En Sıcak Konular

Bahçeli: Suriye'nin bölünmesi felaket olur!

26 Temmuz 2012 16:18 tsi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye'nin bölünmesinin Türkiye ve bölge ülkeleri için bir felaket olacağını bildirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuzey Suriye'de PKK ve Suriye'deki uzantısı PYD'nin yapılanmalarının Türkiye için en üst seviyede ve sırada değerlendirilmesi gereken bir tehdit algılaması olduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki bölücülerin Suriye'yi örnek alacağını öne süren Bahçeli, Suriye'nin bölünmesinin Türkiye ve bölge ülkeleri için bir felaket olacağını bildirdi.

MHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bahçeli, son günlerde Suriye'nin kuzeyinde peşmerge, PKK ve Suriye'deki uzantısı PYD'nin insiyatif alarak bazı şehirleri ve yerleşim birimlerini kontrol altına aldığını hatırlattı. Barzani ve PYD güdüm ve idaresindeki teröristlerin sınır hattında oluşan boşluktan faydalanarak yönetimi fiilen ele geçirdiklerini hatırlatan Bahçeli, "Halep'e bağlı Afrin, Kobani, Cinderis başta olmak üzere, Amude ve El Ayna gibi yerlerde PKK-Peşmerge koalisyonu açıkça işgal ve müdahalede bulunmuştur. Kamu binalarına örgüt paçavraları asılmış, Irak'ın kuzeyinde eğitildiği anlaşılan Suriye peşmergeleri ve PKK'lı militanlar yürüyerek sınırdan Suriye'ye ellerini kollarını sallayarak girmişlerdir. Sınır kapıları da gerek El Kaide gerekse de PKK'lılar tarafından denetim altına alınmıştır. Bu gelişmeler Türkiye için en üst seviyede ve sırada değerlendirilmesi gereken bir tehdit algılamasıdır." diye konuştu.

Bu gelişmelerin kendileri için sürpriz olmadığını belirten Bahçeli, bu konuyla ilgili yorum ve öngörülerini milletle paylaştıklarını bildirdi. Başbakanlık düzeyinde yapılan güvenlik toplantılarını ciddiyetten ve basiretten uzak olarak niteleyen Bahçeli, bölge ile ilgili öngörülerinin hepsinin bir bir gerçekleştiğini kaydetti.

"TÜRKİYE'DEKİ BÖLÜCÜLER SURİYE'Yİ ÖRNEK ALACAK"

Şam'dan sonra sıranın Türkiye'ye geleceği, Türkiye'deki bölücülerin komşu coğrafyalardaki hadiseleri emsal alacağını öne süren Bahçeli, "Gerçekçi temele oturmayan demokratikleşme ve özgürleşme hamleleri de yanlış ve yanıltıcı yorumlara neden olmaktadır. Bu kapsamda uzun bir süredir vurguladığımız gibi, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı ve bunun için sözde değil sahici çabalar sergilenmelidir. Bundan sonra Esad yönetiminin ayakta kalması zor görülmektedir. Suriye'nin kontrollü bir şekilde demokrasiye adım atması ve iç huzuruna kavuşması için AKP hükümeti en başta muhalifler üzerinde baskı kurmalıdır. Sınırlarımıza yakın alanlarda bölücü terör yuvalanmasının devletleşmesine müsaade etmeyecek ataklık ve proaktiflik gösterilmelidir." diye konuştu.

Bahçeli, Suriye'deki olayların bir an önce sona ermesi için de şu önerilerde bulundu: "

"1- Şam yönetimi ile muhalif unsurlar arasında hemen gerçek bir ateşkes sağlanmalıdır.
Esad'a bağlı askeri unsurlar bazı şehirlere uyguladığı kuşatmaları ve saldırıları kaldırmalı ve bu şehirlerden çekilmelidir.

2- Hiçbir ayrım gözetmeksizin Suriye halkına kesintisiz insani yardım akışı sağlanmalıdır.

3- Suriyelilerin meşru çıkarlarını dikkate alan, kapsayıcı bir demokratik değişim ve dönüşüm süreci derhal harekete geçirilmelidir.

Halkın özgür iradesiyle seçeceği yöneticileri demokratik süreci tabana yaymalı, bu şekilde barış ve uzlaşı atmosferi kurulmalıdır.

4- Esad yönetimi kademeli bir şekilde ve açıklayacağı takvim eşliğinde ülkeyi seçimlere götürmeli, halkın iradesi neticesinde Suriye nefes almalıdır.

5- Suriye'nin etnik ve mezhep bölünmelerine konu olmaması için tüm kesimlerin yönetimde yer almalarını temin edecek geniş ölçekli bir demokratik katılım ortamı oluşturmalıdır.

6- Bu ülkeye dönük işgal ve müdahaleye karşı çıkılmalı ve düşürülen uçağımızla ilgili gerekli girişimler inat ve kararlılıkla sürdürülmelidir.

7- Suriye'nin kuzeyinde hiçbir şart altında özerk, federasyon ve bağımsız bir Kürdistan kurulmasına fırsat verilmemeli, caydırıcılık ve milli güç unsurları seferber edilmelidir."

Irak'taki aşılan kırmızıçizgilerin Suriye'de tekrarlanmamasını isteyen Bahçeli, "Bilinmelidir ki Şam düşer ve Suriye bölünürse bu Türkiye ve bölge ülkeleri için bir felakete dönüşecektir." uyarısında bulundu. Bahçeli, AK Parti hükümetinin alacağı milli nitelikli kararların destekçisi olacaklarını da kaydetti.

Kaynak: Cihan



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs