En Sıcak Konular

Çamlıca Camii bağışlarla yapılacak

27 Temmuz 2012 13:24 tsi
İstanbul'un yeni sembollerinden biri olmaya aday Çamlıca Tepesi'ne inşa edilecek caminin projesine imza atacak mimar aranırken, iş adamları ve vatandaşlar da bağış yapmaya başladı.

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda ibadetin yanı sıra tarihi ve mimari özellikleri dolayısıyla turistlerin de yoğun olarak ilgi gösterdiği Süleymaniye, Sultanahmet, Eyüp Sultan ve Fatih camileri, bulundukları bölgeyi de cazibe merkezi haline getiriyor. Anadolu Yakası'nda ise bu özelliklere sahip bir cami bulunmamasından yola çıkılarak, öncelikle Ataşehir'de Mimar Sinan Camisi hayata geçirildi.

Batı Ataşehir Camisi ve Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği'ne iş adamları ve vatandaşların yaptığı bağışlarla 40 milyon liraya inşa edilen Mimar Sinan Camisi'nin yapımı için devlet bütçesinden tek kuruş harcama yapılmadı.

Ramazanın ilk günü, ilk cuma namazı ile ibarete açılan Mimar Sinan Camisi'nin yapımı için yoldan geçen vatandaşlar bile bağışta bulundu.

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak ve İstanbul'a yeni bir siluet kazandıracak cami de bağışlarla inşa edilecek. İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin 23 Temmuz'da ''Çamlıca Tepesi Cami Projesi'' için yarışma ilanı vermesi üzerine iş adamları ve vatandaşlar, bağış yapmaya başladı.

Bugüne kadar yapılan bağışlar hakkında bilgi vermek istemeyen İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Vahap Kanıtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mimar Sinan Camisi inşa edilirken, iş adamlarının yanı sıra ''bu caminin yapımında benim de katkım bulunsun'' diyen vatandaşların da bağış yaptığını söyledi.

Kanıtoğlu, ''Mimar Sinan Camisi'nde olduğu gibi Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami için de iş adamları ve vatandaşlar destek veriyor. Herkes gönlünden ne koparsa, o kadar bağışta bulunuyor. Ama bu rakam hakkında şu anda bilgi vermem mümkün değil'' dedi.

Proje yarışmasının duyurusunu 23 Temmuz'da yaptıklarını hatırlatan Kanıtoğlu, ''Şimdilik bize ulaşan bir proje yok. Çünkü sürenin dolmasına henüz vakit var'' diye konuştu.

Kanıtoğlu, özellikle cami gibi bir mimari projenin hazırlanması için şartnamede belirtilen 43 günlük sürenin kısa olduğu iddialarına ilişkin, ''Proje için verilen süre kısa değil. Öncelikle, caminin siluetini ve kat planını istediğimiz için böyle bir süre verdik. Caminin detaylarını daha sonra isteyeceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Osmanlı-Türk mimari üslubunu yansıtacak

Yarışma, İstanbul'un siluetine ve kent dokusuna uygun, Osmanlı-Türk mimari üslubunu yansıtacak, gelenekten geleceğe uzanacak, kültürel gelenek zincirine orijinal yeni bir halka ilave edecek, İstanbul'a değer katacak ve İstanbul'un sembollerinden biri olacak cami projesi tasarlanması amacıyla düzenlendi.

Cami, Üsküdar Çamlıca mevkisinde 57 bin 511 metrekarelik alan üzerinde, ibadet ile birlikte eğitim ve sosyal kültürel ihtiyaçların karşılanması hedefi doğrultusunda inşa edilecek. Cemaat kapasitesi avlu dahil 30 bin kişi olarak tasarlanacak cami, yaklaşık 15 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak.

Eğitim ihtiyacının karşılanmasına yönelik 50'şer kişilik 10 derslik, sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik 750 kişilik konferans salonu, 250 kişilik toplantı salonu, kütüphane, sergi salonu ile birlikte tasarımın gerektirdiği mekanlar ile bin kişilik otopark düzenlenecek, gasilhane ve yemekhaneyle birlikte diğer teknik alanlar da cami bünyesinde oluşturulacak.

Cami projesi için alanlarında uzman seçici kurul üyelerinden oluşan yarışmada birinciye 300 bin, ikinciye 150 bin, üçüncüye 75 bin lira, 5 adet de 25 bin liralık mansiyon ödülü verilecek.

Yarışmaya katılacak mimarlar, 1 Ağustos tarihine kadar yarışmaya ilişkin soru sorabilecek, soruların cevapları 8 Ağustos'ta duyurulacak ve projeler 3 Eylül tarihinde teslim edilecek. Yarışma sonuçlarının ilanı, 10 Eylül tarihinde yapılacak.


aa

Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs