En Sıcak Konular

YAŞ'ta 3 komutana sürpriz karar

6 Ağustos 2012 14:08 tsi
Tutuklu komutanların kaderini belirleyen Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) atama kararlarından sürpriz de çıktı. Tümgenerallik seviyesindeki genel sekreterlik tuğgeneralliğe indirildi.

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarıyla terfi sırasındaki 37 general emekli edilirken, karargah görevlerinde de tasarruf yapıldı. Emekli edilen tutuklu generallerin yürüttüğü bazı karargâh görevlerine yeni atama yapılmadı, bu görevler bir alt rütbeye indirildi.

Emekli edilen tutuklu Korgeneral Nejat Bek'in yürüttüğü Genelkurmay Atase Başkanlığı'na Tümgeneral, 28 Şubat Davası kapsamında tutuklanan Tuğg. Lokman Ekinci'nin başkanı olduğu Seferberlik Tektik Kurulu'na da albay seviyesinde komuta edilecek. Yine bu yıl emekli edilen Korg. Korkut Özarslan'ın atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı da Tümgeneral seviyesinde yürütülecek.

Tutuklandıkları için vekalaten bir alt rütbedeki personelin yürüttüğü bu görevlerin aynı isimler tarafından komuta edilemeye devam edeceği öğrenildi. YAŞ kararlarıyla bu yıl general sayısı 9 azaltılarak 353'e indirilmişti. Bu nedenle generallerin tecrübelerinden daha kritik görevlerde yararlanılması benimsendi.

2010 yılında İçişleri ve Milli Savunma bakanları tarafından terfileri onaylanmayarak açığa alınan tutuklu iki tümgeneral ile bir tuğamiralin emekli edilmemesi dikkati çekti.

Tutuklu tümgeneraller Halil Helvacıoğlu ve Gürbüz Kaya ile Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun Ankara'da bulunan Deniz Kuvvetleri Personel Başkanvekilliği'nden İstanbul'da bulunan Deniz Eğitim ve Öğretim Komutan Yardımcılığı'na atandığı ortaya çıktı.

Tümgeneral Kaya'nın Harita Genel Komutan Vekili, Tümgeneral Helvacıoğlu'nun ise Jandarma Değerlendirme ve Denetleme Başkanvekili olduğu kadrolara ise YAŞ atama kararlarına göre bir görevlendirme yapılmadı. Bu iki komutanın da Tuğamiral Gavremoğlu gibi emekliye sevk edilmedikleri, mevcut görevlerini sürdürecekleri öğrenildi.

Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan 3 komutan, 2010 yılında bir üst rütbedeki görevlere atanmıştı. Daha sonra açığa alınan 3 general AYİM'e başvurarak hükümete dava açmıştı. Bekleme süresini doldurmadıkları için şûrada emekli edilmeyen 28 tutuklu komutandan bazılarının da YAŞ kararlarıyla atamaları yapıldı.

Bu komutanlara da geçen yılki YAŞ'ta, tutuklu bazı komutanlara yapıldığı gibi komutan yardımcılıklarında görevlendirmede bulunuldu.

GÜL'ÜN İLK BAŞYAVERİ KARARGAHTA 3 NUMARA OLDU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski başyaveri Tuğgeneral Metin Özbek, Genelkurmay Genel Sekreterliği'ne getirildi.

Rütbe bekleme süresini doldurmadıkları için YAŞ'ta emekli edilmeyen 28 tutuklu komutandan bazılarının da YAŞ kararlarıyla atamaları yapıldı. Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'in yardımcısı oldu. Korgeneral Ulugüler'in yerine atanan isim Korgeneral Mehmet Şanver oldu.

Yine tutuklu komutanlardan Koramiral Deniz Cora, Ankara'da bulunan Genelkurmay MEBS (Muharebe ve Elektronik Bilgi Sistemleri) Başkanlığı'ndan, İstanbul'da Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı'na atandı.

Koramiral Abdullah Can Erenoğlu da İzmir'de bulunan Güney Deniz Saha Komutanlığı'ndan, İstanbul'daki Kuzey Deniz Saha Komutan Yardımcılığı'na getirildi.

4 yeni J başkanı

Karargâha alanlarıyla ilgili doğrudan Genelkurmay Başkanı'na danışmanlık yapan 4 yeni başkanı atandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'a da askeri danışmanlık yapacak olan Genelkurmay Harekât Başkanlığı'na Korgeneral Erdal Öztürk, Genelkurmay Personel Başkanlığı'na Korgeneral Metin İyidil, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanlığı'na Korgeneral Alpaslan Erdoğan, Genelkurmay MEBS Başkanlığı'na da Korgeneral Musa Avsever atandı. Terfi eden 2 albay görev yerinde kaldı, ancak bu komutanlıklar tuğgeneral seviyesine yükseltildi. Bu yıl, generalliğe terfi eden Albay Nihayet Ünlü'nün yürüttüğü Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanlığı ile Albay Mustafa Yaşar'ın komuta ettiği Kara Kuvvetleri İstihkâm Daire Başkanlığı tuğgeneral seviyesine çıkarıldı.

J BAŞKANLARINA KRİTİK GÖREV: Atamalarda dikkat çeken bir unsur da doğrudan Genelkurmay Başkanı'na bağlı olan ve Karargah'ın beyin takımı olarak bilinen J başkanlarının terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgeler ile sınır birliklerine atanması oldu. Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Abdullah Recep Diyarbakır'daki 7'inci Kolordu Komutanlığı'na atandı. Genelkurmay Personel Başkanı Kamil Başoğlu, 9'uncu Kolordu Komutanlığı'na atanarak Erzurum'a gönderildi. TSK Sağlık Komutanı Korg. Orhan Akbaş da Elazığ'daki 8'inci Kolordu Komutanlığı'na atandı.

HATAY'A TECRÜBELİ GENERAL: Suriye sınırından gelecek olası tehditlere karşı en kritik illerden biri olan Hatay'a da sınır bölgelerinde tecrübeli olan bir isim atandı. Ermenistan'la sınırı olan Ağrı'da görev yapan Tuğg. Hakan Atınç, Hatay'daki Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na atandı.

HAKKÂRİ'YE "RAMBOLARIN KOMUTANI": Hakkâri'nin sorumluluğu da tecrübeli bir generale verildi. Isparta Dağ ve Komando Okul Merkez Komutanı Tümg. İsmail Metin Temel, Hakkari'deki 3'üncü Piyade Tümen Komutanlığı'na atandı.
(sabah-cumhuriyet)

Bu haber 2,930 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,618 µs