En Sıcak Konular

Suriye’nin Kürdistan planına Türkiye freni

26 Temmuz 2012 08:09 tsi
Suriye’nin Kürdistan planına Türkiye freni
Güvenlik Zirvesi'nde Beşar Esad sonrası Suriye masaya yatırıldı.

Suriye'nin bazı bölgelerinin terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD'nin denetimine girmesi üzerinde uzun müzakereler yapıldı. Edinilen bilgiye göre zirveden PKK kontrolünde Suriye'de oluşabilecek olası Kürdistan'a Türkiye'nin müsaade etmeyeceği kararı çıktı.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında toplanan Güvenlik Zirvesi'nde Suriye'de yaşanan olaylar masaya yatırıldı. Kapatılan sınır kapılarının Türk ekonomisine etkilerinin yanı sıra, Suriye'nin sınır şehirlerinde yaşanan çatışmalara karşı Türk askeri birliklerin teyakkuzda bulunması istendi.
 
Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından kurulacak geçiş hükümetinin kimlerden oluşacağına dair fikir alışverişinin yapıldığının öğrenildiği Güvenlik Zirvesi'nde 'Eli kana bulanmamış Esad dönemi yöneticilerinden birinin de geçiş hükümetinde bulunabileceğinin' kararlaştırıldığı iddia edildi. Ancak Esad yönetimi sonrası Suriye'nin Kuzey bölgelerinin PKK'nın kontrolüne geçmesine müsaade edilmeyeceği kararının vurgulandığı öğrenildi.
 
 DÜŞÜRÜLEN TÜRK JETİ DE GÜNDEME GELDİ
 
Keşif uçuşu sırasında düşürülen ve iki pilotun şehit olduğu Türk jetiyle ilgili Genelkurmay Başkanı Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın son bilgileri zirveye katılan yöneticilerle paylaştığı öğrenildi.
 
TERÖRE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ
 
Zirvenin ardından yapılan açıklamada ise ''Suriye'de yaşanan son gelişmeler üzerinde de durulmuş, bölücü terör örgütünün ülkemizdeki ve komşu ülkelerdeki faaliyetleri ele alınmıştır. Terörle mücadele çerçevesinde yürütülen çalışmaların gözden geçirildiği toplantıda, ulusal güvenliğimizi ilgilendiren her alanda alınacak ilave tedbirler de görüşülmüştür'' bilgisi verildi.
    
 2 SAAT 15 DAKİKA SÜRDÜ
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki ''Güvenlik Zirvesi'' 2 saat 15 dakika sürdü. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katıldı. Toplantının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Merkez Bina'dan aynı araçla ayrıldı.
 
Sınır kapıları kapatıldı
 

Cilvegözü, Öncüpınar ve  Karkamış sınır kapılarından Türk vatandaşlarının Suriye'ye çıkışları ile Suriye  plakalı araçların giriş ve çıkışlarının geçici olarak durdurulmasının ardından Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ülkeye geçişler tamamen durdu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın aldığı kararlar doğrultusunda Kilis'teki Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndan önceki gün saat 18.30 itibarıyla Suriye'ye her türlü yük ve insan taşıyan aracın giriş ve çıkışı  durduruldu.Sınır kapılarına ilişkin alınan kararlar doğrultusunda Hatay'ın Reyhanlı  ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye plakalı araçların geçişlerinin  sürdüğü, az sayıdaki Türk tırının ise beklediği gözlendi.  Tedbirler doğrultusunda Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki Karkamış Sınır  Kapısı'nda da sessizlik hakim. Kapının kapalı olduğu, Gümrük Müdürlüğü yakınlarında polislerin, sınır  boyunda ise askerlerin nöbet tuttuğu ve sürekli devriye gezdiği görüldü.
 
Ele geçirilen mahalleler bombalanıyor
 
Muhaliflerin ele geçirdiği mahalleler, Suriye  ordusuna ait savaş uçaklarıyla aralıklarla bombalanıyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Halep'in birçok merkez mahallelerinde kontrolü  ele geçirdiklerini açıkladı. ÖSO Tevhid Sancağı Tugayı'ndan Albay  el-Hac Marai, muhaliflerin Halep'in merkez mahalleleri Babul Hadid, Cezmati, Şaar  Sahur, Kadi Asker ve Bab'un Nasr mahallelerini ele geçirdiklerini belirtti. Çatışmaların sürdüğünü ve MIG-21 tipi savaş uçakları ve helikopterlerle  aralıklarla şehrin bombalandığını anlatan Marai, bombardıman sırasında kayıplar  verdiklerini söyledi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR),  Esed yönetimine bağlı ordunun ülkenin çeşitli kentlerinde muhaliflere yönelik  ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ve çıkan çatışmalarda 36 kişinin  yaşamını yitirdiğini duyurdu. 
 
bugün


Bu haber 1,351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,816 µs