En Sıcak Konular

'Türkiye Rusya'nın karşısında dik duramaz'

6 Ağustos 2012 11:32 tsi
'Türkiye Rusya'nın karşısında dik duramaz' "Eğer Ortadoğu'daki savaş Türkiye'nin küçülmesi yönünde biterse, Batı daha önceki tüm kazanımlarını kaybetmiş demektir. 3. Dünya savaşının sonu bu olacaktır"

Star gazetesinden Fadime Özkan'ın uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ile yapmış olduğu röportajdan ilgili kısım:

Olası Kuzey Suriye Kürt yapılanması, mevcut Kuzey Irak Kürt özerk bölgesi derken Türkiye’nin daimi korkulu rüyası “büyük Kürdistan” haritada tebarüz mü ediyor?

Büyük Kürdistan fobisi beni korkutmuyor. Devletler bağımsızlaşırken, ya da yeni siyasi yapılar kurulurken sorulması gereken ilk soru "neden" olmalıdır bence. Mesela malum şüpheli ABD neden böyle bir yapıyı istesin? Kürdistan'ın oluşması halinde Türkiye'nin bölünmesinden söz ediyorsak, o zaman şöyle bir resmi ABD istiyor dememiz lazım: "Küçülen Irak, Suriye ve Türkiye'den, onlardan daha da küçük bir Kürdistan kurulur. Bunlar kendi içinde birbirine düşman olur. Türkiye ülkesini bölen ABD ve İsrail'e düşman bir ülke haline gelir. Bölgede en büyük güç olarak İran sivrilir ve Rusya bölgenin tamamına hakim olur". Şimdi bu model akla yakın geliyorsa bununla mücadele etmek gerekir. Aksine eğer Türkiye İran'ı ve Rusya'yı dengeleyecek ve bölgede etkin bir devlet olabilecek kadar büyük değil, bu yolla daha da büyümesi lazım deniyorsa ona da bakmak lazım. Türkiye'nin güçlenmesi huzur ve istikrara giden yolda bölgenin tek çıkar yoludur. Biz başaramazsak bölge sonsuz bir kan gölüne yuvarlanır. Güçlü bir Türkiye dünya dengelerini dengeleyeceği için Rusya ve İran açısından da koruyucudur, bunu da belirteyim.

Amerika tüm bu olup bitenlerin neresinde?

Uzaktan izliyor görünmekle birlikte tam ortasında. ABD'nin ya da müttefiklerinin bölgede etkinliğini yitirmesi demek, dünyada bütün enerji havzalarının kontrolünün rakiplere geçtiğini kabul etmek demek. Avrupa zaten enerji bağımlılığı yoluyla Rusya ile eskisinden çok daha güçlü bağlar yaratmış durumda. Türkiye de Rusya'nın karşısında eskisi kadar dik duramaz. Eğer Ortadoğu'daki savaş Türkiye'nin küçülmesi yönünde biterse, Batı daha önceki tüm kazanımlarını kaybetmiş demektir. 3. Dünya savaşının sonu bu olacaktır ve ABD tarihinin en büyük yenilgisini alır. 100 yıllık Rusya çağı da böylece başlar. 



Bu haber 2,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,498 µs