En Sıcak Konular

Küba ve Vietnam'da askeri üs kuruyorlar!

27 Temmuz 2012 15:17 tsi
Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov, Küba, Vietnam ve Hint Okyanusu'nda adaların üzerinde kurulu Seyşeller de askeri deniz üssü kurulması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Çirkov açıklamasında, "Rusya Federasyonu dışında Deniz Kuvvetleri'nin güvenli kalabilecekleri alanlar konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışma çerçevesinde uluslar arası seviyede gemilerin konaklayabilmesi için Küba, Vietnam ve Seyşeller'le görüşmelerimizi sürdürüyoruz" dedi. Çirkov dün yaptığı değerlendirmelerde de Suriye'de bulunan Tartus deniz üssünü terk etmeyi düşünmediklerini ifade etmişti.

Küba Devlet Başkanı Rauf Castro'nun 11 Temmuz'da Moskova'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, Vietnam Devlet Başkanı Truong Tan Sang da Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi. Görüşme öncesi Rusya'nın Sesi Radyosu'na konuşan Sang, Kamran limanında Rusya'ya askeri gemilerin barınabileceği bir alan tahsis edebileceklerini belirtti.

Vietnam lideri Sang, bölgenin Rus askeri üssü olmayacağını, eski Soğuk Savaşı müttefiki iki ülkenin askeri alanda işbirliğinin bir simgesi olacağını vurguladı.

Rusya'nın halen eski Sovyet ülkeleri dışında sadece Suriye'nin Tartus limanında bir askeri üssü bulunuyor. Ancak yetkililer Rus savaş gemilerinin yakıt ve diğer lojistik destek alabilmek için Tartus deniz üssünün çok küçük olduğunu belirtiyor. Suriye'de muhtemel yönetim değişikliğinin ardından Tartus deniz üssünün Rusya'nın elinden çıkabileceği de değerlendiriliyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin 2000'de göreve geldiğinde Sovyetler Birliği döneminden kalma Vietnam, Kamran deniz üssünü ve Küba ajan üssü olarak tanınan Lourdes'i kapatmıştı. Ekonomik sıkıntılar içinde olan Moskova'nın ABD ile ilişkileri geliştirme çabasının bir adımı olarak değerlendirilmişti. 2012'de üçüncü dönem Kremlin'e çıkan Putin'in 12 yıl aradan sonra askeri alanda modernizasyon çalışmalarını hızlandırması anlamlı bulunuyor.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs