En Sıcak Konular

Anayasada uzlaşma zamanı

1 Ağustos 2012 08:36 tsi
Anayasada uzlaşma zamanı TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.

Bugün toplanacak komisyon Temel Hak ve Özgürlükler bölümünün yazımını sürdürecek. Bugüne kadar 19 maddenin yazımını tamamlayan, ancak maddelerin çoğunluğunda tam mutabakata varamayan komisyonu zorlu bir süreç bekliyor. İlk sınav vatandaşlık tanımında olacak.
 
AK Parti anayasada yer alan 'Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür' sözüne teklif metninde yer vermedi. 'Vatandaşlık anayasal bir haktır.
 
Vatandaşlıktan çıkarılmaya ilişkin hükümler kanunla belirlenir' ifadesi ile yetindi. MHP mevcut anayasada yer alan vatandaşlık tanımının korunmasını isterken CHP herhangi bir teklif ortaya koymadı.
 
Parti içerisindeki ulusalcı kanat ile, değişim dönüşümden yana olanların fikir ayrılığı bulunduğu için mutabakat sağlanamadığı öğrenildi. BDP'nin tanımında hiç kimsenin kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılmaması var.
 
BDP'nin vatandaşlık tanımı: 'Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde, dil, din, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkartılamaz' şeklinde.
 
ANADİLDE EĞİTİMDE FİKİR AYRILIĞI
 
Uzlaşma komisyonunun önündeki bir diğer tartışmalı madde anadilde eğitim konusu. BDP, 'Resmi dilin öğrenilmesi ve öğretilmesi şartıyla herkes, anadilinde eğitim ve öğrenim görme hakkına sahiptir. Bu hak, eğitim ve öğrenim sürecinin bütün aşamalarını kapsar' şeklinde bir maddenin anayasada yer almasını istiyor.
 
MHP bu teklife karşı çıkarken, CHP 'Eğitim dili Türkçe'dir. Bu durum anadilin öğrenilmesine engel teşkil etmez' ifadesini teklif ediyor. AK Parti ise eğitim öğretim hakkını düzenleyen maddede anadil konusunu gündeme getirmediği gibi, Türkçe vurgusu da yapmıyor.
 
PARTİ KAPATMA YERİNE GEÇİCİ DURDURMA
 
BDP parti kapatmanın kaldırılmasını önerirken, hazine yardımından mahrum bırakılma ve faaliyetlerinin geçici olarak durulmasını teklif etti. 'Devlet, bütün kimlikleri ve kültürleri tanır; bütün kültürlerin ve kimliklerin kendilerini özgürce ifade etme, koruma, geliştirme ve yayma hakkını güvence altına alır' ifadesi ile Kürt kimliğinin tanınmasına imkan tanınmasını istedi.
 
Temel gelirden vergi alınmamasını, sendikal haklara güvence getirilmesini, devlet arşivleri dahil tüm bilgilere 'Hakikatı öğrenme' hakkı kapsamında ulaşılabilmesini önerdi. MHP ise önerilerini bugün komisyona sunacak.
 
bugün


Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,867 µs