En Sıcak Konular

ABD, Tacikistan'daki olaylardan endişeli

27 Temmuz 2012 11:24 tsi
ABD'nin, Tacikistan'daki olaylardan dolayı endişe duyduğu bildirildi.

ABD'nin Duşanbe Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin, ülkenin Dağlık Bedahşan Özerk Bölgesi'ndeki çatışmalardan endişe duyduğu dile getirildi.

Açıklamada, Dağlık Bedahşan bölgesinde meydana gelen şiddet olayları ve insan ölümlerinden endişe duyduğu kaydedilirken, Tacikistan Hükümetine, bölgede meydana gelen bu olaylarla ilgili şeffaf soruşturma yapılması çağrısı yapılarak, soruşturma ve yargılamada uluslararası normlara uygun davranılması tavsiye edildi.

Operasyonlarda ölenlere başsağlığı dileklerini ileten büyükelçilik açıklamasında, "Tacik hükumetini, bölgede bulunan yabancı uyruklu vatandaşlarda da dahil, askeri operasyonların yapıldığı bölgedeki tüm sivillerin güvenilir yere göç ettirilmesi için tüm tedbirleri almaya" çağrıldı.

Daha önce, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve AGİT, Tacikistan'ın Dağlık Bedahşan Özerk Bölgesindeki olaylardan dolayı duyduğu endişeyi dile getirmişti.

Milli İstihbarat Komitesi Dağlık Bedahşan Özerk Bölgesi Genel Müdürü Tümgeneral Abdulla Nazarov'un, geçen cumartesi günü, uyuşturucu, sigara ve değerli taş kaçakçılığı yaptığı iddia edilen İşkaşim ilçe sınır birlikleri komutanı Talib Ayyambekov'e bağlı çete üyeleri tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından, bölgede çetenin etkisiz hala getirilmesine yönelik operasyon düzenlenmişti. Operasyonun ilk gününde, resmi verilere göre 30 çete üyesi öldürülmüş, 40 şüpheli yakalanmış, 12 asker hayatını kaybetmiş, 23 emniyet görevlisi de yaralanmıştı. Resmi kaynaklar, operasyonlarda sivillere zarar gelmediğini açıklarken, bağımsız kaynaklar ise onlarca sivilin yaşamını yitirdiğini dile getiriyor.

Operasyonların ertesi günü, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın talimatıyla bölgedeki operasyon durdurulmuş ve hükümet yetkileri ile çete üyeleri arasında görüşmeler başlatılmıştı.

Ülkenin doğusunda Afganistan ile sınırda bulunan Dağlık Bedahşan Özerk Bölgesi'nde, yeterince sanayi işletmelerinin olmaması ve zorlu yaşam şartlarından dolayı işsizlik had safhada bulunurken, bölgenin dağlık yapısı nedeniyle merkezi yönetim burada kontrolü sağlamakta zorlanıyor.

Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs