En Sıcak Konular

Mısır, 'devrimde kaybolanları' arıyor

5 Ağustos 2012 12:53 tsi
Mısır'da Hüsnü Mübarek rejimini sona erdiren 25 Ocak devrimi sırasında kaybolan yaklaşık 1200 kişinin akıbetinin belirlenmesi için 'Onları bulacağız' adlı bir kampanya başlatıldı.

Mısırlı muhalif ve aktivistler, konuyla ilgili olarak Kahire'deki Gazeteciler Sendikası'nda bir toplantı düzenledi. Kampanyanın organizatörlerinden Mune Seyf, kayıp kişiler hakkında şu ana kadar bilgi edinilemediğini belirterek, eski Başbakan İsam Şeref'e kayıp kişilerin isimlerinin yer aldığı listenin teslim edildiğini ancak bir cevap alınamadığını anlattı.

''Devrime katılanların, hiçbir suç isnat edilmeden keyfi olarak tutuklandıklarına şahit olduk ve bu kişilerin nerede olduğunu bilmemize yardımcı olacak herhangi bir bilgi de yok'' diye konuşan Seyf, halihazırda basında tanınmayan devrimci bazı kişileri hedef alan kaçırma olaylarının da yaşandığını ileri sürdü.

Seyf, cezaevlerinin tamamının kontrol edilerek bütün tutukluların kaydedilmesini ve kaybolan kişilerin ailelerine durumları hakkında bilgi verilmesi çağrısında bulundu.

Gazeteciler Sendikası yetkilisi Muhammed Abdulkuddus da, kayıp kişilerin halen istihbarat ve emniyet birimlerine ait gizli merkezlerde tutuldukları yönündeki söylentilere işaret ederek, ''Gizli hapishanelerin varlığı doğruysa devrim tehlikede demektir'' diye konuştu.

Avukat ve hukukçu Ahmed Seyfulislam ise, ''Kayıpların ölü veya hayatta olduklarını bilmek istiyoruz, onların çoğu basında tanınmayan kişiler'' diyerek ''Onları bulacağız'' kampanyasının, kayıpları bulmaya, yaralı ve hayatını kaybedenlerin hakkını almaya, demokratik bir toplumun kurulmasına vesile olmasını ümit ettiklerini dile getirdi. Seyfulislam, kampanyanın kayıp yakınlarının şikayetleri ve cezaevleri kayıtlarından bir bilgi altyapısı oluşturduğunu ve bu çalışmaların gerçek rakamı ortaya koyacağını kaydetti.

Toplantıya katılan Muhammed Sıddık Tevfik (25) isimli kayıp kişinin annesi de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Oğlum 28 Ocak Öfke Cuma'sında diğer devrimcilerle birlikte zulmün kaldırılmasını istemek için meydana indi ancak hala geri dönmedi. Akıbeti hakkında hiçbir şey bilmiyorum'' dedi.

aa


Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,930 µs