En Sıcak Konular

Ceylan davası AİHM yolunda

27 Temmuz 2012 08:43 tsi
Ceylan Önkol, Lice'de hayvan otlatırken bir bombaatar yüzünden hayatını kaybetti. Dava 3 yıldır sürüyor.

Mahkeme hala bombanın nasıl patladığını tespit etmeye çalışıyor. Sorumlulara yönelik çalışma yapılmadığından yakınan aile, AİHM'e başvuruyor.
 
12 yaşındaki Ceylan'ı ölüme götüren bombanın cinsi ve nasıl patladığıyla ilgili detaylı araştırma yapılırken sorumluları bulma noktasında adım atılmıyor. 3 yıldır raporlarda 'Ceylan tahra ile vurarak kendi kusuru ile yaşamını yitirdi' ifadelerinin tekrar edilmesine isyan eden aile avukatları, AİHM'e başvuruyor.
 
AİHM içtihatlarına göre bu tarz davalarda iç hukukun tüketilmesine gerek olmadığını belirten Avukat Rehşan Bataray, "Takipsizlik kararları vererek sürüncemede bırakıyorlar. O bomba neden orada, kimattı? Tek suçlu evinin yakınındaki yerde hayvanlarını otlattığı alanda bulduğu cisimle oynadığı söylenen Ceylan mı? Sorumlular bulunmadığı için bu tür etkisiz soruşturma dosyalarında iç hukuk tüketilmeden AİHM'e başvuru oluyor" dedi.
 
AYRINTI YER ALMIYOR

Bataray, Makine Kimya Endüstrisi'nin (MKE) raporunun da öncekilerden farksız olduğunu belirterek 40 milimetrelik patlayıcının özelliklerinin sıralandığını kaydetti. Patlayan cismin havan olmadığı üzerinde durulduğunu söyleyen Bataray, şöyle devam etti: "Bu rapor da öncekiler gibi sıkıntılı, çünkü sonuç değerlendirmesine varırken hangi gerekçeyle ve Ceylan'ın vücudundaki hangi değişimden dolayı bu sonuca vardılar. Yani ayrıntı yok, gerekçe yok. Bu açıdan bizim için güvenilir değil.
 
Güvenlik güçlerinin içerisinde olduğu etkisiz soruşturma dosyalarında, AİHMiç hukuk tüketilmeden başvuru hakkı tanıyor. Biz de bunu kullanacağız. İtirazlarımızı ve yazılarımızı hazırlıyoruz." Failin bulunmasına yönelik etkili soruşturmanın yürütülmediği üzerinde duran Bataray, "Aile tedirgin, kırgın ve üzgün. Olay anında patlama öncesi yayılan bir ses konusunda ısrarlılar. Ancak, savcılık sadece havan mı yoksa orada olan bir patlayıcı mı olduğu üzerinde duruyor. Tahra ile vurmuş deniliyor. Böyle dahi olsa o çocuk ve bulduğu cisimle oynamış. O çocuğun oynadığı alanda bir patlayıcının olması devletin sorumluluğundadır. İçişleri Bakanlığı'nın İdareMahkemesi'nde gönderdiği cevapta Ceylan ve ailesinin kusuru üzerinde duruluyor ve kendisi gidip kendisi oynamış deniliyor" şeklinde konuşuyor.
 
40 MM'LİK DESENLİ BOMBA
 

MKE raporunda bombanın türü ve işleviyle ilgili "Normalde bu mühimmat zemine çarpmasıyla infilak etmek suretiyle personel zayiatı oluşturmak için tasarlanmış yüksek patlayıcılı blast ve fragmantasyon (parça tesirli) etkisi gösteren bir mühimmat türüdür" deniliyor.
 
Dava dosyasındaki deliller yaprak parçaları, Ceylan'ın giysi parçaları, elbise lifleri, toprak numunesi, metal parçaları olarak sıralanıyor. Sonuç kısmında ise "Çelik parçacıklarda çentiklerin ve kanalların olduğu ve her birinin çok küçük parçacıklar şeklinde olduğu tespit edildiğinden söz konusu 40 mm bomba atar mühimmatının da üretiminde balistik külah ve tapanın alüminyum malzemeden, gövdenin parça tesiri sayısının artınlması amacıyla desenli şekillendirilmiş çelik malzemeden olması nedeniyle 40 mm bombaatar mühimmat olabileceği kanaati hasıl olmuştur" ifadeleri yer alıyor.
 
BOMBANIN SUÇU YOK
 

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 2009'da meydana gelen patlamada 12 yaşındaki Ceylan Önkol hayatını kaybetmişti. Ceylan'dan geriye unutulmayan bakışları kaldı. Savcı 2gün sonra gitti Ceylan'ın öldüğü yere. Bilirkişi raporunda"menşei ve modeli tespit edilemeyen daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış40mm'lik bombaatar mühimmatına elindeki tahra ile vurarak patlatması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varılmıştır" denildi. Lice Cumhuriyet Savcısı ve güvenlik gerekçesiyle savcıyı olay yerine götürmeyen jandarma görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı. Olaydan 3 yıl sonra MakineKimya Endüstrisi (MKE) raporunu tamamlayabildi ve hayvanlarını otlatırken ölen Ceylan'ın 40 milimetre bombaatar mühimmatına tahrailevurması sonucu hayatını kaybettiğini savundu.
 
bugün


Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs