En Sıcak Konular

'Peşmerge, Suriye'ye askeri güç göndermedi'

24 Temmuz 2012 13:01 tsi
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cebbar Yaver, hiç bir ülkenin iç işlerine karışmak istemediklerini, Suriye'ye Peşmerge kuvvetlerinin gönderildiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Cebbar Yaver, Suriye'deki olayların kendi iç mesesi olduğunu, başka ülkenin iç meselelerine karışmak gibi bir haklarının olmadığını ifade etti. Cihan Haber Ajansı (Cihan)'nın sorularını cevaplayan Yaver, Peşmerge ile ilgi çıkan haberlerin doğruyu yansıtmadığını ifade ederek şunları söyledi: "Hiçbir Peşmerge Suriye'ye gönderilmemiştir. Suriye'nin kendi iç meselesi, biz hiçbir ülkenin iç meselelerine karışmak istemiyoruz".

Peşmergelerin Suriye halkından bir güç oluşturulduğu yönündeki söylentilerin de doğru olmadığını ifade eden Yaver, "Bunlar gerçek değildir. Sadece Dohuk'ta Birleşmiş Milletlerin gözetimi altında bir kamp kurulmuştur. Bu kamp; kadın, çocuk, yaşlı, genç Suriyeliler için. Kamp sadece insanlık yardımı amaçlı kurulmuştur. Bunun dışında herhangi bir askeri kampın kurulması ve oraya asker gönderilmesi söz konusu değildir ve olamaz zaten. Başta da söylediğim gibi biz hiçbir komşu ülkenin iç meselesine karışmak istemiyoruz."

PKK'nın Suriye kolu olan Demokratik Birlik Partisi (PYD)' le ilişkilerinin olmadığını söyleyen Yaver, "Bizim Suriye'de muhalefette bulunan Kürt partilerinin tamamı ile siyasi ve insani ilişkilerimiz var. Ancak kesinlikle ilişkimiz silahlı güçlerle yok. Sadece temennimiz hangi ülkede olursa olsun, halkların haklarına kavuşmalarını diliyoruz. Bunu da sadece ve sadece insani bir düşünce olarak destekliyoruz."

ÖZERKLİK SURİYELİ KÜRTLERİN KENDİ MESELELERİ

Suriye'de bütün partilerin tek ses olmaları gerektiğini de kaydeden Yaver, Suriyeli Kürtlerin özerklikline kavuşmasının Suriye'deki Kürtleri ilgilendirdiğini ifade etti.

Yaver, "Özerklik konusu Batı Kürdistan'ı ilgilendiren bir olay. Çünkü; Kürdistan'ın her parçasının kendine göre özellikleri vardır. Kendine göre bir siyasi akışı vardır. İşte o siyasi akış içerisinde olan şartlara göre isteklerini yönlendirebilir ve talep edebilirler. Ancak bizim düşüncemiz bütün partilerin birleşmesi ve tek ses olmalarıdır. İsteklerine kavuşana kadar birlikte hareket etmeliler."

Yaver, BM'nin bir kararı ile Suriye'ye girilmesini istemesi halinde oraya girecek askeri gücün Peşmerge değil de Irak askeri gücün olacağını vurguladı. Yaver, "Biz böyle bir yetkiye sahip değiliz. Birleşmiş Milletler eğer böyle bir talepte bulunursa Irak hükümetine başvurmalı. Çünkü biz bir devlet değiliz. Biz Irak'a bağlı bir federal bölgeyiz sadece. Bu silahlı ordusu olan ve kendiler ile ittifakta olan ülkelere sunulabilir. Çünkü, bu devletler arası bir ittifakla olmalı"

Suriye 'nin bir an önce istikrara kavuşmasını isteyen Sözcü Cebbar Yaver, bu ülkedeki Kürtlerin de istedikleri haklara kavuşmalarını istediklerini sözlerine ekledi.

cihan


Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs