En Sıcak Konular

Türkiye bugün sıcaktan adeta kavruldu

26 Temmuz 2012 17:03 tsi
Çöl sıcaklarını taşıyan dalga güneyden itibaren kavurmaya başladı. Bugünden itibaren etkisini üst düzeye çıkaracak olan sıcaklıklar 3 ile 10 derece birden arttı. Sıcaktan bunalan vatandaşlar ise serinlemenin yollarını aradı.

İSTANBUL

İstanbul'da, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güneşten korunmaya çalışan vatandaşlar çimlerin sulandığı hortum ile serinlemeye çalıştı.

Sıcak ve nemli hava, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Kimileri yürürken gazeteler yardımı ile güneşten korunmaya çalışıyor, kimileri de gölge yerlere sığınarak sıcak havanın olumsuz etkisinden kurtulmaya çalışıyor. Çocuklar ise süs havuzlarının yanında serinlemeye çalışıyor.

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın etrafındaki çimleri sulayan işçi bazı gençlerin serinlemesi için yardımcı oldu. Hortumdan akan su ile yüzünü yıkayan genç, bir süre kafasını da yıkadıktan sonra ferahlamaya çalıştı. İnsanların yanı sıra sıcak havadan hayvanlar da olumsuz etkileniyor. Vatandaşlar sıcaktan baygınlık geçiren köpeklere su vererek yardımcı olmaya çalışıyor.



KAYSERİ

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı Kayseri'de de etkisini gösteriyor. Meteorolojiden alınan bilgiye göre sıcaklıklar önümüzdeki günlerde de etkili olacak. Bugün termometreler 40 dereceyi gösterirken hissedilen sıcaklık ise 46 dereceyi buldu. Sıcaktan bunalan vatandaşlar gölgelik yerlerde serinlemeye çalışırken bazı vatandaşlar da el ve ayaklarını soğuk suya tutarak sıcağın etkisinden kurtulmaya çalışıyor.

Sokağa çıkmaktan kaçınan vatandaşlar, evlerinde ya da kapalı mekanlarda beklemeyi tercih etti. Sıcaklığın en ağır şekilde hissedildiği öğle saatlerinde bazı vatandaşlar da klimalı camilere ve alışveriş merkezlerine girerek serinlemeye çalıştı.

NİĞDE

Niğde, son yılların en sıcak günlerini yaşıyor. Yayla havası ile ün salan Bor ilçesinde termometreler 41 dereceyi gösterdi.

Borlular gündüz bağlarında, geceleri ise Çarşı ve Üstün Park'ta vakit geçiriyor. Ramazan'ın girmesi ile birlikte üstün parkta geceleri oturacak yer kalmıyor.

İZMİR

İzmir’de etkili olan sıcak hava, vatandaşları bunaltmayı sürdürüyor. Bunalanlar, serinleyebilmek için kendilerini gölgelik alanlara atıyor. Çocuklar ise tehlikeli olan süs havuzlarına giriyor. Park ve yeşil alanları dolduranlar, Konak Meydanı'ndaki tarihî İzmir Saat Kulesi'nin altındaki çeşmelerde yüzünü yıkadı. Uzmanlar, sıcağın etkisini daha çok hissettirdiği saatlerde dışarı çıkılmaması konusundaki ikazlarını tekrarladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Basra alçak basınç sistemi' sebebiyle kuvvetli sıcak hava dalgasının etkili olacağı, ülke genelinde sıcaklığın mevsim normallerinin 3 ile 10 derece üzerinde seyredeceği bildirildi.




BARTIN



Bartın’da hava sıcaklıkları 40 dereceyi buldu. Bartın’da hava sıcaklıklarının atması ile birlikte özellikle hamile bayanlar ve çocukların dikkatli olması yönünde yetkililer uyarıyor. Yaşlı ve kalp hastası olan hastaların ise, öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları isteniyor. Bartın’ın Cumhuriyet meydanında sıcaktan bunalan vatandalar ise kendileri ağaç gölgelerini altına bıraktılar. Sıcaktan bunalan vatandaşlar, Ramazan ayı olduğu için denizde gidemediklerini, mecburen ağaç gölgelerinde oturduklarını söylediler.

Sıcak havada ekmek parası derdine düşen 80 yaşındaki, Kore Gazisi ise, “Çok fazla sıcak var. Bu sıcak da bu havada tespih satıyorum. Bazen sıcaktan bayılıp düşüyorum. Ambulans gelip beni alıyor. Hastanede tedavi olup tekrar satış yapmaya çıkıyorum. Halimiz görüyorsunuz” dedi.

