En Sıcak Konular

Avro krizinde en kazançlı Almanya!

1 Ağustos 2012 15:37 tsi
Almanya'nın en çok satan bulvar gazetesi 'Bild', Almanya'da Avro krizinden büyük paralar kazanarak istifade edenlerin listesini çıkardı.

Bild gazetesi Almanya'nın Avro Kurtarma Fonuna milyarlarca Avroluk katılımına rağmen birçok alanda Alman ekonomisinin krizden büyük gelirler elde ettiğini ortaya koydu. Özellikle Alman Federal Maliyesinin devlet tahvilleri ile büyük bir fayda sağladığı belirtilen haberde, tüketicilerin de faizlerin düşmesinden istifa ettikleri kaydedildi.

Gazete haberinde Avro krizinden istifade edenler şu şekilde sıralandı:

ALMANYA FEDERAL MALİYE BAKANLIĞI

Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, borçlanmak suretiyle daha fazla gelir elde ediyor. Federal devlet tahvillerinin iki yıl vade ile elde ettikleri gelir son olarak yüzde 0,021 olarak tesbit edildi. Alman maliyesine borç vermek isteyenler üste para ödüyor. On yıl vade ile alınan federal devlet tahvilleri için Schaeuble sadece yüzde 1,25 oranında faiz ödüyor. Aynı vade için İtalya'nın ödediği faiz oranı ise yüzde 5,96.

Bremen Eyalet Merkez Bankası analistlerinden Folker Hellmeyer'in hesabına göre Almanya, son 30 ayda yeniden finans işlemlerinden 60 milyar Avrodan fazla para kazandı. Daha yüksek vergi gelirleri ve daha az sosyal giderler de gözönüne alındığında bu rakamın 70 milyardan 100 milyara kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

EV YAPANLAR

Almanya'da gayri menkul kredilerinin faizleri 2008'ten bu yana yüzde 5,24'ten yüzde 2,62'ye düşerek yarı yarıya azaldı. Dört yıl önce 100 bin Avro kredi alan bir müşteri, bugün aynı masrafla 155 bin Avro borç alabiliyor.

KREDİ ALICILARI

Herhangi bir amaçla bugün örneğin 10 bin Avro kredi alan bir tüketici ortalama yüzde 6,56 oranında faiz ödüyor. 2008'te ise bu oran yüzde 8,29 ile aylık 361 Avro idi. Bankaların müşterilerine tanıdıkları dispo limitlerine ödenen faizler de yüzde 1,54 oranında düştü. Aylık olarak 2 bin Avrodan fazla dispo limiti geçen bir müşteri bugün ödediği yüzde 10,92 faizle 8 yıl öncesine göre yılda 31 Avro tasarruf ediyor.

BANKALAR

Alman bankaları da uygun faizlerden istifade edenler arasında bulunuyor. Avrupa Merkez Bankasından kredi alan bir banka 2008'te yüzde 4,25 oranında faiz öderken, bu gün bu oran yüzde 0,75'e düştü. Yani 100 milyon Avro kredi alan bir banka 2008'e göre ayda 290 bin Avro tasarruf ediyor.

İHRACATÇILAR

Avronun değer kaybetmesi Alman mallarının dışarda daha fazla rağbet görmesine yolaçıyor. Dolarla Almanya'dan makine ve teknik malzeme alan müşteriler, Avronun değer kaybetmesi nedeniyle iki yıl öncesine göre daha az ücret ödüyorlar. 2010 yılı başında Avronun Dolar karşılığı 1,44 iken bugün 1,23 Dolar.

Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,776 µs