En Sıcak Konular

Biberon ve emzik kullanımına dikkat!

26 Temmuz 2012 13:56 tsi
Biberon ve emziğin uzun süre kullanılmasının, büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların damak yapısında bozulmalara yol açtığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, çocuklara erken yaşlarda kişisel ağız bakımı alışkanlığının kazandırılması gerektiğini söyledi.

Çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmaması için, çocukların diş problemi olmadan da diş hekimine götürülmesi gerektiğini belirten Durmuş, "Çocukları diş sorunu olmadan diş hekimleriyle tanıştırmak bu işin altın kuralı. Çocuklar, önceden tanıştığı diş hekimlerinde korkmadan tedavi olabiliyor. Onun için 3 yaş altı çocuklar, mutlaka bir diş hekimiyle tanıştırılmalı" dedi.

Çocukların doktorlarla tanıştırıldığı ortamın da çok önemli olduğunu ifade eden Durmuş, "Diş hekimliği fakültelerinde 'pedodonti' bölümleri sadece çocuklarla ilgilenen bir bölüm. Çocuklarımızı hekime alıştırmak amacıyla bunun gibi, eğlendirerek tedavi yapan yerlere götürebiliriz" diye konuştu.

Özellikle 3 yaş altı çocukların kişisel ağız bakımlarını yapamadıklarını anlatan Durmuş, bu yaşlardaki çocukların aileleri tarafından ağız bakımlarının mutlaka yaptırılması gerektiğini belirtti.

Biberon ve emzik kullanımına dikkat
Durmuş, çocuklarda, dışardan mama takviyesi ve biberonla bir takım gıdaların verilmesinin ilerleyen yaşlarda biberon alışkanlığı oluşturduğuna dikkati çekti.

Biberon ve emziklerin dişlerin çürümesinin yanında, ilerleyen yıllarda çocukların damak ve diş yapılarında da bozulmalara neden olabileceğinin altını çizen Durmuş, şunları kaydetti:

"Çocukları biberon ve emzikten uzaklaştırmak için 1 yaş sonrası kaşıkla yemek yemeye, bardakla su içmeye alıştırmak gerekiyor. Biberon ve emziğin uzun süre kullanılması büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların damak yapısında bozulmalara yol açıyor. Biberon ve emzik, çocukların dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren kullandırılmamalı. Bazı çocuklarda biberon ve emzik kullanımının yanında parmak emme, ağızda kalem tutma, dudak-dil ısırma gibi alışkanlıklar uzun süre devam ediyor. İleri yaşlarda diş ve diş eti bölgelerinde sıkıntı olmaması için bu alışkanlıkları uzun süre devam eden çocukların mutlaka psikolog yardımı alması gerekiyor."

Emziğe şeker sürülmemeli
Durmuş, erken yaşta kullanılan asitli ve şekerli gıdaların ağız bakımı yapılsa da diş çürümelerini hızlandırdığını ifade etti.

Süt dişlerindeki mine yüzeylerinin daimi dişlerden daha ince olduğu için asitli ve şekerli gıda tüketilmesinin bir takım sıkıntılar meydana getirdiğini aktaran Durmuş, şöyle konuştu:

"Özellikle biberon ve emziğe şeker ya da lokum sürülerek çocuklara verilmesi oldukça zararlı. Zaten gelişmiş ülkeler şu anda 2 yaş altı çocuklara kesinlikle şeker ve tuz verilmemesi konusunda tedbirler almakta. O yüzden çocukların erken yaşlarda şeker kullanması çok tehlikeli. Bu tehlikeden en çok etkilenen organlardan birisi de dişler."



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,311 µs