Bartın Kadın Doğum Hastanesi'ndeki hamile bayanlar hastanenin serin olmasını fırsat bilerek içeride oturdular. Gökyüzündeki görüntü ise nemin ne kadar fazla olduğunu ortaya koydu.



KAYSERİ

Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan çöl sıcakları Kayseri'de de etkisini büyük ölçüde hissettirdi. İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşlara 12.00 ve 15.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyarırken, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri de sıcak hava dalgasının hafta sonuna kadar etkisini hissettireceği uyarısında bulundu.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından Kayseri'de bu gün hava sıcaklığı 39 derece olarak ölçülürken hissedilen sıcaklık ise 46 dereceye kadar çıktı.

Hava sıcaklığının bunaltıcı derecede olması sonrasında vatandaşlar da güneşin altında sucuklu yumurta pişirmeye çalıştı. Aşırı sıcakta güneşin altına konulan tepsi içindeki sucuklar yaklaşık 4 dakika sonra kızarmaya başladı. Çevredeki meraklı vatandaşlar da bu denemeyi hayretler içinde izledi.

Sucukların kızarması sonrasında ise yumurtayı kıran vatandaşlar, "Biz toprakta ölçüm yaptık ve 52 derece olarak sıcaklığı ölçtük. Şimdi sucuk pişirmeyi denedik ve bu sıcakta da sucuk da pişti yumurta da pişti" diye konuştu.

BOLU

Bolu’da hava sıcaklığının 40 dereceye kadar yükselmesi nedeniyle devlet kurumunda çalışan hamile, engelli, yaşlı ve kronik hastalara 2 gün izin verildi.
Bolu Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Son günlerde ilimiz dahilinde sıcaklık artışları devam etmektedir. Aşırı sıcaklar insan üzerinde çeşitli olumsuzluklar yaratmaktadır. Özellikle hamile, engelliler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların etkilenmesi daha çok olmaktadır. Bu nedenle, Bolu Valiliği Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 25.07.2012 tarih ve 07 nolu kararı ile devlet kurumunda çalışan hamile, engelliler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların yüksek sıcaklık ve nemden olumsuz etkilenmemesi için 26.07.2012 tarihinden itibaren 2 gün izinli sayılmalarına karar verilmiştir” denildi.

ADANA

Mahalle arasında meyve sebze satan Cevdet Tan, at arabasına malzemelerini koyarak sabahleyin evden çıkıp mahalle arasında satış yapmaya başladı. Hava sıcaklığının nemle birlikte 45 dereceye ulaştığı Adana'da saatlerce yük taşıyan at, yürüyemeyerek bir anda yere yığıldı. Ancak atın sahibi hayvanı tekrar ayağa kaldırarak gezip satış yapmaya devam etti.

Sıcakta yürümekte güçlük çeken at, daha fazla dayanamayarak Kozan yolunda yere yığıldı. Atın sahibi onu bir kez daha kaldırmak istedi ancak at ayağa kalkamadı. Durumu gören vatandaşlar, belediye ekiplerine haber verdi. Belediye ekipleri gelinceye kadar vatandaşlar, güneşten etkilenen ata plaj şemsiyesi ile gölge yaptı. Bu arada yoldan geçen veteriner Halil İbicioğlu ata müdahale etti. Atın tekrar ayağa kalkması ve sıcak çarpmasının önüne geçmesi için ilaç verdi. Daha sonra olay yerine gelen belediye ekipleri, ata su tutup serinletmeye çalıştı. Belediye ekiplerinin yaklaşık 15 dakika su verdiği at bir türlü kendine gelemedi. Can çekişen at, veteriner tarafından ilaç verilerek uyutuldu.

Atının ölmesi üzerine Cevdet Tan, at arabasını kendisi çekerek olay yerinden uzaklaştı. Tan, atın sıcaktan bu hale geldiğini, kendisinin atı fazla gezdirmediğini ileri sürdü. Veteriner İbicioğlu ise, atın sıcağa bağlı olarak fenalık geçirdiğini ancak yediği yeme bağlı olarak da bir hastalığının olabileceğini söyledi. Sıcaktan ölen at, belediye ekipleri tarafından alınarak yoldan kaldırıldı.

Kaynak: Cihan



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs