En Sıcak Konular

Yüksek Askeri Şura'nın şifreleri

6 Ağustos 2012 08:46 tsi
Yüksek Askeri Şura'nın şifreleri Cumartesi günü açıklanan YAŞ kararlarında terörle mücadeleye özel önem verildiği gözleniyor.

Özel kuvvetlerde görev yapmış ya da komando yetiştirmiş tecrübeli komutanlar Güneydoğu Anadolu’da görev alacak. TSK’nın kozmik odasına ise ilk defa bir albay vekalet edecek.
 
Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) kabul edilen terfi ve atama kararları Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının ardından resmi gazetede yayımlandı. Balyoz Davası ve 28 Şubat soruşturmasından tutuklu ve terfi sırasında olmayan generaller pasif görevlere atandı. Tutuklu genarellerin büyük bölümü geçen yıl terfi ettirilmeyen Balyoz sanıkları için ihdas edilenKomutan Yardımcılığı görevlerine getirildi.
 
Terörle mücadele yapılan Güneydoğu’daki birliklere kritik atamalar yapıldı. Suriye sınırı ve Hakkari’ye Özel Kuvvetler ve komando geçmişi olan komutanlardan yeni atamaların yapıldığı görüldü. Tutuklu general ve amirallerden boşalan bazı kadrolar doldurulmazken, bir alt rütbeden vekaleten yönetileceği belirtildi.
 
AÇIKTAKİ GAVREMOĞLU PASİF GÖREVE

 
Terfi sırasındaki 40 tutuklu general ve amiralden 37’si son YAŞ’ta emekliye sevk edildi.Geçen yıl görevlerinden açığa alınan 3 generalden Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu için yeni görevlendirme yapıldığı anlaşıldı. Gavremoğlu, krizli YAŞ toplantısında hakkındaki terfi kararı uygulanmayınca ìvekaleten” atandığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı görevinden alınarak, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı Yardımcılığı’na atandı.
 
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı görevini ise, geçen yıl tuğamiralliğe terfi eden Mustafa Zeki Uğurlu devraldı. Gavremoğlu ile birlikte terfi ettirilmeyerek görevlerinden açığa alınan tümgeneraller Gürbüz Kaya ve Halil Helvacıoğlu’nun vekaleten yürüttükleri görevlere ise yeni bir atama yapılmadı. Kaya’nın vekalet ettiği MSB Harita Genel Komutanlığı görevi ile Helvacıoğlu’nun vekaletindeki Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevleri 1 yıl daha vekaletle yürütülmeye devam edecek.
 
AĞAR’IN YERİNE KORGENERAL BİLGİN
 
Hava KuvvetleriKomutanlığı’nın terörle mücadele bölgeleri ile Irak ve Suriye’den sorumlu kadrosu olanDiyarbakır’daki 2. TaktikHava KuvvetKomutanlığı da yeni isme emanet edildi.Uludere’deki 34 köylüyü vuran savaş uçaklarından sorumlu komutan olan Korgeneral Veysi Ağar emekli edilirken onun yerine Korgeneral Nejat Bilgin getirildi. Son dönemde hayli ısınan Suriye ve Irak sınırına yönelik de dikkat çekici atamalar gerçekleştirildi. Öze lKuvvetler Komutanlığı bünyesinden çıkan Korg. Galip Mendi’nin orgeneralliğe terfi ettirilerek 2.Ordu Komutanlığı’na atanmasının ardından, bölgede önemli görevlendirmelere gidildi. TSK’nın terörle mücadelede yeni gücü olması beklenen profesyonel askerlerin eğitildiği Isparta Eğirdir Dağ Komando Okul ve Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral İsmail Metin Temel,Hakkari Yüksekova’ya 3’üncü Piyade Tümen Komutanı olarak atandı.
 
2. ORDU’YA KURMAY BAŞKAN

Suriye ile yaşanan krizin ardından hareketlenen Hatay İskenderun’da konuşlu 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nın komutanı Tuğg. Burhanettin Aktı, tümgeneralliğe terfi ederken, bulunduğu bölgede yeniden görevlendirildi. Aktı, Tümgeneral rütbesiyle 2.Ordu Kurmay Başkanlığı’na atandı. Aktı’nın yerine 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevine ise, Tuğg.Hakan Atınç atandı. Atınç, Ağrı’da konuşlu 12’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanıydı.
 
