iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'İsrail olmasa ABD İran'la anlaşır!'

24 Temmuz 2012 00:01 tsi
'İsrail olmasa ABD İran'la anlaşır!' E, ne yapalım yani? iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

ABD’deki Başkanlık seçimlerinin pek çok küresel gelişmeyi ertelediği ve kilitlediği bir gerçek. Bunların için bizzat "Beyaz Saray da var" ve Başkan Obama’nın elini en zorlayan ülke de İsrail.

Başkan Obama ve Başbakan Netanyahu’nun arasında büyük bir sevgi bağı olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ancak seçim döneminde bu ilişkideki alış-veriş listesi uzuyor.

İsrail’in bugün için avantajlı olduğu konu; Obama’nın göreve gelir gelmez üzerine gittiği Filistin meselesi ve İran’la aranın düzeltilebileceğine yönelik politikaları. Bugün Filistin sorunu artık gündemde değil, tersine İran konusu-Suriye meselesi ile birlikte ve bağlı olarak-popüler.

Kaldı ki bu konuların şimdi ABD iç politik dinamikleriyle artık apaçık bir bağı var: seçimler!

Efsanevi İsrail lobisi Amerikan seçimlerinde tek belirleyici değil elbette ama herkes biliyor ki, sandığa giderken "ülkedeki İsrail"i cepheye almak iyi fikir değil. Bu tespit, İsrail bu dönemde ne isterse Obama yapacak anlamına da gelmiyor.

Çünkü ABD’de İsrail lobisi bir tane değil. Örneğin ABD’deki bazı güçlü İsrailliler de Netanyahu’dan hoşlanmıyor, Obama’yı destekliyor. Bu yüzden her iki tarafın kozları var ama hiçbiri oyunu kazanacak kadar büyük değil.

İsrail bu konjonktürü, Mısır, İran ve Suriye üçgenini yumuşatacak biçimde kullanmayı çalışıyor. İran konusunda askeri bir hamle yapmayacağı kestirilebilir ama Suriye konusu da tehlikeli. Bu yüzden Amerikan üst düzey yetkilileri bu günlerde hep Tel Aviv’de görünüyorlar. Maksat, seçim öncesinde İsrail’in bir çılgınlık yapmasını önlemek.

Buna karşın Obama’nın siyasi rakibi Mitt Romney ise İsrail meselesini sömürmeyi ilke edinmiş durumda ve Başkan seçilmesi halinde tüm dengeleri İsrail lehine değiştireceğini her gittiği yerde söylüyor.

Neticede tüm bu detaylar seçime yönelik. Her iki tarafta seçimin sunduğu imkanlara oynuyorlar.

Asıl mesele ise Başkan Obama’nın İsrail'in kimi davalarına inanmaması. Hayli ciddi bir nokta bu ve şimdiye kadar ilk hızını (Mısır ve Türkiye konuşmaları) kaybetse de Barack Obama’nın aslında Tahran’la uzlaşılabileceğine-hâla-inanması.

Konuya vakıf  bir çok kişi, “İsrail olmasa Amerika İran’la masaya oturur ve Tahran da elini uzatır” cümlesini kuruyorlar. Kuşkusuz İsrail’in olmayacak hali yok ama Tel Aviv iktidarının olmama ihtimali var!

Kasım sonrası çözülecek kilitlerden birinin anahtarı da burada saklı. Yani Beyaz Saray’ın "Doğu yakası"nda.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,574 µs