En Sıcak Konular

Rus muhalif lidere Moskova dışına çıkma yasağı

31 Temmuz 2012 16:16 tsi
Rusya'da sokak gösterilerinin önde gelen liderlerinden blog yazarı Aleksey Navalni'ye Moskova dışına çıkma yasağı getirildi.

Savcılar, Navalni'yi önceki yıllarda Kirov bölgesinde danışman olarak görev yaptığı yıllarda para hortumladığı iddiası ile suçluyor.

Konuyla ilgili İnterfaks ajansına açıklama yapan Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, "Navalni Kirovles kurumuna ait mal varlığını zimmetine geçirmek ve bunu organize etmekle suçlanıyor. Önce Navalni ve ayrıca Vyatskaya Lesnaya şirketi Başkanı Pyort Ofitserov'a dolandırıcılık yaptıkları gerekçesiyle inceleme başlatılmıştı.

Fakat daha sonra dava Soruşturma Komisyonu'na devredildi. Ve savcılarımıza Navali'nin ağır ekonomik suç işlediğini kanıtlayan bilirkişi uzmanlarının dosya ve incelemeleri teslim edildi" bilgisinde bulundu. Markin devam eden dava nedeni ile Navalni'nin Moskova dışına çıkmamasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Gazetecilere iddialarla ilgili açıklama yapan Navalni, "Bu iddialar tuhaf ve saçma. Televizyonlarda Navalni 16 milyon çaldı diye göstermek için bana yönelik tüm suç maddeleri tamamen değiştirildi. Tüm bu maddeler benim ve başka tanıkların ifadeleriyle bağdaşmamakta" savunmasında bulundu.

Navalini'ye destek vermek amacıyla Soruşturma Komisyonu binası önünde toplanan göstericiler, "Putin'siz Rusya", "Tüm siyasi mahkumlara özgürlük" yazılı pankartlar açtı.

Navalni'ye yönelik söz konusu inceleme Mayıs 2011'de başlatılmıştı. İddialara göre, muhalefet lideri 2009 yılında Kirov Bölge Valisi Nikita Belıh'n danışmanı olduğu sırada Kirovles devlet kurumunun paralarını hortumlamış. Fakat vakayla ilgili suç kanıtı bulamayan bölge soruşturma savcıları davayı iptal etmişti. 29 Mayıs'ta ise Soruşturma Komisyonu, Kirov bölge savcılarının aldığı kararı iptal ederek davayı tekrar başlattı.

Rus basını, Navalni'ye yönelik yeni suç iddialarının, kendisinin Soruşturma Komisyonu Başkanı Aleksandr Bastrıkin'e yönelik geçtiğimiz hafta ortaya attığı iddialarla aynı zamana geldiğine de dikkat çekiyor. Navalni iddiasında, Bastrıkin'in Çek Cumhuriyeti'nde "sahte evraklarla ticari iş yaptığını" öne sürmüştü. İddiaları Bastrıkin, İzvestia gazetesi aracılığıyla kesin dille yalanlayarak, "Eğer bu ticaret faaliyetlerinden benim bir avro kazandığım kanıtlanırsa istifa ederim" demişti.

(CİHAN)

Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,659 µs