En Sıcak Konular

Bu yılki YAŞ'a damgasını vuracak gündem!

31 Temmuz 2012 09:15 tsi
Bu yılki YAŞ'a damgasını vuracak gündem! Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) yarın Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

Alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onay vermesinin ardından cumartesi günü açıklanacak. 2012 yılının yaz dönemi YAŞ'ında dikkatler “fazla zaman almayacağı düşünülen” terfi ve emeklilik kararlarından çok, toplantıda yapılacak Harbe Hazırlık Durum Değerlendirmesi'nde olacak. Bu değerlendirme rutin olarak her YAŞ'ta yapılıyor. Değerlendirmede TSK'ya bağlı birliklerin an itibarıyla konumları, olası savaş riskleri ve tehdit değerlendirmeleri üzerine kurulu harekât planları masaya yatırılıyor. Modernizasyon ihtiyaçları gözden geçiriliyor. Suriye sınırında sıcak gelişmeler yaşanması nedeniyle, Harbe Hazırlık Durum Değerlendirmesi bu yıl çok daha fazla önem taşıyor.

Geçen yıl YAŞ'a 2 gün kala komuta kademesi toplu olarak istifa etmiş, Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıklarına yeni isimler atanmıştı. Komuta kademesinde bu yıl değişiklik olmayacağı için terfi ve emeklilik kararlarının da fazla zaman almayacağı değerlendiriliyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 3 yıl, Kara, Deniz, Hava Kuvvet Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı'nın 1 yıl daha görev süresi bulunuyor. Orgeneral ve oramiral rütbelerinde de bu yıl yalnızca 1 terfi olacak. 4 yıldızlı komutanlardan yalnızca Harp Akademileri Komutanı Orgereneral Aslan Güner 4 yıllık görev süresini tamamlayarak emekliye ayrılacak. Güner'den boşalan orgeneral rütbesi için Kara Kuvvetleri'nde terfi bekleyen 10 korgeneralden 6'sı tutuklu. Orgeneralliğe terfi edebilecek korgeneraller Ömer Necati Özbahadır, Galip Mendi, Raif Akbaş ve Mehmet Emin Alpman şeklinde sıralanıyor. Toplam 128 general ve amiral terfi sırasında. 40'ı tutuklu olduğundan, geriye kalan 88 generalin terfi şansı bir hayli yükseldi. Her yıl ortalama 40 general bir üst rütbeye terfi ediyor.

10 SORUDA YAŞ

HANGİ KARARLAR ALINIYOR:
Terfi, rütbede 1 yıl uzatma, ya da emeklilik.

TERFİ SIRASINDA KAÇ GENERAL VAR: 128

TERFİ SIRASINDAKİLERDEN KAÇI TUTUKLU: 40

GERİYE TERFİ ŞANSI OLAN KAÇ GENERAL KALIYOR: 88

KAÇ GENERAL TERFİ EDECEK: Her yıl ortalama 35-40 general terfi ediyor.

KAÇ GENERALİN RÜTBE SÜRESİ UZATILACAK: En fazla 47 generalin rütbe süresi uzatılabilir.

KAÇ GENERAL EMEKLİ OLACAK: Her yıl ortalama 40-45 general emekliye ayrılıyor.

TUTUKLU GENERALLER EMEKLİ Mİ EDİLECEK: Tutuklu 40 generalden 20'si geçen yıl terfide “uzatma” aldı. Bu yıl emekli edilmeleri bekleniyor. Terfi sırası yeni gelen 20 generalin de “uzatma” alması yüksek olasılık ancak emekli edilmelerinde yasal engel yok.

YAŞ KARARLARINA YARGI YOLU AÇIK MI: YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilenler dava açabiliyor. Ancak terfi edemeyip emekliye ayrılanların, itiraz hakkı yok.

HANGİ TUTUKLULAR EMEKLİ EDİLEMEZ: Generalliğe terfi etmemiş subay en fazla 31 yıl görevde kalabiliyor. 31 yılı doldurmayan tutuklu subaylar, soruşturma ve dava süresince emekli edilemiyor. Rütbe bekleme süresini tamamlayan tutuklu generallerin ise 31 yıllık hizmet sınırını aşmış olmaları nedeniyle, emekli edilmelerinin önünde engel yok.

Habertürk



Bu haber 1,399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,573 µs