En Sıcak Konular

Esed'e güvenli çıkış teklifi

24 Temmuz 2012 09:39 tsi
Esed'e güvenli çıkış teklifi Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın Doha'daki toplantısından, görevini hemen bırakması karşılığında Esed'a güvenli çıkış sağlanması teklifi çıktı. Suriye yönetimi ise bu teklifi reddetti.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın Katar'ın başkenti Doha'daki toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'a, görevini hemen bırakması karşılığında kendisi ve ailesi için ülkeden güvenli çıkış sağlanması kararı üzerinde uzlaşma sağlandı. Katar Başbakanı Hamad Bin Casim tarafından açıklanan karar, Suriye yönetimi tarafından hızlı bir şekilde reddedildi. Irak hükümetinden yapılan açıklamada ise ülkelerinin kaderine ancak Suriye halkının karar verebileceği vurgulanarak, "Irak heyeti, Arap Birliği toplantısının bu kararına rezervini koymuştur. Suriye meselesine dışarıdan müdahale olmamalıdır" denildi. Suriye Dışişleri Bakanı Cihad Makdisi ise dün sürpriz bir çıkış yaparak, ülkesinin elinde kimyasal silah bulunduğunu kabul etti. Başkent Şam'da basın mensuplarının karşısına çıkan Makdisi, "Ne olursa olsun, Suriye elindeki silahları halka karşı kullanmayacaktır. Ancak dışarıdan bir askeri müdahale olursa, o zaman kimyasal silahlar da kullanılacaktır" dedi. Söz konusu silahların Suriye ordusunun koruması altında bulunduğunu kaydeden Makdisi, başkent Şam'da güvenliğin hızlı bir şekilde tesis edildiğini de sözlerine ekledi.

'SURİYE SÖZ VERDİ'

BM Genel Sekreteri Ban Ki -Mun ise Suriye'nin kimyasal silah kullanmayacağına dair söz verdiğini söyledi. Suriye'nin elindeki kimyasal silahlar konusu, uzun süredir ABD ve Batı ülkelerini meşgul ediyor. ABD'li yetkililer, Beşşar Esed yönetiminin düşmesi durumunda bu silahların 'terörist' grupların eline geçeceğine dair endişelerini dile getirdi.

HALEP'İN DÖRT MAHALLESİ MUHALİFLERİN ELİNDE

Suriye'nin en büyük kenti Halep'te ordu birlikleriyle muhalifler arasındaki çatışmalar devam ediyor. Özgür Suriye Ordusu'na bağlı güçlerin tanklara karşı mücadele verdiği kentin Salahaddin, Sahur, Hanano ve Tarik El Bab mahallelerinin tümüyle muhaliflerin kontrolüne geçtiği kaydedildi. Fransız Le Monde gazetesi muhabirleri de çatışmaların yaşandığı alanlara girip çektiği çok sayıda fotoğrafı dünyayla paylaştı. Dün Suriye'nin çeşitli kentlerinde ordu birliklerinin düzenlediği operasyonlarda en az 109 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İRAN: SURİYE'DE DURUM SON DERECE NORMAL

İran yönetiminden yapılan açıklamada, Suriye'deki durumun son derece sakin olduğu vurgulanarak, bu ülkedeki İran vatandaşlarının dönmelerini gerektirecek herhangi bir tehlikenin bulunmadığı kaydedildi. Resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi "Başkent Şam'da ve diğer kentlerde şu anda durum sakin. Suriye'de yaşayan İranlıların endişe etmelerine gerek yok. Şu aşamada onlara ülkelerine dönmeleri çağrısı yapmıyoruz" dedi. Salihi, Suriye krizinin iktidar ile muhalefetin müzakereleri yoluyla çözülebileceğini tekrarladı.

ABD, GÜÇ KULLANMADAN ESED'I DÜŞÜRME PEŞİNDE

ABD'nin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in düşüşünü hızlandırmak için gizli operasyon yürüttüğü öne sürüldü. ABD'de yayımlanan Wall Street Journal Gazetesi ABD'nin, İran'dan Esed'in askerlerine gelecek silahların ve petrolün ulaşmasını engellemek için Süveyş kanalı ve Irak hava sahasını denetlediğini yazdı. Ön saflardaki muhaliflere istihbarata desteği veren ABD yönetiminin böylece askeri güç kullanmadan Esed'in gidişini hızlandırmayı amaçladığı kaydedildi. Gazete CIA'nin de perde arkasındaki çalışmalarını son zamanlarda iyice artırdığını yazdı.



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs