En Sıcak Konular

Nusayri ve Kürt devletine asla

24 Temmuz 2012 09:39 tsi
Suriye'nin Lazkiye şehrinde Nusayri, ülkenin kuzeyinde de Kürt devleti kurulacağı iddialarına Özgür Suriye Ordusu'nun komutanlarından itiraz geldi. Tuğg. Mustafa Abdulkerim ile Albay Malik El Kürdi, bu iddiaları ortaya atanların ülke gerçeklerini bilmed

Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen saldırıda rejimin üst düzey yetkililerinin hayatını kaybetmesi, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) milislerinin moralini yükseltti. Milisler, bazı şehir merkezlerinde kontrolü fiilî olarak ele geçirdi. Bu durumun ardından Lazkiye şehri ve çevresinde bir Nusayri devleti, ülkenin kuzeyinde de bir Kürt devleti kurulacağı yorumları yapıldı. Zaman'a konuşan Özgür Suriye Ordusu Silahlı Birlikler Komutanı Albay Malik El Kürdi ile ÖSO sözcüsü Tuğgeneral Mustafa Abdülkerim, bu tür yorumları yapanların Suriye'nin gerçeklerini bilmediğini vurguladı.

Muhalif komutanlar, olayların ilk başladığı bölgeler arasında Lazkiye'nin bulunduğuna dikkat çekti. Lazkiye'de Sünni nüfusun Nusayri nüfustan daha fazla olduğunun altını çizerek, böyle bir yerde Nusayri devleti kurulamayacağını söyledi. Muhalif komutanlar terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin de Suriye'nin kuzeyinde savunmasız halka yönelik baskı ve infazlarla ayakta durduğunu belirtti. PYD'nin bölgede temeli olmadığını belirten komutanlar, "Kürtler ayrı bir devlet kurmak istemiyor. Ayrıca Özgür Suriye Ordusu olarak böyle bir şeye müsaade etmeyiz." diye konuştu.

Özgür Suriye Ordusu Silahlı Birlikler Komutanı Malik el Kürdi, Şam'daki saldırının ardından artan Nusayri devleti tartışmalarının rejim tarafından çıkarıldığını söyledi. Esed taraftarlarının mezhepçi duygularla beslendiğinin altını çizen El Kürdi, "Asi Nehri'nin batısında bulunan Sünni nüfusu temizleyerek bir Nusayri devleti kurma ve kendi sistemini devam ettirme çabaları var. Özgür Suriye Ordusu olarak bunu engellemek için operasyonlar yapıyoruz. Zaten böyle bir devlet hayali, hem dünyanın hem de Suriye'nin gerçekleriyle uyuşmuyor." şeklinde konuştu.

Suriye'nin kuzeyinde PYD-PKK'nın bir Kürt devleti kurmak istediğini anlatan ÖSO'nun 2 numaralı ismi El Kürdi, "PYD-PKK'nın Suriye Kürtleri içinde tabanı bulunmuyor. Özellikle PYD'nin Esed aleyhine yapılan gösterilerde Esed yanlısı olarak hareket etmesi, Kürt halkına yönelik katliamları ve infazları, Kürtler tarafından olumsuz karşılandı. Suriye'de bulunan Kürt partilerinin liderleri PYD tarafından öldürüldü. Birçok siyasetçi de PYD-PKK'nın baskısı sonucu yurtdışına kaçmak zorunda kaldı." diye konuştu. Burada başta Suriye'nin Kürt kökenli vatandaşlarının ayrı bir devlet kurulmasını istemeyeceğini anlatan El Kürdi, muhaliflerin de böyle duruma müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi. Şam'daki patlamayla ilgili olarak Milli Güvenlik Kurulu üyelerini uzun süredir sıkı takip altında tuttuklarını ve toplantı yaptıkları salona önceden patlayıcıları yerleştirdiklerini anlatan Malik El Kürdi, "Bu olaydan sonra Beşşar Esed'in ordu ve güvenlik kuvvetlerinde çok sayıda kopma ve ayrılmalar meydana geldi. ÖSO'ya bağlı silahlı güçlere karşı hücuma geçmeleri konusunda talimat verdik. Birliklerimiz Şam'a ve merkez bölgelere kaydırıldı." dedi.

Esed'in asıl amacı bir mezhep savaşı çıkartmak

Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Tuğgeneral Mustafa Abdulkerim de, Esed rejiminin asılsız söylentiler çıkartarak köy ve kasabalarda yaşayan Nusayrileri silahlandırdığını kaydetti. Rejimin asıl amacının kanlı bir sivil-iç savaşı çıkartmak olduğunu belirten Abdulkerim, "Esed'in Tartus, Lazkiye ve Antakya'yı da içine alan bir Nusayri devleti düşüncesi vardır fakat bunlar hayaldir. Suriye halkı bunu kesinlikle reddeder ve kabul etmez." diye konuştu. Suriye'nin kuzeyinde PKK-PYD'nin bazı bölgelerde etkinliklerini sağladıkları haberlerini aldıklarını kaydeden Abdulkerim, "PKK-PYD başından beri bölgede Esed muhalifi birçok siyasetçi ve aktivisti öldürdü. Bu nedenle birçoğu aileleriyle birlik yurtdışına kaçmak zorunda kaldı. PYD'nin Esed rejiminden silah ve mühimmat dâhil her türde destek aldığı da artık sır değildir. Ancak Esed'in gidişiyle PYD'nin gidişi de eşzamanlı olacaktır. Çünkü onların da Suriye'de herhangi bir zemini, temeli bulunmamaktadır. Biz Suriyeli Kürtleri kardeşimiz olarak görüyor, kabul ediyoruz." dedi.

Halep Başkonsolosu Ankara'ya döndü

Halep'te şiddet olaylarının artmasının ardından burada görev yapan Başkonsolos Adnan Keçeci dün Ankara'ya döndü. İstişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağrılan Adnan Keçeci'nin ne zaman döneceğine ilişkin bir bilgi verilmedi. Muhaliflerin yaklaşık 16 aydır ülkenin pek çok yerinde eylemler yapmasına rağmen Halep'te çok dikkat çekici olaylar yaşanmamıştı. Geçtiğimiz hafta Halep'in de karışmaya başlaması üzerine Ankara'ya çağrılan Keçeci, dün sabah saatlerinde Halep'ten ayrıldı. Türkiye, ülkedeki olayların hız kazanması üzerine güvenlik endişeleriyle mart ayında Şam'daki büyükelçiliğini kapatarak büyükelçilik personelini geri çekmişti. Halep Başkonsolosluğu ve Keçeci ise görevine devam ediyordu.
 
ZAMAN


Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,771 µs