SİLVAN PAŞASINA KIZAK GÖREV

Silvan’da 13 şehit verilenPKKsaldırısıyla ilgili olarak suçlanan ve soruşturmada tanık sıfatıyla ifade veren Tuğg.Ünal Karaosmanoğlu da görev süresi uzatılan generaller arasında yer aldı. Ancak Karaosmanoğlu, kızak göreve çekildi. Tuğg.Karaosmanoğlu, Adana Jandarma Bölge Komutanlığı görevinden alınarak, Balyoz’un tutuklu sanığı Tuğg. Bulut Ömer Mimiroğlu’nun emekli olmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcılığı görevine atandı.
 
RÜTBESİ TERFİ ETTİ


Tutuklu bazı generallerin boşalttığı kadroların doldurulmaması dikkat çekti. 28 Şubat tutuklusu tuğgeneral Lokman Ekinci’den boşalan ve Kozmik Oda olarak tanınan Seferberlik Tetkik Daire Başkanlığı kadrosu boş kaldı. Kozmik Oda komutanlığına bir albay vekalet edecek. Yine tutuklu korgeneral Nejat Bek’in emekli olmasıyla boşalan Genelkurmay ATASE Başkanlığı görevine yeni atama yapılmadı.
 
ATASE Başkanlığı Tümgeneral vekaletiyle yürütülecek ve böylelikle tenzili rütbeye uğrayacak.Deniz KuvvetleriKomutanlığıHarekat Başkanlığı görevi ise tuğamiral rütbesinden tümamiral rütbesine devrolmuş durumda. Tutuklu Tuğamiral İsmail Taylan’ın emekli olmasıyla boşalan göreve TümamiralHasan ŞükrüKorlu atandı. DostMayını davasının tutuksuz sanığı Tuğg. Zeki Es’in görev yeri de değiştirilmedi. Es, 2010 yılı Şurası’ndaHakkari Çukurca’daki görevinden Bursa’ya çekilmiş, burada JandarmaBölgeKomutanlığı’na atanmıştı.
 
Es, 2011 Şurası’nda ise Zonguldak’taki 3’üncü Jandarma Eğitim TugayKomutanlığı’nda görevlendirilmişti. Es, bir yıl daha Zonguldak’ta görev yapacak. Balyoz’un tutuksuz sanığı hava Tümg.AtillaÖzler içindeyeni görevlendirme yapılmadı. Uludere’de ìvur emrini veren komutanî olarak adı gündeme gelen Genelkurmay 2.Analiz Değerlendirme Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu bu yıl temditliler listesinde yer alıyordu. Kuğu’nun görev yeri de değişmedi. Bu durumdaKuğu’ya güvenin tamolduğu mesajı olarak algılandı. JİTEM’in derin paşası olarak anılan veAlbay Çillioğlu’nun evine giren ilk kişi olan, İzmir İl JandarmaKomutanlığı’nda belge imhasını yönettiği öne sürülen ve YAŞ’ta temdit alan Tümg.Mehmet Çörten de görev yeri değişmeyen komutanlar arasında yer aldı.
 
GATA HAVACILARA GEÇTİ

GATA’nın yeni komutanı ise Hava Korg.Hasan Küçükakyüz oldu.GATA’da böylelikle yönetim karacılardan havacılara geçti. Yine GATA Haydarpaşa Hastanesi’ne de yeni atama yapıldı. Kara Tümg.Uğur Tarık Özkut, Haydarpaşa’nın yeni komutanı oldu. Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümg. Fahri Kır,Kara Kuvvetleri EDOK Akademi Komutanlığı’na atanırken, Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi’ne yeni başkan ataması yapılmadı.
 
