En Sıcak Konular

Mısır formülü

20 Temmuz 2012 08:15 tsi
Mısır formülü Türk tarafı Moskova'daki Erdoğan-Putin görüşmesinde, Suriye'de de Mısır'daki gibi bir seçim hükümeti önerdi.

Bu hükümette, iktidarın eline kan bulaşmamış temsilcileri, muhalifler, askerler ve tarafsızlar yer alacak.

Suriye'deki Baas rejiminin ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın en güçlü destekçisi Rusya'da rüzgar terse esmeye başladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden sonra Rusya, Esad'ın siyasi ömrünü tamamladığına ikna oldu. Edinilen bilgilere göre, görüşmede, Türk tarafı, Suriye için "Mısır modeli" önerdi. Mısır'daki Hüsnü Mübarek yönetiminin işbaşından ayrılması süreci hatırlatılarak, aynı öneri Suriye için dile getirildi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in de olumlu baktığı öneri şöyle: "Beşşar Esad yönetimi işbaşından ayrılsın. Geçici süreyle bir seçim hükümeti ya da konseyi kurulsun. Bu hükümette ya da konseyde iktidarın, muhaliflerin, tarafsızların, askerlerin temsilcileri olur. Anayasa ve kanuni hazırlıklar yapılarak, demokratik seçimin altyapısı oluşturulsun. Siyasi partilerin kurulmasına imkan hazırlansın. Demokratik bir ortamda seçimler yapılsın. Böylece Suriye halkı kendi geleceğine karar versin." Bu modele göre, Suriye'nin demokratik bir rejime kavuşması için Türkiye ve Rusya'nın birlikte çalışması teklif edildi. Tüm Suriyelilerin etkin katılımıyla kurulacak yeni yönetimde Baas rejimini destekleyenlerin de yer alması önerildi. Irak örneğinden ders alınması gerektiği belirtilirken Baas rejiminin tüm aktörlerinin tasfiyesinin sistemi çökerteceği vurgulandı. Bu yüzden şu formül geliştirildi: "Suriye gerçeklerinin dayatması sebebiyle Baas rejiminde görev alan ancak eli kana bulaşmamış pek çok Suriyeli var. Eli kana bulaşmamış Baas mensupları da yeni Suriye'nin geleceğinde yer alsın." Olaylara karışanların, kendi halkına kurşun sıkanların adil biçimde yargılanmasının altını çizen Türk tarafı, "Kan akıtanlarla ilgili kararı ise Suriye yargısı ve halkı versin" dedi. Suriye'nin geleceğine Suriyelilerin karar vermesi istenirken, "Üçüncü ülkeler Suriye'nin geleceğine ipotek koymasın" görüşü benimsendi.

RUSYA ÇIKIŞ ARIYOR

Ancak, Rus yönetimi, Suriye'deki kazanımlarını Esad sonrasında da korumak istiyor. Bunun için de bugüne kadar izlediği Esad yanlısı çizgiden sapmak için "onurlu bir çıkış" arıyor. Ülkenin parçalanmasından, Esad sonrası dönemde iç savaşın derinleşmesinden ve kaosun artmasından endişe eden Putin, Baas üyelerinin toptan tasfiyesinin Suriye'de sorun yaratacağını ekledi. Putin, Cenevre sürecinin devamını ve gözlemcilerin sürelerinin uzatılmasını istedi. Başbakan Erdoğan, tıkanıklığı aşmak için Esad sonrası döneme yönelik, yeni bir Suriye'nin kurulması için Putin'den sürece destek olmasını talep etti. Türkiye'nin de Rusya ile aynı kaygıları paylaştığı, Esad sonrası dönemde iç savaşın derinleşmemesi için Suriye muhalefetine destek verilmesi gerektiği belirtildi.

Yahya Bostan - Sabah

Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs