Eşref Bitlis'i Diyarbakır'a götürmek üzere Güvercinlik Askeri Havaalanı'ndan kalkan uçak, kısa bir süre sonra düşmüştü. Uğur Mumcu suikastından 1 ay sonra meydana gelen olayın 'uçak motorundaki buzlanmadan' kaynaklandığı açıklanmıştı. Ancak İTÜ öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, uçağın 'buzlanma' sonucu düşmüş olamayacağı vurgulanmış ve 'sabotaj' ihtimaline dikkat çekilmişti. Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Önerci de "Eğer uçak buzlanmadan düştüyse paşayı bile bile ölüme götürmüşlerdir. Çünkü biz raporumuzu sunmuştuk" demişti. Soruşturmada uçak enkazının 500 lira karşılığında hurdacıya verildiği de ortaya çıkmıştı. Beechcraft B200King Air tipi uçağı mercek altına almak isteyen savcı bilirkişi incelemesini yapamamıştı.
 
ZAMAN AŞIMI 20 YILLA SINIRLI
 
Eski TCK'nın 449'uncu maddesine göre ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezalarında 20 sene zaman aşımı süresi olarak işletiliyordu. Yeni TCK değişiklikleriyle bu süre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarında 30, müebbet hapislik suçlarda 25 yıla çıkarıldı. Ancak 1993 ve 1994'te, yani şüpheli ölümlerin gerçekleştiği tarihlerde eski TCK yürürlükte olduğundan esrarengiz ölümlerle ilgili soruşturmayı savcılıklar eski hükmü temel alıyor. Bu yüzden yürütülen soruşturmalarda zaman aşımı süresi 20 yıl sınırına takılıyor.
 
bugün


 

Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,576 µs