En Sıcak Konular

Mekke'de Suriye konuşulacak

24 Temmuz 2012 15:54 tsi
İslam İşbirliği Örgütü, Mekke'deki zirvede Suriye'yi ve İsrail'in yerleşim politikasını masaya yatıracak

İslam İşbirliği Örgütü(İİÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, gelecek ay Ramazan ayının 26. günü düzenlenecek İİÖ 4. Zirve toplantısının ana gündem maddesinin Suriye olacağını söyledi. Zirvenin zamanlamasının önemli olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, İslam dünyasının son iki yıldan bu yana çok önemli sorunlar ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti.

İslam dünyasında baş veren bu sorunların her geçen gün daha zorlaştığını anlatan İhsanoğlu, 2008 yılından bu yana ilk kez İİÖ'nün zirve toplantısının yapılacağını duyurdu. Genel Sekreter İhsanoğlu özellikle Suriye'de gün geçtikçe artan ölüm, çatışma haberlerinin ülkeyi parçalanma noktasına getirdiğini ifade etti. "Suriye, en kritik döneminde. Böylesi bir sıkıntılı dönemde İslam dünyası liderlerinin bir araya gelip bu ve diğer sorunları konuşmaktan daha çok arzu ettikleri başka bir şey yok." diyen İhsanoğlu, zirvede İslam dünyasındaki diğer sorunların da masaya yatırılacağını anlattı.

İhsanoğlu şöyle devam etti: "Ayrıca Filistin'in batı yakasında İsrail'in yerleşim bölgeleri, Kudüs'ün durumu, hapisteki siyasi şahısların uğradıkları gayri insani muameleler gündemimizde olacak. Son aylarda Myanmar'ın Arakan bölgesindeki Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı insanlık dışı muameleler, sahipsiz kalan on binlerce Müslüman kardeşimizin durumunu ele alacağız. Bu konularda detaylı bir dosya hazırlıyoruz. Zirvede yaptığımız ve yapamadığımız şeyleri ve neler beklediğimizi ayrıca liderlere bildireceğiz."

İslam dünyasındaki mevcut mezhep çatışmalarının zirvede gündeme geleceğini söyleyen İhsanoğlu, "İslam dünyasının dağınıklığını gidermek lazım. Ayrıca mezhepe dayalı hassasiyetlerin kaşındığı bu dönemlerde, bu meseleyi bir daha göz önünde bulundurmalıyız. Çünkü 2005'deki zirvede çok önemli kazanımlar elde ettik. Dinimizde kültürümüzde mezhepler arası ayrılık yoktur, eşitlik vardır. Onun için ayrılıklar oluşturulmaya çalışılması siyasi meseledir. Bu ilişkileri çok iyi ayarlamamız lazım. Bunu yapmadığımız zaman İslam dünyası çok büyük sıkıntıya girecek. Onun için bu zirvenin bu meseleleri ele alması gerekir." dedi. Zirveye Türkiye'den katılımın yüksek seviyede olmasını beklediklerini de aktaran İhsanoğlu, Türkiye'nin İİT'ye önem veren bir ülke olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE TAKDİR EDİLİYOR"

Türkiye'nin tarihden gelen bir misyonu bulunduğuna da vurgu yapan İhsanoğlu, "Bugün Türkiye gerçekleştirmiş olduğu demokratikleşme, insan hakları, ekonomik ve endüstriyel gelişme noktasından ulaştığı gelişmişlik derecesi İslam dünyasının takdir ettiği hususlardır. ve İslam dünyasının aydınları ve geniş halk kitleleri 'Bir İslam ülkesi bütün bunları başarabiliyorsa bir de başarabiliriz' düşüncesindedir. Onun için Türkiye'nin bu başarılarını devam ettirmesini temenni ediyorum. Türkiye G20 üyesi olarak ileride, 2023'te dünyanın ilk on ülkesi arasında olmasını da ayrıca yürekten temenni ediyorum." dedi.

Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,801 µs