En Sıcak Konular

BDP'den yeni anayasa için 'anadilde eğitim' şartı

27 Temmuz 2012 18:54 tsi
BDP'nin, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu öneride, anadilde eğitim konusunda, ''Resmi dilin öğrenilmesi şartıyla herkes, anadilde eğitim ve öğrenim görme hakkına sahiptir'' ifadesine yer verildi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki siyasi partilerden, Anayasa'nın ''temel hak ve özgürlükler'' bölümünde görüşülmemiş maddelere ilişkin önerilerini sunan ilk parti BDP oldu.

Öneri metninde, Anayasa'nın ''vatandaşlık'' bölümünde, ''Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde; dil, din, ırk, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılamaz'' ibaresine yer verildi.

Metnin ''kadın hakları'' bölümünde, kadının özellikle şiddetten korunmasına ilişkin devletin yükümlülüğü vurgulandı.

Öneriler arasında, ''Anadilini kullanma hakkı'' başlığı altında, ''Resmi dilin öğrenilmesi şartıyla herkes, anadilde eğitim ve öğrenim görme hakkına sahiptir. Herkes kendi anadilinde kamu hizmeti görme, kamu idaresiyle olan ilişkilerinde anadilini kullanma hakkına sahiptir'' hükmü bulunuyor.

BDP'nin siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin önerisinde, dava açılmasına karar verecek olan mercinin TBMM olması gerektiğine işaret edildi. Öneri, Yargıtay Başsavcısı'nın bir parti hakkında dava açılması talebini önce TBMM'ye iletmesi, TBMM'nin oluşturacağı bir komisyonun onay vermesi halinde söz konusu parti hakkında dava açabilmesini öngörüyor. Öneriler arasında, siyasi partilerde cinsiyet kotasının yüzde 40 olması da yer alıyor.

BDP'nin önerilerden bazıları şöyle:

''Devlet, bütün kimlikleri ve kültürleri tanır ve kendilerini özgürce ifade etme hakkını güvence altına alır.

Devlet, silah üretimine sınır ve denetim getirmek, silaha erişimi zorlaştırmak ve silah kullanımını mümkün olan en alt seviyeye indirmek için gerekli önlemleri alır.

Devlet, herkesin temiz ve sağlıklı suya bedelsiz ya da erişilebilir bir bedelle ulaşabilmesini sağlamakla yükümlüdür.

Sendika kurma hakkı, ancak başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla sınırlanabilir. Sendikalar ancak bu amaçla ve hakim kararıyla geçici olarak faaliyetten alıkonulabilir veya kapatılabilir.

Herkesin hakikate ulaşma, ülkenin tarihsel gelişimiyle ilgili gerçek bilgilere erişme, devlet arşivi dahil bu geçmişe ilişkin belge ve bilgilerin açıklanmasını isteme hakkı vardır. Soykırım ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı işlemez.''

AK Parti, CHP ve MHP'nin, önerilerini 30 Temmuz Pazartesi günü sunması bekleniyor. Çalışmalarına 10 Temmuz'da ara veren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 1 Ağustos tarihinde yeniden toplanacak.

aa






Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs