En Sıcak Konular

İspanyollar ekmek yardımı almaya başladı

27 Temmuz 2012 17:23 tsi
İspanya'da ekonomik krizin ulaştığı boyutlar sosyal bir çöküntüye dönüştü. Kızılhaç kriz nedeniyle halka gıda ve yemek dağıtmaya başladı

Ekonomik krizin derinleşmesiyle son dönemde kitlesel eylemlere sahne olan İspanya'da 2012 yılının ikinci çeyreğindeki işsizlik oranı açıklandı. İspanya Ulusal İstatistik Kurumu 2012 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 24.2 oranındaki işsizliğin ikinci çeyrekte yüzde 24.6'ya çıktığını duyurdu.

Yüzde 24.6'lık işsizlik oranı, 1976’da Franco askeri rejiminden demokrasiye geçiş döneminden bu yana İspanya’nın gördüğü en yüksek oran.

İspanyolların pek çoğu işsizliğin ülkenin en büyük problemi olduğunu ifade ediyor ve yüksek işsizlik oranlarından bankalarından kaynaklanan mali krizi sorumlu tutuyor. İspanya'da Rajoy başbakanlığındaki merkez sağ hükümet ülkeyi iflastan kurtarmak için ağır kemer sıkma politikaları uyguluyor.

İşten çıkarmaları da kolaylaştıran bazı yasalarla birlikte rekor seviyeye ulaşan işsizlik oranı İspanya halkında geleceğe dair güvensizlik yaratıyor.

Halk artık en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. İspanya'nın başkenti Madrid'in 20 kilometre mesafedeki Tres Cantos kentindeki bu manzara ülkenin içerisinde düştüğü krizin boyutlarını sergileyen örneklerden yalnızca biri.

Uluslararası alandaki çalışmalarıyla bilinen Kızılhaç örgütü artık İspanya'daki yoksullara gıda sağlamak için devrede. İspanyol Kızılhaç'ı salı günleri Tres Cantos'ta ihtiyaç duyanlara yemek dağıtıyor.

Ekonomik krizden önce varlıklı insanların yadığı Tres Cantos'ta bugün ekonomik krizin etkisiyle orta sınıf mensupları dahi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

Kızıl Haç yetkilileri eskiden daha çok göçmenlere yardım yaptıklarını ancak ekonomik krizin derinleşmesiyle İspanya halkının da yardım talebinde bulunduğuna dikkat çekiyor. Nüfusu 47 milyonun üzerinde olan İspanya'da resmi rakamlara göre 5 milyon 639 bin 100 işsiz bulunuyor.

İşsizlikle ilgili bir başka çarpıcı veri ise 1 milyon 737 bin 600 ailenin tüm bireylerinin işsiz olduğunun belirlenmesi oldu. Avro bölgesinde en yüksek işsizlik oranına sahip İspanya'da gençler arasındaki işsizlik de rekor seviyede. Bu oran yüzde 53,28'e yükselmiş durumda.

Yetkililer, 2012 yılı sonunda işsiz sayısının 6 milyonu bulmasının beklendiğini belirtiyorlar.

dünya bülteni



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,560 µs