En Sıcak Konular

Schengen delindi

8 Ağustos 2012 08:31 tsi
Hollanda, Türk işadamlarından vize şartını kaldırarak bunun yerine sadece mesleki bildirim belgesi talep edecek.

Uzmanlar uygulama için "Schengen sonunda deliniyor" yorumu yaptı.
 
Avrupa Birliği'nin (AB) Türk vatandaşlarına uyguladığı Schengen vizesinde önemli bir gelişme yaşandı. AB üyesi Hollanda, Türk iş adamlarına karşı katı bir şekilde vize uygulayan birçok ülkeden farklı olarak iş adamlarının ülkeyi ziyaretlerinde vizeyi tamamen kaldırma kararı aldı. Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, önümüzdeki günlerde başkonsolosluk tarafından hazırlanacak resmi bir duyuru ile Türk iş adamlarından vize yerine sadece mesleki bildirim talep edileceğini söyledi. Kervers, ''Bu konuda son derece ciddiyiz. İlişkilerin artırılması için bu yolda adım atılması gerektiğinin farkındayız'' dedi.
 
AB'ye örnek olmalı
 
Hollanda'nın attığı adımı değerlendiren Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Harun Gümrükçü, bu kararın uzun yıllardır hukuksuz bir şekilde vize veren tüm AB ülkeleri için örnek teşkil ettiğini kaydetti. Gümrükçü, "Bu uygulama AB ortak vizesi olan Schengen'in de delinmesi anlamına geliyor. Deliği daha da büyütmemiz gerek. Karar doğru ama çok geç alınmış" dedi.
 
Alınan kararda şu an için belgenin hangi işadamlarına verileceğinin belli olmadığını ifade eden Gümrükçü şöyle devam etti:
 
"Ayrıca bu belge için de para alınacak mı? Bunları sorgulamak gerek. Bu bizim için bir şans olabilir. Bunu tüm AB için bir kaldıraç olarak kullanabiliriz."
 
Vize paralarını bağışlasınlar
 

Vizesiz Avrupa Çalışma Grubu Üyesi Murat Saraylı, Hollanda'nın gecikmeli de, eksik de olsa hukukun üstünlüğünü ilke edindiği iddiasındaki diğer AB ülkelerine örnek bir davranış sergilediğini dile getirdi Saraylı şöyle devam etti:
 
"Bugüne kadar hukuksuz tahsil edilen vize ücretlerinin bir eğitim fonuna bağışlanmasını bekliyoruz. Türk vatandaşlarından vize talep edilmesi ciddi bir hukuksuzluktu. Ancak karar ferahlatıcı olmasına rağmen şu an için ciddi eksiklikler taşıyor. Mesela bu belge sadece işadamlarına değil, hukukçulara, gazetecileri ve AB'ye hizmet veren ve alan herkesi kapsamalı."
 
bugün


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,403 µs