Erdoğan’ın danışmanı Öztürk
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın askeri danışmanı Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Abdullah Recep, Diyarbakır’daki 7’nci Kolordu Komutanlığı’na atandı. Recep’ten boşalan Genelkurmay Harekat Başkanlığı görevine Korgeneralliğe terfi eden Tümgeneral Erdal Öztürk getirilirken, Öztürk, Başbakan Erdoğan’ın yeni askeri danışmanı oldu. Genelkurmay Harekat Başkanlığı kadrosu aynı zamanda Başbakanlara danışmanlık kadrosu olarak görev yapıyor.
 
İletişim başkanlığına yeni isim
 

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğg. Baki Kavun, tümgeneralliğe terfi ettirilerek, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na atanırken, Genelkurmay’ın yeni İletişim Daire Başkanı Tuğg. Ertuğrulgazi Özkürkçü oldu. Genelkurmay’ın kritik görevlerinden İstihbarat Başkanlığı ise değişmedi. Korg. İsmail Hakkı Pekin İnternet Andıcı’ndan tutuklandıktan sonra bu görevden alınarak yerine Korg. Yaşar Güler atanmıştı. Güler’in bir yıl daha görevi yürüteceği öğrenildi. Korg. Pekin ise bu yıl emekli edilen tutuklu generaller arasında yer aldı.
 
MENDi’NiN YERiNE AKBAŞ
 
Orgeneralliğe terfi ettirilerek 2. Ordu Komutanlığı’na atanan Korg. Galip Mendi’den boşalan 8’inci Kolordu Komutanlığı görevine ise GATA Komutanı Korg. Orhan Akbaş atandı. 9’uncu Kolordu Komutanlığı’na Genelkurmay Personel Başkanı Korg. Kamil Başoğlu, 3’üncü Kolordu Komutanlığı’na 9’uncu Kolordu Komutanı Korg. Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu atandı. Suriye’nin düşürdüğü Türk jetinde şehit olan pilotların görev yaptığı Malatya Erhaç’taki 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcılığı’na atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan ve Harekat Daire Başkanlığı’ndan Tuğgeneral Semih Koşucuoğlu da 7. Ana Jet Üssü Komutanlığı’na atandı.
 
Tutuklu 13 komutanın görev yeri değişti
 
TSK bünyesindeki 68 tutuklu general ve amiralin 28’i bu yıl terfi sırasına girmiyordu. Bunlardan, önemli görevlerde bulunanlar, kızak görevlere atandı. Tutuklu 28 general ve amiralin 14’ünün görev yeri değişirken, 14’ü eski görevlerinde bir yıl daha devam edecek. Tutuklu general ve amirallerden görevleri değiştirilmeyen bazılarının ise bulundukları önemli görevlerden alınmamaları dikkat çekiyor.
 
Karargahta değişim gerçekleşti
 
Korg. Abdullah Recep’in devraldığı 7. Kolordu’nun mevcut komutanı Korg. Alaeddin Örsal ise, Ankara’da EDOK’ta Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı olarak görevlendirildi. Kara sınıfında korgeneral rütbesindeki bu atama kararlarıyla Genelkurmay Başkanı’na danışmanlık eden J başkanlarının bir kısmı kıtada görevlendirilmiş oldu. Karargahta da böylelikle değişim gerçekleşti. Karargah görevlerinden Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanlığı’na ise Korgeneralliğe terfi eden Tümg. Alpaslan Erdoğan atanırken, korgeneralliğe terfi eden Tümgenerallerden Metin İyidil ise Genelkurmay Personel Başkanı olarak atandı. Tümg. Erdoğan, Balyoz davalarını takip etmekle görevlendirilen komutan olarak tanınırken, Tümg. İyidil ise İnternet Andıcı’nın firari sanığı emekli Tümg. Mustafa Bakıcı’nın firar soruşturmasında bilgisine başvurulmasıyla gündeme gelmişti. Yine Bakıcı’nın firarına zemin hazırladığı iddia edilen ve YAŞ’ta temdit alan Tuğg. Muhittin Yenikeçici, İstanbul Merkez Komutanlığı’ndan İkmal Maliye Okulları ve Eğitim Merkez Komutanlığı’na atandı.
 
bugün


Bu haber 2,939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs