En Sıcak Konular

'Esad Suriye'nin kuzeyinde tuzak kurdu'

1 Ağustos 2012 13:43 tsi
'Esad Suriye'nin kuzeyinde tuzak kurdu' "Esad yönetiminin Kürt bölgelerine müdahale etmemesi bu konuda bir hesabı olmadığını göstermez"

Suriye Kürt Ulusal Meclisi (SKUM) Başkanı İsmail Reşat Heme, Suriye'nin kuzeyinde Kürt grupların kontrolü devralmasını değerlendirerek, "Bu taktik bir oyundu, tuzaktı" dedi. Heme, Esad rejiminin Kürt bölgesinde ortaya çıkan görüntüyle Türkiye ve Arap dünyasına 'Ben gidersem Suriye parçalanacak' mesajı vermeye çalıştığını ifade etti.

Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde faaliyet gösteren 16 siyasi partiyi çatısı altında toplayan SKUM'un başkanlığını kısa süre önce devralan İsmail Reşat Heme, aynı zamanda Suriye Kürt Birlik Partisi'nin de genel başkanlığı görevini yürütüyor.

Suriye'de yaşanan son gelişmeler hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Heme, Suriye'de 14 Mart 2011'de başlayan halk ayaklanmasının başından bu yana Kürtlerin sokak gösterileri yoluyla rejimi protesto ettiğini ancak silaha başvurmaktan kaçındıklarını anlattı.

"Esad tampon bölgeden korktu"

"Esad yönetiminin Kürt bölgelerine müdahale etmemesi bu konuda bir hesabı olmadığını göstermez" diyen Heme, şunları söyledi:

"Müdahale etmemesinin birinci sebebi, Kürtlerin yaşadığı kentlerin tamamının Türkiye sınırında olması. Diğer şehirlerde yaptıklarını bizim yaşadığımız yerlerde de yapmış olsaydı büyük çapta 100 binleri bulacak göçler yaşanacaktı. Türkiye, devrimin başlangıcında, çok fazla mülteci gelmesi halinde Suriye topraklarında bir güvenlik bölgesi oluşturacağını açıklamıştı. Esad de Türkiye ile arasında başka sorunların çıkmasından korktu ve böyle bir sonuca neden olmak istemedi."

SKUM Başkanı Heme, Esad rejiminin Kürtlere müdahale etmemesinin diğer nedenin ise, halkla arasında yaşanan çatışmaları "Sünni-Alevi çatışması" olarak ya da bazı grupların yönetimi ele geçirme çabası olarak yansıtmak istemesinden kaynaklandığını savundu. Heme, "Özellikle Şiilere 'bakın Sünniler yönetimi ele geçirmek istiyor' diyebilmek için Kürt bölgelerine karışmıyor" şeklinde
konuştu.

Heme, Esad yönetiminin Kürtlerle anlaşmak için birçok kez girişimde bulunduğunu, kendilerinden temsilci istediğini ancak yönetime katılmayı ancak iktidarın Suriye halkının eline geçmesi halinde kabul edeceklerini söyledi.

"Esad oyun oynuyor"

Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelerde Kürt grupların kontrolü ele geçirmesiyle ilgili tartışmalara değinen Heme, Esad yönetiminin bölge ülkelerine mesaj vererek Kürtler ve Araplar arasında çatışma yaratmak istediğini savundu. Heme, şu ifadeleri kullandı:

"O durum bana göre bir operasyondu, Esad;in oynadığı bir oyundu. Kürtlerin yaşadığı bazı kentlerde bazı resmi kurumlardan asayiş kollarından sadece bir tanesini geri çekti. Bu taktik bir oyundu, tuzaktı. Bununla, hem kendi kamuoyuna hem de etrafındaki ülkelere, Türkiye'ye 'Bakın işte Kürtler Kürt bölgelerinde yönetime el koydular' mesajını vermek, Arap devletlerini de Kürtlere karşı kışkırtıp Arapların kendisini desteklemesini yani 'Bakın ben gidersem Suriye parçalanacak' demeye getirdi. Sadece bu değil aynı zamanda Kürtlerin ve Arapların da birbirleriyle çatışmasına zemin hazırlamak istedi."

"Esad güçleri bölgeden çekilmedi"

Suriye'nin kuzeyindeki olayların medya tarafından abartıldığını dile getiren Heme, Suriye güçlerinin zannedildiğinin aksine bölgeden çekilmediğini belirtti. Heme, şunları kaydetti:

"Örneğin Kobani;de sadece birkaç yeri kendileri boşalttı. Ancak bölgemizde rejimin gücü duruyor ve güçlüdür. Kürtler de hizmetlerin aksamaması için bu noktaları doldurmaya bir nevi mecbur kaldı. Suriye muhalefeti ile ittifak halinde olmadan yönetimi ele geçirmek gibi bir şeyi asla yapmayız.
Suriye bölgemizi 4 ayrı güvenlik birimi ile kontrol ediyor. Her bir kentte muhaberatın, asker, siyasi polis ve rejimi korumakla görevli farklı bir askeri birimin gücü vardır. 2004 yılından bu yana da kentlerin etrafına tanklar ve zırhlı birlikler yerleştirmişti. Bu güçleri çekmiş değil, hepsi tamamiyle duruyor. Sadece bazı noktalardan çekti. Mesela Amude de bazı polis karakollarını boşaltı ama diğer birimlerin varlığı devam ediyor. Derik'te ise bir diğer birimi sahadan çekti. Sonuç olarak, öyle çok dikkat çekici bir olay olacak şekilde bir şeyleri geri çekmiş değil. Askeri güçlerin tamamı duruyor."

Esad rejiminin şimdilik Halep ve Şam'daki direnişlerle meşgul olduğuna işaret eden Heme, "Esad buralarda, Dera ve Hama;da kontrolü sağlarsa sıra Kürt bölgesine gelecektir" dedi.

"Suriye'ye geçen asker ya da Peşmerge yok"

Heme, Suriye'deki halk ayaklanmalarının ilk gününden itibaren "Suriye'nin birliğini sloganlaştırdıklarını" belirterek, "Açık açık söylüyorum. Biz Suriye Kürtleri hiçbir zaman Suriye;nin parçalanmasını düşünmedik. Ne Suriye;deki diğer dini ve etnik gruplarla ne de komşularımız için sorun olmayı düşünmedik" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın Suriye'deki Kürt grupların durumuyla ilgili yaptığı açıklamalara da değinen Heme, şunları söyledi:

"Kanımca bazı yanlış bilgiler nedeniyle böyle bir tepki oldu. Oluşturduğumuz komiteler halkımıza hizmet içindir. Eğitilen Kürt askerleri, Suriye'de askerlik yaparken ordudan kaçıp Irak;a sığınan Kürt gençleridir. Ama ne Peşmerge gücü ne de burada söz konusu askerlerden Suriye;ye geçen yok. Buna gerek de yok.

Bölgemizde herhangi bir çatışma yok ve kendi bölgemizi koruyabiliriz. Biz bölgemizi koruma noktasında Özgür Suriye Ordusu ile ittifak da yapabiliriz. Bu gençlerimiz yarın demokratik bir Suriye kurulduğunda tabii ki kendi bölgelerinde ama tüm Suriye için hizmet edecekler."

"Türkiye'nin müdahalesine ihtimal vermiyoruz"

SKUM Başkanı Heme, Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın uzantısı durumundaki PYD (Demokratik Birlik Partisi) güçlerinin yeni bir yapılanmaya gitmesi nedeniyle Türkiye'nin duruma sessiz kalmayacağını ve gerekirse müdahale edeceğini ilan etmesinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Türkiye'nin bölgeye müdahale etmesini gerektirecek bir durum yok. Çünkü Türkiye aleyhinde herhangi bir şey yok. Türkiye;nin bölgeye müdahale etmesine ihtimal vermiyoruz. Şayet bazı doğru olmayan hadiseler nedeniyle müdahale olursa Suriye halkı bunu hoş karşılamaz. Biz Türkiye ile ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz. Bu konuda Sayın Ahmet Davutoğlu kabul ederse kendileriyle görüşmek isteriz. Sayın Mesut Barzani;den bu konuda Türkiye'ye ne yapmak istediğimizi aktarmasını da istedik. Biz Suriye;nin parçalanmasını arzu etmiyoruz. Suriye;de demokratik bir yönetimin kurulması için çalışıyoruz."

"Özgür Suriye Ordusu'nu destekliyoruz ama parçası olmayacağız"

SKUM Başkanı Heme, Kürt grupların Özgür Suriye Ordusu'yla (ÖSO) ilişkilerine de değinerek, ÖSO'ya karşı olmadıklarını söyledi. "Onları destekliyoruz" diyen Heme, "Kendilerine yardım edeceğimizi ancak bir parçaları olmayacağımızı söyledik. Bölgemizde onlara ihtiyaç yok. Çünkü herhangi bir çatışma olmadı. Rejimin gittikçe zayıflıyor" şeklinde konuştu.
Heme, şöyle devam etti:

"Birkaç gün önce Özgür Suriye Ordusu komutanı Riyad Esad'in medyaya yansıyan 'Kürt bölgesinde herhangi bir oluşuma izin vermeyeceğiz şayet başka bir güç olursa ona karşı savaşırız' şeklindeki açıklaması bizi çok rahatsız etti. Bu beyan doğru ise, Suriye'deki birliğe, devrime hizmet etmez. Devrime katılan Kürtlerin mücadelesine hizmet etmez. Böyle beyanlar askerlerin işi değil siyasilerin işidir. Riyad Esad tüm Suriye;ye eşit olarak bakmalı. Söylediklerini asla kabul etmiyoruz."

Heme, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ile birlikte harekete etmek için müzakerelerin sürdüğünü, derin olmayan bazı ihtilafların olduğunu ancak ittifak yapmaya yakın olduklarını belirtti.

Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kuzeydoğu bölgesinde SKUM ve PYD en güçlü iki örgüt durumunda. İki grup arasındaki görüş ayrılıklarının, geçtiğimiz ay Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin himayesinde gerçekleşen görüşmelerde giderildiği açıklanmıştı. Erbil toplantısından birkaç gün sonra da, Suriye'deki Kürt bölgelerinde kontrolü bu iki grup devralmış, Esad yönetimi herhangi bir tepki göstermemişti.

Bu haber 1,818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,021 µs