iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

CIA böyle çalışır

8 Ağustos 2012 00:01 tsi
CIA böyle çalışır Sinir 'hub'ları nasıl kopartılır. iyibilgi Ankara

iyibilgi ankara

Suriye’nin her bölgesinde her gün ayrı ayrı olaylar yaşanıyor ve bunların her biri kendine göre önemli. Ancak ülkenin sinir uçlarını felç eden hamleler belli bir sistematik, zamanlama ve hesaplama ile geliyor. Biz yine diğer olaylar gibi en çok iki gün konuşup geçiyoruz ama.. Arkasındaki akıl kendi planını adım adım yürütmeye devam ediyor.

Bu olaylardan çok yakın zamanlı olanları sıraladığımızda Şam yönetimini ayakta tutan sütunların nasıl çökertildiği hemen algılanabiliyor.

1) General Manaf Tlas’ın ülkeden Türkiye’ye, oradan Fransa’ya kaçması: General Tlas Suriye’nin yeni döneminde görev alsın veya almasın-ki alacağı çok belli-Sunni kökeni, babasının pozisyonu, Esad’ın çocukluğu, Suriye coğrafyasında ait olduğu yer itibariyle dışarıda değil içeride patlamış bir bomba.

2) Hızla yükselen kimyasal silah söylemi de uluslararası ilgiyi kuvvetli biçimde Suriye üzerinde tutmanın önemli bir parçasıydı. Etkisi yarım oldu çünkü bu tür vakalarda herkesin aklına hemen Irak için söylenen yalanlar geliyor. Diğer yarısı ise istisnasız tüm ülkelerin, Esad'ı destekleyenlerin dahi buna kayıtsız kalamamaları. İlginç olan ise Suriye’de gerçekten kimyasal silahlar bulunması.

3) Bir başka önemli konu, Suriye yönetimini terk eden, A takımı değilse B ve C takımından görevlilerin sayısı, söylemleri, etkileri. Büyükelçiler, bürokratlar, askerler vb. Bu isimlerden dünyaya aktarılan, “Esad çıkmaz sokakta” mesajları çoğunlukla dünyaya değil, içeriye.

4) Tıpkı, “o gitsin devlet kalsın” üst çatısında toplanabilecek sayısız ve çok ülkeli açıklamalar gibi. Bunun tercümesi şu: Şimdiye kadar Esad’la olanlar, Esad’la savaşmaktan ve onu terk etmekten korkmayın size birşey olmayacak.

5) Esad yönetiminin kalbinde patlayan bomba: Bu bomba bir saniyede Esad ekibinin en yüksek ve güvenilir adamlarını yok etti. Esad bu insanların cenazelerine bile katılamadı. Eylemi, özgürlük ordusu gerçekleştirdi dendi ama herkes biliyor ki birden çok milli istihbarat örgütünün işiydi. Çöküş de esasında bu olayla başladı. Beyne en yakın sinir noktasına dokunuldu ve artık anlaşıldı bir daha Şam ve Esad dikiş tutmayacak.

6) Halep şehri Türkiye’de dahil bir çok ülke için önemliydi: Bizzat Suriye için önemliydi çünkü ülkedeki Sünni ayaklanmanın ana arterini oluşturuyordu. Bunun için Halep ismi çok zikredildi. Halep’ten sonra ülkede bir daha Sünniler’in Esad yanında yer alması zor.

7) Başbakan Riyad Hicaz ve dört bakanın kaçması, daha doğrusu kaçırılması! Doğrusu bu tür iktidarlarda Başbakan çok da önemli değil. Ama sembolik gücü sinirleri laçka olan bir yönetimi perişan etmeye yeterli. Üstelik yanında götürdüğü bakanlara son anda yakalanan Maliye Bakanı’nı da ekleyebilseydi, Suriye’nin nefesi kesilen ekonomik durumu da küresel bilgiye açılacaktı. Ama herhalükarda çok çok güvenilen ve daha bir buçuk aylık başbakan olan Hicaz’ın ülkeyi terk edip muhaliflere katılması son darbelerden biri olarak değerlendirilebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs