En Sıcak Konular

Davutoğlu: Halep'teki gelişmeler kaygı verici

27 Temmuz 2012 20:08 tsi
Davutoğlu, Halep'teki gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirterek ''Hava kuvvetlerinin sivil bir yerleşim merkezine yönelik kullanılması, bunu uluslararası suça dönüştürür'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir dizi programa katılmak üzere geldiği Konya'da, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Davutoğlu, Suriye-Ürdün sınırında çıkan çatışmaya ilişkin bir soru üzerine, Ürdün Dışişleri Bakanı'yla bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Dün Ürdün'de yaşanan olayları yakından takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, ''Ürdün-Suriye sınırındaki gelişmeleri, son durumla ilgili bilgi aktardı. Dün Suriye'den saldırılardan kaçan sivil Suriye vatandaşlarına dönük olarak Suriye askerlerinin ateş açması söz konusu oldu. Bir çocuk hayatını kaybetti. Ürdün Dışişleri Bakanı da bunu teyit etti. Bir Ürdün askeri hafif şekilde yaralandı. Dışişleri Bakanı, Ürdün sınırında şu anda durumun sakin olduğunu ifade etti'' diye konuştu.
 
Halep'teki gelişmeler kaygı verici

Esed rejiminin Halep'te de bir katliam hazırlığında olduğu yönündeki bir soru üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Biraz önce de sayın Başbakanımızla Londra'dan görüştük. Gerçekten Halep'teki gelişmeler kaygı verici. Maalesef çok ciddi bir ağır silahlarla ve en önemlisi de hava kuvvetleri kullanımıyla Halep üzerindeki baskı artırılıyor. Hava kuvvetlerinin sivil bir yerleşim merkezine yönelik olarak kullanılıyor olması, bunu açıkçası uluslararası bir suç haline dönüştürür. Şu ana kadar da kullanılıyordu ama Halep'e dönük olarak yoğun bir yığınak yapıldığı istihbari bilgisini alıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içinde bu anlamda Halep'te maalesef insani kayıpları artıracak gelişmeler olmasından kaygılıyız. Bu konuda da ben BM Genel Sekreteri'yle de bir görüşme yapmayı planlıyorum. Zaten kendisinin de bu konuda uyarıcı mesajları vardı. Diğer ilgili ülkelerle de yakın temas halindeyiz. Böyle bir saldırı hem büyük bir göç başlatır hem de tabii Halep gibi büyük bir ekonomik ve ticari merkezin böylesine tahrip edilmesi Suriye'nin can damarının kesilmesi anlamına gelir.''

Kuzey Irak'a Salı ya da Çarşamba günü gideceğini dile getiren Davutoğlu, ''Barzani birkaç ay önce buradaydı. Bütün gelişmeleri ele almıştık. Yeni durumu gözden geçirecek şekilde bir istişare olacak. Ayrıca terörle mücadele bağlamında yürütülen faaliyetleri de ele alacağız. Suriye ve bölgedeki gelişmeleri de gözden geçireceğiz. Önümüzdeki hafta içinde büyük ihtimalle Çarşamba günü bu görüşme olacak'' diye konuştu.
 
Myanmar'daki Müslümanlara yönelik şiddet olayları

Davutoğlu, gazetecilerin, Myanmar Dışişleri bakanı ile bir görüşmesinin olup olmadığıyla ilgili sorusu üzerine de saat farkı dolayısıyla bir görüşme gerçekleşmediğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Myanmar Dışişleri Bakanı'na bir mektupla durumu ifade ettiklerini vurgulayan Davutoğlu, ''İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde bir girişim başlattık. Ayrıca ASEAN bölgesel örgütü, biz de ona diyalog ortağıyız. Onlarla da diyaloğumuz, temaslarımız sürüyor. Bangladeş'le de görüşmelerimiz sürüyor. Myanmar Dışişleri Bakanı'yla da en kısa zamanda görüşeceğim'' diye konuştu.

aa



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs